I 2014 var det over for Sony Playstation Portable grunnet mobiler som tok over alt.
Ny Sony-gamedpad til mobilen får tilt-sensor
Nå prøver Sony seg på en ny strategi, nemlig å gjøre mobiler til en PSP. Et patent avslører nemlig en Playstation DualShock-lignende kontroller som plasseres på hver side av mobilen i landskap-modus.
Inkludert er også en sensor som avslører hvilken grad man holder mobilen+kontrolleren, akkurat som DualShock har.
Sony har allerede bekreftet økende satsing på mobil
Dette gir mening ikke bare for lokal spill, men enda mer for PS Remote Play slik at man får Playstation-følelsen på farten, og på den måten kan spille AAA-spill uansett hvor man er, og uten å måtte ty til visuelle kontrollere på skjermen.
Playstation-sjef Jim Ryan har allerede bekreftet at de jobber med å levere toppspillene sine på mobiler, og dette vil være et viktig steg i å forbedre spill-opplevelsen.
Det virker som Sonos er på vei med en ny og mindre subwoofer.
Informasjonen om det nye produktet kommer fra Reddit, hvor en av forumbrukerne har delt et skjermbilde fra Sonos-appen.
Han var i ferd med å sette opp en sekundær subwoofer i anlegget sitt via appen, da appen informerte ham om hvilke produkter som var støttet i oppsettet.
Der står det blant annet at han ikke kunne koble til en Sub Mini, og videre at Sub Mini er en liten og sylindrisk utformet.
Dette er første gang en mindre basshøyttaler har blitt omtalt fra selskapet, og vi har ikke hørt noen lignende beskjeder fra offisielt hold.
Ettersom Sonos ikke har sagt et pip om produktet selv, er det bare spekulasjoner om hva produktet faktisk vil koste. Det er imidlertid antatt å være et produkt hovedsakelig ment for de som kjøper selskapets rimeligere lydplanke – Sonos Beam – og vil dermed prises tilsvarende lavere enn dagens produkt.
Sonos satte nylig opp prisen på Sonos Sub, og i løpet av det siste året har den gått fra å koste 7798 kroner til 8490 kroner. Det er nesten like mye som Sonos Arc-lydplanken, som også har økt i pris det siste året – fra 8990 til 9990 kroner.
Den nye Sonos Beam – som vant vår samletest av små lydplanker – koster 4998 kroner. Hvis Sonos følger omtrent samme prisstruktur kan vi anta at Sub Mini vil koste et sted mellom 4 og 5000 kroner.
Sonos har ennå ikke sagt noe offisielt, men det er trolig ikke snakk om lenge før de slipper den nye subwooferen, ettersom appen allerede omtaler Sub Mini med navn.
Shopping-festen kjent som Black Friday (men som ofte strekker seg over store deler av november) er over, og i USA har en vinner på konsollfronten blitt kåret. Ifølge Adobe Digital Economy Index skal Xbox Series S være den mest kjøpte konsollen under høytiden. En stor grunn til dette er selvsagt at tilgjengeligheten av Microsofts budsjettmaskin har vært betydelig bedre enn for eksempel den dyrere Xbox Series X eller konkurrenten PlayStation 5. Prisen er selvsagt et annet aspekt å ta hensyn til da Series S er betydelig billigere enn de to samt Nintendos Switch OLED. Men en seier er fortsatt en seier, og vi gratulerer den lille konsollen med suksessen.
Har du kjøpt noe spillrelatert under Black Friday?
Company of Heroes 3-utvikler Relic Entertainment har kunngjort en ny runde med testing for det kommende strategispillet. Denne gangen er det flerspillerdelen som skal i ilden, og alle som vil får sjansen til å delta.
Om du allerede var med på alfatesten får du automatisk innpass til den nye testrunden. For alle andre er det bare å registrere seg via spillets nettsider. Etter du har koblet til en Steam-konto vil flerspillertesten dukke opp i Steam-biblioteket ditt.
Som utviklerteamet forklarer varer testen fra 18:00 på tirsdag 30. november til 05:00 tirsdag 7. desember. Forhåndsnedlasting av testversjonen er allerede tilgjengelig nå.
