Rechercher dans ce blog

Tuesday, April 6, 2021

Sonos Roam - TEST: Suveren! - Dagbladet.no

Sonos Roam er navnet på den minste og rimeligste høyttaleren til Sonos til nå. Sett bort fra Symfonisk-høyttalerne som lages i samarbeid med Ikea og som selges gjennom sistnevnte.

Roam er selskapets andre portable høyttaler og koster under halvparten av Sonos Move som ble lansert i 2019, og kanskje markerer den starten på flere rimeligere høyttalere fra den populære produsenten av multiromshøyttalere, som har et rykte for å være litt dyre.

Liten og hendig

Sonos Move spiller fenomenalt og byggekvaliteten er det lite å si på, men noen av ulempene med Sonos’ første portable høyttaler er at den er den er stor, tung (tre kilo) og har en forholdsvis høy prislapp på rett under 4000 kroner.

Med sine tre kilo var det ikke bare å slenge Move i veska og ta den med i parken eller på stranda, men det kan du fint gjøre med Roam hvis vekt stopper på 430 gram – som tilsvarer vekten til snaut to iPhone 12 Pro Max.

Størrelsesmessig er Sonos Roam også beskjeden, 16,8 x 6,2 x 6 centimeter –med andre ord mye mer portabel enn storebroren/-søsteren Move.

Sonos Roam til venstre og Sonos One SL til høyre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Sonos Roam til venstre og Sonos One SL til høyre. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Roam har ellers en enkel og stilren design, som ikke skiller seg betraktelig ut fra andre portable høyttalere i samme klasse, og kommer i fargealternativene svart og hvit.

Fremsiden består av en honningkakemønstret høyttalergrill som strekker seg litt rundt sidene på høyttaleren. Her sitter også to av Roams totalt tre indikatorlys: ett som viser batteristatus og ett som viser høyttalerstatus, som lyser blått når Roam er koblet til en enhet via Bluetooth.

Bak på høyttaleren finner du ladeporten – Roam støtter også trådløs QI-lading – og av/på-knappen, som du også bruker for å sette Roam i paremodus.

I esken medfølger en USB-C-kabel, med USB-A i den ene enden, for lading, men ikke ladekloss. Sonos anbefaler en strømadapter på minst 10 watt, som du trolig har fra før til mobilen din. Du kan også kjøpe en offisiell Sonos strømadapter til 149 kroner, eller selskapets trådløse Roam-lader til 499 kroner.

Du kan fint plassere Roam både stående og liggende. Sistnevnte gjør at den står mer stabilt på jevnt underlag, mens den stående kanskje gjør seg best på en skjenk eller i en hylle.

Toppanelet har knapper for volum, mikrofon og pause/spill av. Det har en gummiert overflate, og det samme gjelder bunnen.

I appen kan du for øvrig slå av både statuslys og berøringsknappene, dersom du ønsker det.

På toppen finner du knapper for volum, mikrofon og spill av/pause. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
På toppen finner du knapper for volum, mikrofon og spill av/pause. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Oppsett

Som de andre Sonos-produktene er det enkelt å komme i gang med Roam. Er du Sonos-bruker fra tidligere, vil du trolig se at Roam dukker opp automatisk i appen for paring når du skrur den på. Hvis ikke, kan du legge den til manuelt ved å trykke «Legg til produkt» under System og følger anvisningene på skjermen.

Faktisk har Roam en NFC-brikke slik at du kan tæppe mobilen mot høyttaleren for å koble til.

Er du ny Sonos-bruker, må du først laste ned appen og deretter opprette bruker for å komme i gang.

Som Move, har Sonos Roam også støtte for Bluetooth slik at du kan bruke høyttaleren på farten når du er utenfor rekkevidde av ditt WiFi-nett. Du parer Roam med mobilen din ved å holde inne av/på-knappen til du hører et lydsignal og søker etter ny enhet på mobilen din.

Funksjoner

Én ting Android-brukerne med Sonos misunner iPhone-brukerne, er støtte for Sonos Trueplay, som justerer høyttalerens lydbilde etter rommet den befinner seg i.

Med for eksempel Sonos One og Sonos Arc stiller du inn Trueplay ved å bevege deg rundt i lyttesonen og sveiper mobilen opp og ned mens høyttaleren spiller av ulike lyder for å registrere klangen i rommet, og tilpasser lydbildet deretter.

Move og Roam har derimot automatisk Trueplay, som ved hjelp av høyttalerens mikrofoner kan justere lydbildet uten behov for en ekstra enhet.

Ikke bare ønsker det Android-brukere med på moroa, men det er også meget gunstig ettersom Sonos Roam og Move er portable høyttalere som mange vil flytte rundt, og da er det kjekt at lydbildet er på topp til enhver tid.

På baksiden av Sonos Roam finner du USB-C-ladekontakten og på/av-knappen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
På baksiden av Sonos Roam finner du USB-C-ladekontakten og på/av-knappen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Trueplay avhenger av at Roams mikrofoner er påslått, men det kan du fint ha uten å aktivere en stemmeassistent. Roam støtter for øvrig både Google Assistent og Amazon Alexa.

