2023 blir bedre for eksklusive trippel-A spill fra Xbox Game Studios.
Covid ikke lenger en produksjons-sinke
Xbox-sjef Phil Spencer innrømmer det er for lenge mellom de store lanseringene på Xbox, men sier at det blir bedre neste år.
Spencer sier at “det er en ting vi har hørt klart og tydelig, og det er at det er for lenge siden vi lanserte det man kan omtale som et stort eksklusivt spill.”
Nå må Bethesda levere for Xbox
Microsofts spill-sjef sier at tiden for å unnskylde mangelen på nye spill grunnet covid er på vei bort, og neste år som nevnt blir bedre, ikke minst grunnet Bethesdas Starfield-lansering.
Annonse
Spencer nevner konkurrenten God of War til Playstation om et lyspunkt, Call of Duty som et annet.
“Nintendo har hatt et bra år, men på generelt grunnlag vil jeg si at det har vært litt tynt.”
Spencer nevner også Bethesdas Redfall (Arkane) som vil hjelpe på lanseringene neste år. Hverken Starfield eller Redfall har lanseringsdatoer utover at de kommer neste år.
Han avslørte også at Xbox-appen til Windows skal stor-oppdateres i løpet av noen uker.
80 gigabit i sekundet. Så rask er den nyeste utviklingen av USB-standarden kalt USB4 Version 2.0.
Det er kanskje litt vanskelig å forestille seg 80 milliarder nuller og ett-tall som sendes gjennom en kabel. Men det tilsvarer at det overføres ca. tre digitale spillefilmer i høy oppløsning – HVERT sekund.
Hittil har 40 gigabit per sekund vært grensen for hvor mye som kan overføres, og denne typen kabler vil også kunne brukes til å overføre 80 gigabit per sekund hvis du har utstyr som bruker den nye standarden.
USB-hastigheten vises på logoen
Den nye standarden går under navnet USB4 Version 2.0, men hastigheten vil også fremgå av USB-logoen på f.eks. en pakke med en ny USB-kabel.
Den høye hastigheten er ikke bare en fordel når du skal flytte filer til og fra pc-en.
USB-kabelen kan også brukes til å koble til en skjerm slik at du er klar den dagen du vil spille på to skjermer med Ultra HD-oppløsning på 3840 x 2160 piksler. Du vil også kunne koble til et eksternt grafikkort slik at du kan spille bedre på den bærbare pc-en.
Den nye standarden kommer kort tid etter at det ble besluttet å navngi og merke de forskjellige versjonene av USB på en ny måte.
Hvis du vil se hvilke versjoner av USB-standarden du har i pc-en din, kan du bruke guiden vår her til å sjekke det selv.
For å få glede av den nye 80 Gbps-hastigheten kreves det naturligvis at både utstyret og USB-kabelen støtter USB4 Version 2.0.
USB4 Version 2.0 er en helt ny standard som nettopp er offentliggjort av selskapene bak USB-standarden, og det vil ta litt tid før du kan kjøpe de første elektroniske produktene. Sannsynligvis blir det først i løpet av 2023.
De fleste ser ut til å være enige om at studioet bak Subnauticas nyeste spill, Moonbreaker, er ganske bra. Men samtidig er det mange fans som har kritisert studioet for spillets ganske aggressive fokus på inntektsgenerering, blant annet via kjøp av digital valuta som kan låse opp nye enheter og boostere.
Og som resultat? Jo, studioet fjerner nå all inntektsgenerering fra spillet. Som GamingBolt skriver, har utvikleren Unknown Worlds med umiddelbar virkning fjernet den digitale valutaen Pulsars, samt spillets Booster Boxes. Samtlige enheter er nå tilgjengelige med selve hovedspillet, og låses opp gradvis.
Du får nå kontinuerlig valuta ved å spille spillet, som deretter kan brukes til å oppgradere enhetene. Sjekk ut gameplay fra spillet nedenfor, som er i Early Access.