I løpet av testfasen får spillere prøve seg som enten amerikanske eller tyske styrker. Det blir mulig å spille mot andre spillere, eller mot datastyrt motstand for den som heller ønsker seg det.
Company of Heroes 3 ble opprinnelig avduket i sommer, og skal etter planen slippes mot slutten av 2022. Spillet legger slagene til Italia og Nord-Afrika under andre verdenskrig, og skal ifølge Relic by på en retur til seriens røtter.
CD Projekt Reds mye omtalte fremtidsspill, Cyberpunk 2077, har fått hard medfart både av gamere og media etter en skranglete lansering rundt juletider i fjor. Spillet hadde en rekke bugs og problemer - spesielt for de som forsøkte å spille det på en av de nye spillkonsollene.
Nå melder PC Gamer at spillet har fått en mengde tomler opp på spillbutikken Steam etter å ha havnet på salg. Den 23. november skal spillet kun ha hatt 78 tomler opp, mens det dagen etter hadde 2882 tomler i riktig retning - og dagen etter det igjen hadde det på nytt økt til 5589 tomler mot himmelen.
I begynnelsen sto det såpass dårlig til med spillet at det ble kastet ut av Sonys PlayStation-butikk og spillere som hadde kjøpt spillet på plattformen fikk kjøpene sine kreditert.
I sommer kom imidlertid spillet tilbake til konsollbutikkene.
Selv om det ble mest ståhei rundt spillet på konsoll har det hatt en del problemer også på PC - deriblant en tendens til å slette lagrede spilldata.
Polske CD Projekt Red har oppdatert spillet flerfoldige ganger siden lanseringen.
I januar ble det klart at spillet hadde solgt hele 10,2 millioner eksemplarer - det høyeste lanseringstallet for et spill noensinne.
Hvor mange som er solgt nå, snart ett år senere er uvisst, men i skrivende stund har spillet 23.000 «veldig positive» anmeldelser med tilhørende tommel opp.
Det er relativt synlig at kvaliteten er i bedring ellers også - hvis vi ser på positive anmeldelser over hele levetiden står de for 76 prosent av alle anmeldelsene, mens sortert på nylige anmeldelser står de for 84 prosent.
Hos spilltestsiden Metacritic har spillet anmelderkarakter på 86 av 100 poeng fra blader og nettsteder, mens brukeranmeldelsene enn så lenge står på 7,1 av 10 - på tvers av drygt 30.000 anmeldelser.
I skrivende stund er det bare PlayStation 4- og PlayStation 5-eiere som kan kose seg med 13 Sentinels: Aegis Rim, og Atlus kan skryte av at suksessen fortsetter ved at spillet nå har passert 500,000 solgte eksemplarer (som vanlig bør det bemerkes at de mener solgt til butikker og forbrukere). Dette betyr at 200,000 har kjøpt det siden januar, men det kommer til å øke langt mer neste år.
For Atlus kan i samme slengen bekrefte at 13 Sentinels: Aegis Rim lanseres på Nintendo Switch den 12. april. Dette markeres med en ny trailer som viser litt av hva som venter i den veldig spesielle apokalypsen på hybridkonsollen.
Nyversjoner og Pokémon-serien har gått som hånd i hanske så lenge jeg kan huske. Disse kommer både i form av «definitive» utgaver, slik Crystal etterfulgte Gold og Silver, men også i form av rene «remakes» flere år etter originalspillenes utgivelse, slik FireRed og LeafGreen gjorde i 2004.
Sistnevnte har nå arbeidet seg helt opp til den fjerde pokémon-generasjonen, med Brilliant Diamond og Shining Pearl på Nintendo Switch. For aller første gang utvikles imidlertid ikke disse spillene av Game Freak selv. I stedet har arbeidet blitt gitt til en tredjepart, ILCA, mens originalutviklerne arbeider med neste års nysatsing, Pokémon Legends: Arceus.
