Fra og med fredag 30. september vil dusinvis av mobiltelefonmodeller ikke lenger kunne stole på WhatsApp takket være en ny oppdatering som introduserer Meta-applikasjonen.
Som annonsert av selskapet, vil appen slutte å fungere på enheter som kjører versjon 4.0.1 eller lavere på Android og iOS 12 eller lavere på Apple, den støttes ikke lenger og vil ikke fungere.
Slik vet du hvilket operativsystem som er på Android-enheten min:
Få tilgang til Innstillinger-appen
Trykk på alternativet Telefoninformasjon, der du kan sjekke versjonen av Android på smarttelefonen
iOS:
Få tilgang til Innstillinger-appen
Klikk Generelt
Velg Programvareoppdatering
Når du er i denne delen, kan du sjekke om din iPhone er på iOS
Komplett liste over mobiltelefoner der WhatsApp ikke lenger fungerer
LG
LG Lucid 2LG Optimus F7
LG Optimus L3 II Dual
LG Optimus F5
LG Optimus L5II
LG Optimus L5 II Dual
LG Optimus L3II
LG Optimus L7 II Dual
LG Optimus L7II
LG Optimus F6LG Enact
LG Optimus L4 II Dual
LG Optimus F3
LG Optimus L4II
LG Optimus L2II
LG Optimus F3Q
Samsung
Samsung Galaxy Ace 2
Samsung Galaxy Core
Samsung Galaxy Trend Lite
Samsung Galaxy Trend II
Samsung Galaxy s3 Mini
Samsung Galaxy Xcover 2
Manjana
iPhone
iPhone SE
iPhone 6S
iPhone 6S Plus
ZTE
ZTE Grand S Flex
ZTE V956 – UMi X2
ZTE Grand X Quad v987
ZTE Grand Memo
Andre merker
Arcos 53 Platinum
HTC Desire 500
Caterpillar Cat B15
Sony Xperia M
Vico fem fem
Vico mørk natt
Lenovo A820
Faea F1THL W8
«Web-junkie. Evangelist på sosiale medier. Profesjonell kommunikator. Amatørutforsker. Matutøver.»
Filmbransjen er som kjent vanligvis langt mer åpen om hva som er på vei, så det er langt fra sjeldent at skuespillere avslører noe de ikke burde om spill de er med i. Nå har det tydeligvis skjedd igjen.
Lance Reddick, som spiller Sylens i både Horizon: Zero Dawn og oppfølgeren, la nemlig ut en melding og video på Twitter tidligere i kveld hvor han avslørte at det jobbes med noe nytt til Horizon Forbidden West. Dette fikk han tydeligvis rask beskjed av PR-avdelingen til Guerrilla Games og PlayStation Productions ikke var lov, for meldingen ble fjernet ganske raskt. Tom Henderson var uansett rask nok til å ta skjermbilde av Twitter-meldingen og har delt den på Insider-Gaming, så katten er helt ute av sekken.
Ganske godt nytt siden Zero Dawn sin The Frozen Wilds-utvidelse er ganske bra, så det er lov å håpe at denne utvidelsen til Forbidden West leverer topp kvalitet også en gang i fremtiden.
Hvis actionrollespill er din greie, anbefaler vi å sjekke ut First Dwarf hvor du får utforske planeten Driftland i en mech. Du må også oppgradere den for å holde deg på topp og nå nye steder, mens du bygger en koloni slik at dvergene kan kolonisere denne verden.
Spillet utvikles av Star Drifters ved hjelp av Unreal Engine 5, som tidligere har bekreftet at dette kommer til PC i 2024. Nå har de også annonsert at en Xbox-versjon kommer samtidig, og var så snille å inkludere en trailer.
Sjekk det ut nedenfor, en liste over funksjoner hentet fra pressemeldingen finner du lenger ned.
Main features:
• Explore the world in mana-powered mechanical armor. Upgrade it to unlock new exciting abilities that will help you with discovering new locations in the vast open world in the clouds.
• Build various structures to defend yourself and to establish a new colony for your people.
• Fight the numerous dangers of the Driftland's wildlands: barbarian tribes, wild creatures, or natural disasters. Secure the area and make it more hospitable for dwarven settlers.