Hvis du ikke ser nytten i Trueplay, kan du deaktivere funksjonen i Sonos-appen, og her finner du også en equalizer der du kan justere bass og diskant.

Sonos Roam har også en ny funksjon, kalt Sound Swap, som innebærer at du kan trykke og holde på spill av-/pause-knappen for å sende lyden til den nærmeste høyttaleren i Sonos-systemet ditt, men dette har vi faktisk ikke fått til å fungere.

Derimot fungerer funksjonen ved at du trykker og holder samme knapp på en annen Sonos-høyttaler for å spille av samme lyd på den også.

Du kan også koble to Sonos Roam sammen som et stereopar, men enn så lenge ikke bruke dem som bakhøyttalere sammen med for eksempel Arc. Merk at stereoparingen ikke fungerer i Bluetooth-modus.

Tåler vann

Som Move, faller Roam også under kategorien «utendørshøyttaler». Move er for orden skyld «kun» IP56-seritisert, som vil si at den er støv- og vannavvisende, mens Roams IP67-sertifisering innebærer at den er støv- og vanntett.

Riktignok betyr sertifiseringen at den er kun vanntett ned til maks én meter dybde og i maks 30 minutter, men det betyr altså at den tåler en skikkelig regnskur eller kan spille musikk nedsenket i vann.

TÅLER VANN: Ja, du kan fint bade med Sonos Roam. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
TÅLER VANN: Ja, du kan fint bade med Sonos Roam. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Spiller svært godt

Sonos Roam er utstyrt med én midwoofer- og én diskanthøyttaler som drives av to digitale class-H-forsterkere.

I kjent Sonos-stil synes vi Roam har et godt og velbalansert lydbilde ut av boksen, uten at vi føler et umiddelbart behov for å røre EQ-en for å finjustere bass og diskant.

Vi har dog aktivert loudness, som øker frekvensområdene til blant annet bass når man lytter ved lavt volum, samt automatisk Trueplay, som vi føler gjør seg best innendørs.

Lydbildet kan på mange måter minne om Sonos One, uten den ekstra omphen og dybden som den større høyttaleren leverer. Mest og best lyd for pengene får du utvilsomt med en Sonos One, men Roams bruksområder strekker seg lenger enn den stasjonære modellen.

SONOS ROAM: Stilren design. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SONOS ROAM: Stilren design. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Batteritid

Sonos skriver at Roam har en batteritid på 10 timer ved musikkavspilling, noe som passer godt med vår erfaring, og kan ligge 10 dager i dvalemodus før den går tom for batteri.

10 timer er i de fleste tilfeller mer enn godt nok, men Sonos Roam kommer til kort i konkurranse med konkurrentene. For eksempel UE Boom 3 som spiller i 15 timer, altså 50 prosent lenger.

Som Move, går også Roam i dvalemodus når den står ubrukt i 10 minutter og laderen ikke er koblet til.

For å strømme til en Roam som er i dvalemodus må du enten bruke Sonos-appen eller slå på høyttaleren manuelt. Spotify Connect fungerer ikke når Roam er i dvalemodus.

LIGGENDE OG STÅENDE: Du velger selv hvordan du plasserer Sonos Roam. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
LIGGENDE OG STÅENDE: Du velger selv hvordan du plasserer Sonos Roam. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Konklusjon

Sonos har kanskje sett det Apple også trolig har innsett. Nemlig at kundene ønsker rimeligere høyttalere i et marked som begynner å bli svært mettet.

Roam er Sonos’ rimeligste høyttaler til nå, og er den høyttaleren vi egentlig ventet på etter å ha testet Move. Under halv pris, mye mindre, lav vekt og IP67-sertifisering, samt at lyden er mer enn god til tiltenk bruk – størrelsen tatt i betrakning.

I kjent Sonos-stil er lydbildet godt og velbalansert ut av boksen, og automatisk Trueplay gjør at lyden alltid er på sitt ytterste, så lenge du ikke spiller over Bluetooth.

Andre ting du mister over Bluetooth, er muligheten til å styre musikken med stemmen og du kan heller ikke parkoble to Roam via teknologien som er oppkalt etter den danske vikingkongen Harald Blåtann.

Testresultat

– Støtter WiFi, Bluetooth, AirPlay 2, Spoitfy Connect og liknende tjenester
– Velbalansert lydbilde
– Støtte for en rekke strømmetjenester
– Enkelt å sette opp
– IP67-sertifisert
– Liten og nett

– Enkelte barnesykdommer
– Støtter ikke stemmeassistenter i Bluetooth-modus
– Svakere batteritid enn konkurrentene

Let's block ads! (Why?)


Sonos Roam - TEST: Suveren! - Dagbladet.no
Read More

No comments:

Post a Comment

Det finnes allerede spill-PC-er med Palworld-tema. - Gamereactor Norge

Det har nå gått en uke siden Palworld debuterte som Early Access-tittel, og i løpet av den tiden har det oppnådd bemerkelsesverdig suksess ...