Det kan ha vist seg å være en aldri så liten blemme, for det splittede fokuset gjenspeiler seg tydelig i det som er to solide, men svært ambisjonsfattige spill.
Hører fortiden til
Som navnene tilsier er dette nyversjoner av henholdsvis Pokémon Diamond og Pokémon Pearl fra 2006. De originale Nintendo DS-spillene bød på 107 nye monstre, touch-funksjonalitet og et stort verdenskart hvor veien fra gym til gym snirklet seg over, under og langs et massivt fjell.
Alt dette gjelder fortsatt, og overgangen til Nintendo Switch har gått tilsynelatende veldig rolig for seg. Selv om utviklerstudioet er et annet denne gangen, får man nemlig et så å si identisk produkt.
Dette betyr at eventyret nok en gang starter i en pittoresk landsby i nærheten av en diger innsjø, hvor man sammen med barndomsvenn, professor og rival får gleden av å velge et startmonster. De tre aktuelle beistene er gresstypen Turtwig, ildapekatten Chimchar og den yndige vannpingvinen Piplup. For meg falt valget lett på sistnevnte, som senere i spillet forvandler seg til den unike vann- og stålvarianten Empoleon.
Ferden bærer så over land og strand, ut på det som mer eller mindre er en evig jakt. Som i 2006 lusker monstrene også denne gangen i høyt gress, og de er trolige til å sprette opp så fort man setter lilletåa på feil sted.
Det utvikler ILCA da ikke ser ut til å ha fått med seg, er at denne løsningen ble avleggs allerede i 2018, med monstre som var synlige på verdenskartet og som man dermed kunne velge å interagere med helt på egenhånd. Sword og Shield gjorde det enda bedre i 2019, med en god blanding hvor spilleren alltid var i kontroll, men her sverger altså 2021-spillene til fortiden.
Usammenhengende stil
Opplevelsen føles dermed øyeblikkelig litt klønete, og det blir ikke bedre når hverken grafikk eller versjonvalg lever opp til forventningene. Det visuelle var noe jeg reagerte på allerede da spillet ble annonsert tidligere i år, og det endelige produktet er dessverre litt som fryktet.
Her har utviklerne sløyfet den spenstige pikselgrafikken til originalspillene til fordel for et enkelt og klissete «chibi»-utseende. At det likevel skal vekke så stor avsmak er litt rart, all den tid universet er både flott, fargerikt og variert. Sinnoh er et relativt stort univers, og veien går over bakker og berg; fra rikmannsboliger i strandkanten og safari i sumpa; til bykjerner og iskalde utkantstrøk.
Det er dermed stort sett figurene, og spesielt menneskene som ødelegger aller mest: Disse ender gjerne opp som stive og uttrykksløse, og det hjelper ikke at spillet jevnlig zoomer inn når man snakker med andre trenere og gymledere. Det river meg helt ut av opplevelsen, og det er nesten litt sykt at dette har kommet forbi kvalitetskontrollen til Nintendo.
Enda merkeligere er det da at dette overhodet ikke gjelder når man er i kamp. Da endrer spillet nemlig stilart helt, til noe som er litt nærmere det man fikk i Sword og Shield. Kvaliteten er stadig et par hakk under det man kan forvente, både når det kommer til animasjoner og angrep, men både personer og pokémon er i det minste flotte å se på i denne delen av spillet. Hvorfor kunne ikke resten av opplevelsen sett slik ut?
Ikke tegn til platinum
Det oppussede spillparet er også utelukkende basert på spillene de deler navn med, og hopper således glatt over det faktum at det kom en definitiv utgave kalt Pokémon Platinum i 2008.
Her forbedret Game Freak det aller meste som var problematisk i 2006, ved å blant annet endre hvilke monstre som var tilgjengelig rundt omkring i verdenen, ved å by på en del justerte mekanikker og ved å legge til spennende nytt innhold i form av Distortion World og flere detaljer om historien.
Mye av dette har altså ikke overlevd overgangen til Brilliant Diamond og Shining Pearl, og spesielt skuffende er det kanskje at utvalget av pokémon tidlig i spillet føles litt spinkelt. Man snubler gjerne over de samme skapningene igjen og igjen på tvers av flere ruter og deler av spillet, og det tar en stund før den velkjente eventyrlysten dukker opp.