• Unveil the mysterious secrets of the ancients, while unveiling the story of the hero's family.
I fremtiden skal sluttbrukere som deg og meg slippe å forholde seg til ord som «superspeed» og versjonnummer når du leter etter en ny USB-kabel. Nye, forenklede logoer skal gjøre det tydelig hvor mye data og strøm kabelen kan overføre, mens alle «buzz»-ord, slik som høyere versjonnummer og «superspeed», blir fjernet.
Avgjørelsen kommer fra organisasjonen som forvalter USB standarden – USB Implementers Forum (USB-IF) - i et forsøk på å rydde opp i sammensuriet av standarder, logoer og begreper som forskjellige aktører kan benytte seg av.
Tradisjonelt sett har de nesten like ofte ender de opp med å rote det enda mer til for seg selv. Som da de for en knapp måned siden annonserte at neste versjon av USB4, som dobler den maksimale båndbredden fra 40 til 80 Gbit/s, ikke skal hete USB 5. Nei, den blir kjent som USB4 Version 2.0.
Men nå kommer USB-IF altså med noen gode nyheter: I fremtiden skal ikke sluttbrukerne behøve å bry seg om dette.
I stedet er nå meningen at logoene skal kunne tale for seg – både med tanke på ytelse og kapasitet for lading. Trenger du en enhet som må kunne overføre data kjapt, kan du kikke etter den merkingen som tilfredsstiller dine krav.
Regn for øvrig med at vi snart også får en «80Gbps»-logo før året er omme, da den nye standarden som dobler hastigheten er forventet ferdigstilt i november en gang. Merk for øvrig at standarden stadig vil hete USB4 Version 2.0 – men tanken fra USB-IF er at den hodepinen kan forbeholdes de forskjellige produsentene og holdes unna sluttkundene.
For USB-kabler blir det en merking som gjør det åpenbart både hvor mye båndbredde det er snakk om og hvor mange watt de er godkjent for. Det er langt fra like enkelt og elegant som Intel har gjort det med Thunderbolt 4, men det er i det minste bedre enn «USB4 Version 2.0 40Gbps»
Også USB-ladere som leverer 60 og 240 watt skal få skikkelig merking.
Denne merkingen med forklarende logoene høres jo kjekt ut, men det er stadig ett lite problem – den er ikke nødvendigvis påkrevd.
Strengt tatt er nemlig USB en åpen standard som «alle» kan bruke. Jo, mange produsenter får sine produkter sertifisert av USB-IF slik at de kan bruke disse logoene sammen med produktene. Men det finnes også en del som ikke ser behovet, og vi har vel alle vært borti noen USB-kabler av litt suspekt kvalitet.
Det er derfor usannsynlig å tro at alle fremtidige USB-enheter vil være korrekt merket, om de da er merket i det hele tatt. Men vi kan krysse fingrene for at det skal hjelpe litt.
For mange strategirever som vokste opp på 1990-tallet, er nok Master of Magic kjent. Det er, sammen med Civilization og Master of Orion, et av de mest berømte spillene i 4X-sjangeren. Det inspirerte også mange utviklere. Du kan nå laste ned tittelen gratis i en begrenset periode for å feire seriens 28-årsjubileum og gjenoppliving. Du må opprette en konto på GOG for å utnytte tilbudet. Opprinnelig publiserte Micropose og Simtex originalen i 1994. Nylig ble merket kjøpt opp av Slitherine som publiserer en remake av denne klassikeren 13. desember i år.
For mange strategirever som vokste opp på 1990-tallet, er nok Master of Magic kjent. Det er, sammen med Civilization og Master of Orion, et av de mest berømte spillene i...
Samtidig som at Poncle annonserte prisøkningen til Vampire Survivors i forrige uke fortalte de at spillets lanseringsdato ville avsløres den 29. september. De holder ord.
Studioet har gitt oss en trailer som avslører at Vampire Survivors forlater Early Access og lanseres for fullt den 20. oktober. Dette skjer selvsagt med en stor oppdatering, men vi skal ikke få vite mye om denne før den 7. oktober. Frem til da må vi nøye oss med lovnader om justeringer av en rekke våpen (for eksempel blir Santa Water/La Borra svakere), men fra og med den 7. oktober venter det daglig nytt om endringer og forbedringer.