Fortsatt bra
Når utforskertrangen først gir seg til kjenne, er det til gjengjeld fortsatt knakende god underholdning å leke monsterjeger også i 2021. Skapningene er mange og varierte nok til at jeg jevnlig sliter med å velge hvilke jeg vil ha med på laget, enten valget sto mellom hestevariantene Girafarig og Rapidash; flygerne Honchkrow og Crobat; eller de kjølige Weavile og Abomasnow.
Det er utelukkende positivt at det ikke var før nærmere den åttende og siste gymmen at jeg satt med et lag jeg følte meg mer eller fortrolig med.
Utover dette er de grunnleggende mekanikkene bunnsolide som alltid, med turbaserte og strategiske kamper hvor styrker og svakheter står sentralt. Åtte ulike gymledere skal beseires, en ond organisasjon forsøker å ta over verden, mens man underveis må plukke opp nye angrep og teknikker for å forsere omgivelsene.
Akkurat her henger spillene med i tiden, slik at man ikke lenger trenger dedikerte monstre som kan lære seg Surf, Fly og den slags. Andre merkbare forbedringer er hvor mye raskere tempoet i spillet er, hvor alt fra innebygd løping til hastigheten på helsemålere er flere hakk over originalene.
Muligheten til å ha med en pokémon på slep mens man løper rundt er også et digert pluss, mens den utbygde undergrunnen har flere spennende, om en litt rotete, nyheter.
Konklusjon
Pokémon Brilliant Diamond og Shining Pearl er velfungerende og trofaste nyversjoner av den fjerde pokémon-generasjonen. Dette innebærer at det stadig er veldig givende å oppdage, fange og trene nye monstre, og den sentrale utforskertrangen lever i beste velgående.
Sinnoh er og blir et stort, unikt og vakkert univers, og det blir aldri kjedelig å hvalfarte på kryss og tvers av Mount Coronet.
At spillet er så trofast som det det er, er likevel ikke bare positivt: Jeg skulle gjerne sett at vi fikk et bredere sortiment av pokémon å lete etter i den åpne verdenen; spillet kunne nytt veldig godt av å lære litt fra de nyeste pokémon-spillene med tanke på «random encounters»; og det gir overhodet ingen mening at innhold fra Platinum ikke er med.
Når den visuelle stilen i tillegg fyller den fargerike verdenen med livløse «chibi»-figurer og stive bevegelser, blir det bare et nokså godt, men litt skuffende gjensyn denne gangen. Noe som i og for seg selv er ekstra skuffende med tanke på hvor transformative og flotte de forrige generasjonenes nyversjoner er.
Pokémon Brilliant Diamond (testet) og Pokémon Shining Pearl er begge tilgjengelige på Nintendo Switch.
I dagens livestream skal vi tilbringe tid med en av årets største Nintendo-lanseringer. Vi snakker selvsagt om remakene av Pokémon Diamond og Pearl som ble lansert forrige uke. Brilliant Diamond og Shining Pearl frisker opp det originale eventyret med ny grafikk, nye funksjoner som Poké Ball-klistremerker, trenerantrekk og sluttspill-området Ramanas Park. Gen 4-spillene har lenge vært fan-favoritter, og nyversjonene streber etter å være de overlegne versjonene.
Vi skal spille Pokémon Brilliant Diamond fra klokken 16 i ettermiddag, og som vanlig finner du oss på vår GR Live-side, Facebook, YouTube og Twitch.
Xbox fyller som kjent 20 år i 2021, og Microsoft feirer med både pomp og prakt. Selskapet har nå fulgt opp den store bursdagsfeiringen tidligere i november med åpningen av et interaktivt Xbox-museum som spillere kan utforske på nett.
Xbox 20th Anniversary Museum er tilgjengelig via Xbox' nettsider. Her kan man gjenoppleve høydepunkter fra livet til Xbox, Xbox 360, Xbox One, Xbox Series X/S og hele Halo-serien.
Ved å geleide figuren sin gjennom museet, kan man både lese om og se videoer fra lanseringer av de ulike konsollene og diverse spill. Her finner man også detaljer om de litt mer uheldige øyeblikkene fra Xbox-historien.
Microsoft har for eksempel inkludert en egen seksjon for den beryktede «red ring of death». Dette var feilen som tok livet av utallige Xbox 360-maskiner, og som endte med at Microsoft brukte over en milliard dollar på å reparere ødelagte konsoller.
Videre byr museet på en egen avdeling dedikert til hver enkelt spiller. Ved å logge inn kan du se en bråte med statistikk, som blant annet datoen du logget inn på en Xbox-konsoll for første gang og spillene du har brukt mest tid på.
Når logget du på Xbox Live for første gang? Hvilket spill har du tilbragt mest tid med på Xbox? Hvor mange Xbox-spill har du spilt? Alt dette og masse mer får du nå svar på takket være et nytt virtuelt museum for Xbox som Microsoft har lansert for å feire at konsollen fyller 20 år denne måneden.
Musset er tilegnet alle Xbox-konsollene, Halo og et spesifikt museum for deg med fakta om din personlige Xbox-karriere som du også kan dele. Du kan til og med se andre spillere som vandrer rundt i de ulike museene og leser eller kikker på ting som klassiske spill, konsollvarianter, nye tjenester og til og med mislykkelser som "red ring of death".
Amazon Studios er visstnok i forhandlinger med EA om å lage en TV-serie basert på Mass Effect. Det melder Deadline tirsdag.
Kilder som har snakket med nettstedet forteller at de to partene nærmer seg en avtale som gir Amazon rettigheter til å lage serien. Utover det har det riktignok ikke kommet noen flere detaljer, så hvorvidt den vil basere seg på spillene eller fortelle en helt ny historie gjenstår å se.
Allerede i 2010 hadde EA planer om å lage film av Mass Effect. Den gang var det Legendary Pictures som fikk rettighetene til prosjektet, men det kom seg aldri skikkelig på beina.
Tidligere i år fortalte Bioware-forfatter Mac Walters at det fortsatt var håp. Han trodde imidlertid at TV ville være et bedre format enn film. Hvorvidt det stemmer får vi kanskje aldri svar på, men nå ser det i hvert fall ut til at valget har falt på TV.
Det storartede romeventyret Mass Effect kom på banen i 2007. Seriens opprinnelige trilogi ble rundet av i 2012, før Bioware i 2017 snublet frem et heller middelmådig fjerdespill kalt Mass Effect: Andromeda. Høsten 2020 bekreftet EA at arbeidet er i gang med et nytt spill i serien.
Vanligvis ekstremt pålitelige Deadline avslører nemlig at Amazon Studios nærmer seg en avtale med Electronic Arts om å lage en TV-serie basert på Mass Effect. Dessverre kan de ikke avsløre om det er snakk om en original historie eller vil være inspirert av spillene, så det skal bli interessant å se hva som venter om selskapene blir enige.
Den siste uken vartet opp med lanseringer av to spill fra hver sin tradisjonsrike serie – Battlefield 2042 fra EA og Farming Simulator 22 fra Giants Software.
Hadde du spurt hvem som helst for en uke siden om hvilket spill som ville vært mest populært hadde nok folk flest satt en knapp på Battlefield. Likevel er det Farming Simulator som gjør det best på Steam.
Ifølge nettstedet SteamDB var hadde Farming Simulator 22 på det meste 96 101 samtidige spillere på tirsdag. Til sammenligning kom Battlefield 2042 seg kun opp til 58 670 samme dagen.
Misfornøyde Battlefield-fans
Det hører selvfølgelig med til historien at det er Origin – eller den nye EA App – som er det egentlige PC-hjemmet til Battlefield 2042. Likevel er det ikke til å stikke under stol at spillere er svært misfornøyde med det nyeste skytespillet fra EA.