Samtidig som at Poncle annonserte prisøkningen til Vampire Survivors i forrige uke fortalte de at spillets lanseringsdato ville avsløres den 29. september. De holder ord....
Selv om giganter som Elden Ring, God of War: Ragnarök, Horizon Forbidden West, Rogue Legacy 2 og Neon White ofte nevnes når folk snakker om hva som kanskje blir 2022s...
Forrige gang vi hørt noe offisielt om det neste Need for Speed-spillet var da Electronic Arts utsatte det til 2022 i fjor. Siden har vi bare hørt rykter og sett veldig korte lekkede klipp, men nå nærmer vi oss tydeligvis avdukingen.
Ryktesprederen Tom Henderson, som har vært ekstremt treffsikker med lekkasjene sidene en god stund nå, avslører via Insider-Gaming at spillet heter Need for Speed Unbound, og at planen er å lansere det den 2. desember. Med sistnevnte i tankene er det ikke rart at han samtidig hevder utviklerne i Criterion skal vise frem spillet før det har gått to uker. Dermed trenger vi altså ikke å vente lenge på å se hvilke kuler måter NfS blander inn litt animestil.
Da Sony kunngjorde lojalitetsprogrammet PlayStation Stars sa de at planen var å gjøre det tilgjengelige over mesteparten av verden før 2023. Ved å vise frem noen av de digitale samleobjektene for to uker siden fikk de det til å virke som om tiden nærmet seg, noe den altså gjør.
I dag kan det japanske selskapet avsløre at PlayStation Stars lanseres i Norge den 13. oktober. Siden programmet finnes i Japan nå benytter de også anledningen til å bemerke noen ekstra ting, deriblant at man ikke trenger PS Plus for å ta nytte av disse godene, at det vil være fire ulike medlemsnivåer basert på hvor mange sjeldne Trophy-er du har, hvor mye du kjøper på PS Store og mer, at systemet altså bare blir tilgjengelig via PlayStation App i starten og litt annet småtteri.
På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
... men forskjellene på series 7 og series 8 er få.
Apple laget et lite jordskjelv i smartklokkeutvalget sitt med Watch Ultra. Men i samme lansering slapp også selskapet nye Watch series 8 og en rimelig inngangsmodell i Watch SE (2022).
Hvis du ikke er i humør til å bruke 10.000 blanke kroner på créme de la smartklokk i form av Watch Ultra, kan det være langt mer spennende å se hva du får for drygt 3.000 kroner i SE, eller rundt 5.000 kroner og oppover i Watch series 8.
Skal jeg besvare mitt eget spørsmål kort og kryptisk? Ja, det skal jeg. For 3.000 får du mer enn du tror, og for 5.000 får du akkurat det du forventer.
8.5
Meget bra
Apple Watch SE (2022)
Du får en imponerende stor mengde av Apple Watch-oppskriften til en behagelig pris i Watch SE (2022)
Fordeler
+
Flott skjerm
+
Oppdager bilkrasj og fall
+
Haugevis av reimer og tilbehør
+
Svært motivernde på helsefunksjoner
+
Best støtte for smarte apper på klokke
+
Kan oppdage en del ulike helsetilstander
+
Mye smartklokke for pengene
Ting å tenke på
8
Meget bra
Apple Watch Series 8
Series 8 er omtrent som i fjor, og dermed meget bra - om enn meget kjedelig.
Fordeler
+
Flott skjerm
+
Kan spore kvinnehelse
+
Oppdager bilkrasj og fall
+
En av markedets mest omfattende helsesensorer
+
Lader fort
+
Haugevis av reimer og tilbehør
+
Svært motivernde på helsefunksjoner
+
Best støtte for smarte apper på klokke
Ting å tenke på
Du vil ikke klare å se forskjell på noen av disse to klokkene og deres forgjengere. Series 8 har en stor, fin skjerm der innholdet strekker seg helt ut til kantene, i enten 41 mm eller 45 millimter på diagonalen. Watch SE har den gamle designen med svart ramme rundt hele skjermen. Det får den unektelig til å se mindre moderne ut, men løsningen fungerer likevel godt nok.