På Steam er brukeranmeldelsene av Battlefield 2042 oppført som «stort sett negative». Kun 27 prosent av spillets 42 000 brukeranmeldelser er positive, som plasserer Battlefield 2042 på tiendeplass på listen over minst likte Steam-spill noensinne. For øvrig ligger eFootball 2022 på førsteplass, med kun 13 prosent positive brukeranmeldelser.
Til sammenligning har Farming Simulator hatt en eksplosiv vekst målt mot det forrige spillet i serien. Farming Simulator 19 hadde på det meste 59 466 spillere i løpet av sin lanseringsuke i 2018 – altså litt over halvparten av hva Farming Simulator 22 har oppnådd.
Hva som skyldes gårdsdriftspillets økning i popularitet er ikke godt å si, men seriens inntog i e-sportverdenen i 2019 skal kanskje ha noe av æren. Samtidig er det flere Steam-brukere nå enn for tre år siden, som også kan ha bidratt til spillerveksten.
Vi har kontaktet Farming Simulator-utgiver Giants Software, og oppdaterer saken dersom vi hører noe.
Mindre asteroider kommer inn i atmosfæren mange ganger om dagen. Noen ganger lyser de opp nattehimmelen. Vi vet også at store asteroider treffer jorden en gang i blant, siden det har skjedd i fortiden.
Men hvordan kan vi forhindre et asteroidenedslag som virkelig kan skade oss?
Det er millioner av asteroider i solsystemet på forskjellige størrelser. Romfartsorganisasjonene NASA og ESA sier de sporer alle kjente asteroider som kan tenkes å utgjøre en trussel for oss.
De prøver å forutsi hvor asteroidene kommer til å være i framtiden, og om noen av disse har en sjanse til å treffe jorden.
Kan føre til mer enn 50.000 døde og skadde
Disse er større enn 140 meter brede. En asteroide på denne størrelsen føre til mer enn 50.000 døde og skadde, ifølge en studie i tidsskriftet Geophysical Research Letters som simulerte asteroidenedslag på steder over hele jorden.
Heldigvis er det ingen kjente steroider som utgjør noe særlig fare i løpet av de neste 100 årene, ifølge NASA.
Men det finnes mørketall. Disse asteroidene kan være vanskelige å oppdage. NASA regner med at de kun har oppdaget rundt 40 prosent av asteroider på 140 meter og opp.
Liten endring gir store konsekvenser
Så hva er skjer hvis det oppdages en asteroide som har stor sjanse for å treffe oss? Nå skal en metode testes ut for første gang: Romsonden DART skal styres rett inn i en asteroide.
Dette er bare en test. Asteroiden som skal krasjes inn i utgjør ingen fare for jorden.
Planen er å endre banen til asteroiden for å se om metoden fungerer.
Baneendringen kan være ørliten, men den vil endres nok til å for eksempel bomme på jorden lenge etter selve kollisjonen.
Målet i denne testen er en del av en dobbeltasteroide - den lille Dimorphos på 165 meter går i bane rundt den mye større Didymos-asteroiden på rundt 800 meter, som en liten måne.
Planen er å ofre DART-sonden ved å smelle den rett inn i Dimorphos. Dette skal skje i oktober 2022, og sonden blir skutt opp 24. november.
Siktingen er helautomatisk. Sonden skal selv finne og krasje inn i Dimorphos. Da går den fort.
73 sekunder kortere bane betyr suksess
Sonden går da i mer enn 23.000 kilometer i timen. Med en vekt på rundt 560 kilo, vil sonden smelle inn i asteroiden med stor kraft.
Dette er som et fullastet vogntog på 60 tonn skulle kommet opp i over 2000 kilometer i timen, for så å kollidere inn i en vegg.
Men forskerne vet ikke akkurat vet hva som kommer til å skje når sonden treffer, fordi de ikke er sikre på hvordan Dimorphos er bygget opp. Dette er en av grunnene til å gjøre dette forsøket.
Selv om sonden treffer med mye kraft, skal den fortsatt sakke ned en steinhaug på mer enn 160 meter i diamete. Det er omtrent på størrelsen med den store pyramiden i Giza, ifølge ESA.