Måten klokkene i hovedsak fungerer på er også lik. Series 8 har alltid-på-skjerm slik series 7 hadde, mens årets Watch SE må løftes opp for å vise tid og varslinger slik forrige utgave også måtte.
Det er få rene funksjonsoppgraderinger på klokkene og det meste som er nytt handler om ytelsen på innsiden av klokkene.
Her er en liten oversikt over noen av de største forskjellene og likheter mellom årets Apple Watch-modeller:
Det som driver Apples klokker kalles en «System in Package», og er kort fortalt en prosessor med en hel del tilbehør på samme brikke. Dette er første gang Watch SE er helt «oppdatert» på den fronten, og har samme hoveddel som både Watch Ultra og Watch series 8.
Dermed har både series 8 og SE fått krasjoppdaging, en egenskap som gjøres mulig av en bedre bevegelsessensor inni klokka.
Til tross for relativt lik innmat mellom pulssensoren og skjermen lades de to klokkene ulikt. Watch SE kommer med USB-C-lader, men den lader likevel med omtrent én prosent i minuttet - og bruker drygt halvannen time på å fylles med strøm.
Watch series 8 lader fortsatt rundt 2–3 ganger så raskt og klarer seg stort sett med 15–20 minutter påfyll her og der i min bruk. I praksis skjer det ofte når jeg setter meg ned for å se på en Youtube-snutt, eller hvis jeg sitter i bilen der jeg også har en hurtiglader. Det er svært sjelden jeg «setter klokken til lading» som en bevisst og langvarig handling.
De nye «Series»-klokkene fra Apple har alltid vært toppet på helsefronten for hver ny modell. Så også i år. Som vanlig inkluderer det en rekke funksjoner utover den vanlige pulsmålingen som også Watch SE og (vesentlig) eldre series-generasjoner har.
Fra før hadde toppsensoren mulighet for oksygenmetning til måling av opptak og det folk flest gjerne kaller «kondis». I tillegg lå det elektriske ledere for EKG-funksjonen i sensoren. Nytt i år er en temperaturmåler for måling av relativ temperatur.
Den nye sensoren finner i utgangspunktet ikke ut akkurat hvilken temperatur du har, men kan i stedet passe på temperaturen din over tid og si om du har blitt varmere eller kaldere. Først og fremst brukes det til overvåking av kvinnehelse og varsling om eggløsning. Men på sikt kan det potensielt også brukes til varsling om feber og sykdomstilstander.
Kvinnehelse er både litt vanskelig å måle for en mann, og noe som klokken ikke får oversikt over på den korte tiden testperioden varer. For nå får vi anta at Apples nye funksjon gjør jobben på den fronten, men likevel minne om at automatisk overvåking av slikt antakelig bør være et bevisst valg fra deg som bruker.
Watch SE kan merke de viktigste tingene. Den får med seg pulsen når du trener, og den kan også overvåke noen av de viktigste helsedetaljene som er knyttet direkte til puls. For eksempel er en variant hjerteflimmer (Afib) blant tingene klokken kan oppdage, og den kan varsle om det dersom hjertet går raskt uten god forklaring - så som fysiske utskeielser. Da kan det være en indikasjon på at noe er galt.
Eller at du er veldig uenig i en test av Apple-dingser, om vi skal dømme etter kommentarfeltene våre.
Uansett - du får det viktigste i Watch SE, men hvis du er opptatt av å oppdage alt om helsen din finnes det rimeligere aktivitetsarmbånd med mer velutstyrte sensorbatteri enn det som Watch SE har. Vær igjen obs på at ulike selskaper kan ha ulike måter å lagre disse dataene på, og du bør ha tillit til selskapet du velger hvis du vil overvåke mer.
Det er et godt utvalg klokkebakgrunner for begge modellene. Her kan du tilpasse og stå i. Det har også kommet muligheter for å lage sine egne etter hvert. Det er mulig å få en hel haug informasjon inn på klokkeskjermen med de mest informative modulære klokkebakgrunnene. Jeg liker for eksempel å ha batteristatus, værvarsel og oversikt over min fysiske aktivitet rett på klokka.
For Watch SE er skjermen litt mindre, så de mest informasjonstunge modulære klokkefjesene kan bli litt små på den. Det er også grunnen til at den aller mest «søkklasta» varianten av samme konsept kun er tilgjengelig på den 49 millimeter store Apple Watch Ultra.