Forskerne regner med at asteroiden kommer til å gå ørlite saktere etter smellet.
Men dette kan være nok til å påvirke banen rundt Didymos. Hvis Dimorphos sakkes ned ørlitte grann, vil det gjøre banen rundt den store asteroiden mindre. Dermed vil Dimorphos bruke kortere tid på turen rundt Didymos etter sammenstøtet.
De som leder DART-oppdraget mener at de kan redusere banen med så mye som ti minutter, ifølge National Geographic.
Men ingen vet sikkert hva som kommer til å skje.
Kan ikke være sikker på hvordan asteroiden er satt sammen
– Vi vet ikke sikkert hvordan asteroidene er bygget opp, fordi vi ikke har besøkt nok av dem, sier Stephanie Werner til forskning.no. Hun er geolog og forsker på blant annet planetformasjon ved Universitetet i Oslo.
Dimorphos kan være en løs samling stein og grus. Asteroidene som har blitt besøkt av romsonder virker som om de er dekket av sand, grus og større steiner.
Werner beskriver sammenstøtet som å treffe en sandsekk, hvis den er bygget opp på det viset. Alternativt kan asteroiden være mer solid på innsiden.
Dette vil påvirke hvor mye farten til Dimorphos vil endres av sammenstøtet. Men dette kan ikke forskerne være sikre på på forhånd.
En liten satellitt kalt LICIACube er med på turen, og den skal kobles fra DART-sonden før sammenstøtet. Dermed kan den filme og måle det som kastes ut av asteroiden etter krasjen.
Werner mener dette er noe av det mest vitenskapelig interessante, siden det kan bringe mer kunnskap om asteroider.
Verdien av dette forsøket henger også sammen med hvor godt de klarer å måle effekten av krasjen, mener Werner. Det er vanskelig å gjøre detaljerte målinger av en så liten asteroide. Sammenstøtet skal observeres med både radar og teleskoper, men resultatet skal også undersøkes nærmere.
Ett oppfølgningsoppdrag skal sendes opp i 2024. Den Europeiske romorganisasjonen (ESA) har ansvaret for sonden Hera, som skal reise ut til dobbeltasteroiden.
Der skal den ta presise målinger og dokumentere resultatene av DART-testen. Ideen er at resultatene av dette eksperimentet skal bli til en teknikk for forsvar av planeten, som kan gjentas hvis behovet skal oppstå, ifølge ESAs nettsider.
Mange andre avlyste oppdrag
DART-oppdraget er arvtageren til mange andre foreslåtte romoppdrag som skulle teste ut forskjellige metoder for å endre banen til mulig, farlig asteroide.
– Dette er den mest voldsomme metoden, sier Stephanie Werner.
– Det har vært mange foreslåtte metoder, som solseil eller små motorer som festes på asteroiden.
Hun sier at mange metoder har blitt undersøkt og modellert, men ingen andre har foreløpig blitt noe av. Asteroid Redirect Mission er et eksempel på et høyprofilert oppdrag som ble kansellert i 2017.
Et av forslagene her gikk ut på at en satellitt skulle plukke opp en stor stein fra overflaten til en asteroide, som så skulle løftes ut i rommet.
Denne steinen kunne fungere som et slags tyngdekrafts-tau, som trakk på den store asteroiden under. Dette kunne være nok til å endre banen på asteroiden, men oppdraget er foreløpig skrinlagt.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?
Google gjør det enklere å motta iMessage-meldinger på Android-telefoner
Google ruller nå ut en oppdatering til Google Messages som skal gjøre det mer forståelig for Android-telefoner å motta meldinger fra de som bruker iMessage med iPhone, melder Apple Insider.
Mange bruker disse tjenestene til å sende beskjeder til hverandre og vanlig tekst er ikke sjelden noe problem. Men dersom du for eksempel gir en reaksjons-emoji på en beskjed via iMessage, har denne frem til nå dukke topp som tekstbolk hos en som bruker Google Messages.
Men angivelig skal en oppdatering være på vei, selv om vi har sjekket i morgentimene uten noe videre hell. Så det kan virke som det vil drøye noe innen det er på plass for norske brukere.
Med oppdateringen på plass skal du nå kunne se reaksjons-emojiene du får fra en iMessage-bruker på normalt vis. Det viser seg dog at ikke alle reaksjonene vil være helt like.
Ifølge Apple Insider så vil for eksempel reaksjoner som Apple sitt eget hjerte vises som «hjerteøyne» hos den som bruker Google Messages. Et annet eksempel er latter-emojien til Apple som tilsynelatende vil vises som et latteransikt for de med Android-telefon.
Likevel er disse emojiene ganske så like hverandre i betydning, slik at man neppe vil få de store misforståelsene selv om de ikke er helt identiske.
Frem til nå har det altså vært en del beskjeder iMessage som har skapt undring for de som bruker en Android-telefon og Google Messages.
Et eksempel som trekkes frem er dersom en iMessage-bruker har lagt inn en reaksjon med hjerte-emoji. Da vil det komme en egen melding der det for eksempel står: Satte et hjerte ved «Vanlig SMS».
Med litt fantasi så kan man jo selvsagt tenkte seg til hva som er ment, men likevel vil vi nå tro det blir enklere nå som emojiene vises på mer normalt vis.
Microsoft har en, til nå, hemmelig avtale med Qualcomm.
Avtalen utgår snart, men når er ukjent
Dette er visstnok årsaken til at det ikke er Windows 11 å finne til Mac-er med M1, M1 Pro eller M1 Max. Dette er selvsagt samtidig grunnen til at kun Qualcomms ARM-brikkesett kan kjøre Windows, som 8cx 1 og 2.
Til XDA Developers forklarer anonyme kilder at avtalen snart går ut på dato, men når er ukjent.
Qualcomm skal utfordre Apple M-serien i 2023.
Parallels er en mulighet
Om man må kjøre Windows på Mac er løsningen å bruke Parallels 16.5 eller nyere og kjøre testversjoner av Windows 10 eller 11 som er bygget for ARM.
Annonse
Til Microsoft tegner avtaler om Windows ARM til bruk på andre brikker enn Qualcomms, vil løsninger som Parallels være eneste løsning. Det er synd, fordi 8cx er trege saker, og M-serien det motsatte.
Også MediaTek skal lage ARM-brikkesett for Windows-maskiner, og det er en mulighet for at Samsung Exynos også blir med på Microsofts ARM-lag. I så fall har Microsoft en langt mer robust offensiv mot Apple.
Det stormer rundt Bobby Kotick for tiden, etter at Activision Blizzard-sjefen nylig ble beskyldt for å ha dekket over trakassering og diskriminering hos selskapet. Både ansatte og aksjonærer vil ha ham bort, og angivelig skal Kotick selv ha luftet tanken på å slutte.
Ifølge kilder som har snakket med The Wall Street Journal (via VG247) drøftet Kotick nylig muligheten for å trekke seg under et styremøte forrige uke.
Toppsjefen har ingen umiddelbare planer om å gi seg. Han sa derimot at han ville vurdere sin stilling dersom problemene ikke blir ryddet opp i så fort som mulig.
Kritikk fra Nintendo
Samtidig har Nintendo også føyd seg til rekken med aktører som er misfornøyde med Activision Blizzard-situasjonen. I en intern e-post skriver Nintendo of America-sjef Doug Bowser (via Fanbyte) at den nye rapporten er urovekkende.
– Akkurat som dere har jeg fulgt den nyeste utviklingen hos Activision Blizzard og rapportene om seksuell trakassering og ukultur hos selskapet. Jeg synes disse historiene er urovekkende og ubehagelige. De strider med mine verdier og verdiene og retningslinjene til Nintendo.
Bowser forteller videre at han har bedt ESA – spillbransjeorganisasjonen der både Nintendo og Activision Blizzard er medlemmer – om å gå hardt ut mot trakassering på arbeidsplassen.
Tidligere har både PlayStation og Xbox tatt avstand til hva som foregår hos Activision Blizzard.