Uansett er tilpasningsmulighetene meget gode her.
For begge klokker er også oppfordringen til aktivitet, og måten de er innpasset i Apples aktivitetsringer med mulighet for interne konkurranser mellom venner og utprøving av egne grenser en utmerket egenskap.
Det er dog ikke en egenskap Apple er alene om. Men deler av dette har Apple satt standarden i - for eksempel det visuelle ved å fylle en ring med aktivitet. Der har Samsung på mange vis kommet etter dem, selv om man kan argumentere for at det minner om den mekaniske måten å telle skritt på som for eksempel Withings gjør på noen av sine klokker.
Uansett; i «gamification» av aktiviteter og trening er det relativt få ved siden av, og enda færre over Apple, enten produktet heter Watch SE eller series 8.
I år er det altså samme innmat på viktige steder i de to klokkene. Derfor er hverken antatt varighet for oppdateringer, eller ytelse under bruk noen måte å skille de to klokkene på. Kort fortalt yter begge tipp topp når du bruker apper, så som Spotify, Posten eller Æ, for å nevne noen som har egne funksjoner og apper rett på Apple Watch.
Om du bør velge å bruke i overkant av 3.000 kroner eller fra rundt 5.000 på en Watch SE eller en Watch series 8 handler altså mer om «kjekt å ha»-funksjoner.
Den store skjermen som alltid er på på series 8 er den aller viktigste grunnen til å betale mer for den. Den ser rett og slett nyere og fresjere ut. Og i noen sammenhenger kan det være irriterende å måtte løfte armen for å se hva Watch SE har å si.
Lynrask lading er også en unektelig fordel - spesielt dersom du ikke lader klokken om natten, men helst vil ha søvnovervåkingen Apple Watch kan gi.
I den grad du «må» velge series 8 foran Watch SE handler det eventuelt om avanserte helsesensorer, og der er det vel oksygenmetningen for alle, og syklussporingen for kvinner som er de viktigste elementene. EKG er ikke en funksjon fryktelig mange har daglig bruk for - men for noen få kan det være en ekstra viktig grunn til å vurdere å gå opp fra inngangsmodellen.
Alt dette er egentlig veldig mange ord for å si at Apple Watch SE er blant de beste smartklokkene på markedet, selv til sin nokså rimelige pris. Samtidig som produsenten som vanlig er litt for flink til å friste oss til å gå oppover på prisstigen.
Det sagt koster vi på oss litt skuffelse over series 8, som tross å være veldig bra bare har knapt merkbare forbedringer fra i fjor til i år. Og det tross at den koster voksne 5.000 kroner - prismessig gir den seg ikke før 9.600 kroner for største Watch series 8 i stål, med mobilnett. Det er verdt å ha i mente at Samsungs Galaxy Watch Pro i titan koster 5.000 kroner. Og den vil aller helst konkurrere mot det samme utvalget sportsklokker som Apple Watch Ultra prøver å utfordre.
Der fjorårets series 7 fremsto som en transportetappe, er series 8 knapt nok det. Den er fortsatt fantastisk, men skal du overveldes av en Apple Watch i år heter den Ultra. Dermed er det billigste og dyreste Apple Watch som virkelig innfrir, mens mellomste kommer med et lite snev av skuffelse, selv om den stadig leverer varene.
Og om det ikke var blendende åpenbart; har du enWatch series 7fra i fjor trenger du ikke tenke noe mer på series 8.
8
Meget bra
Apple Watch Series 8
Series 8 er omtrent som i fjor, og dermed meget bra - om enn meget kjedelig.
Fordeler
+
Flott skjerm
+
Kan spore kvinnehelse
+
Oppdager bilkrasj og fall
+
En av markedets mest omfattende helsesensorer
+
Lader fort
+
Haugevis av reimer og tilbehør
+
Svært motivernde på helsefunksjoner
+
Best støtte for smarte apper på klokke
Ting å tenke på
8.5
Meget bra
Apple Watch SE (2022)
Du får en imponerende stor mengde av Apple Watch-oppskriften til en behagelig pris i Watch SE (2022)