ROG Swift OLED PG42UQ fra Asus er en heftig og stor 42-tommers OLED-skjerm i 16:9-format. Det vil si, den er diger i forhold til andre skjermer vi har testet, hvor 32 tommer regnes som stort. Men det finnes også en 48-tommer, om du planlegger å sitte litt lenger unna enn en typisk skrivebordsinstallasjon. Konsollbrukere som spiller fra sofaen eller en egen gamingstol, kan nok fort ønske seg 48-tommeren. Men til vanlig databruk er 42 tommer faktisk ganske så gedigent.
Panelet er av typen WOLED fra LG Display, hvor W-en stor for White. Dette er den samme type panel vi finner i de fleste OLED-TV-er, og gir en fantastisk bildekvalitet på TV- og filminnhold. Vi har også fått glimrende spillopplevelser med slike TV-er, så det er på tide at dedikerte gaming-skjermer kommer med denne teknologien.
WOLED mot RGB-OLED
Kort fortalt brukes her hvite subpiksler, som brytes opp i rød, grønn og blå gjennom et fargefilter. En fjerde hvit subpiksel får lov å være nettopp hvit, for å få tilbake noe av lyset som går tapt gjennom fargefilteret. Fordelen er perfekt svart, fordi hver piksel er sitt eget lys.
Les ogsåKullsvart OLED-skjerm til gamingAlienware AW3423DW er den første gamingskjermen med QD-OLED. Hva kan bli bedre enn perfekt svartnivå? En god del, skal det vise seg.
WOLED-teknologien er i tillegg mye rimeligere enn RGB-OLED, hvor hver subpiksel i tillegg er sin egen farge og dermed ikke trenger fargefilter. Filteret stjeler noe lysstyrke, og fargegjengivelsen er ikke helt på høyde med RGB-OLED. Men i forhold til LCD-paneler gir WOLED spektakulære bilder.
Asus har en RGB-OLED-skjerm i sortimentet også, den heter PA32DC og er en 32-tommers monitor i ProArt-serien, til video- og bildebehandling og annet kreativt bruk. Den koster da også 2,5 ganger mer enn gamingskjermen for hånden, bare sånn for å sette ting litt i perspektiv.
Begrenset bordstativ
Montert på medfølgende bordstativ kan skjermen vinkles smått oppover eller nedover, men du får ikke justert høyde, og den kan heller ikke dreies. Å snu den til vertikal posisjon kan du også bare glemme. For mer fleksibilitet må du kjøpe et nytt stativ. Dessverre er mellomrommet mellom festeskruene større enn hva de fleste monitorstativer støtter (VESA 300×300), verdt å vite om du skal handle nytt stativ.
Knotete USB-HUB
Skjermen kan fungere som en USB-HUB, med fire USB-kontakter av den raskeste 3.2-versjonen. Jeg liker godt skjermer med ekstra tilkoblinger, men problemet er dårlig tilgjengelighet. De sitter nemlig på baksiden, alle unntatt én. Den sitter på undersiden i front, og siden skjermen ikke kan heves er også denne knotete å komme til.
Menyspaken på undersiden av logoen i front er heller ingen gledesspreder, men heldigvis følger det med fjernkontroll.
Flikkerfritt bilde
Skjermfrekvensen på PG42UQ kan overklokkes til 138 Hz, eller velg rett og slett 120 Hz ut fra skjermkortet. Det finnes raskere gamingskjermer der ute, men erfaringen er at dette er nok til et flimmerfritt bilde med flytende bevegelser.
Skjermen støtter G-Sync for flikkerfritt bilde med variabel frekvens. HDR har den også, for ekstra trøkk i høylys og stort fargerom. OLED har litt begrenset lysstyrke i forhold til LCD, men rundt 450 nits (cd/m2) er likevel helt på høyde med de fleste monitorer. I følge Asus når den opp mot 900 nits på bittesmå områder på skjermen om gangen, ved visning av HDR-innhold.
Fantastisk spillopplevelse
Selv om det finnes spillskjermer med høyere bildefrekvens, er 120-138 Hz nok til å gi en flytende følelse når man panorerer rundt i førstepersonsspill som Halo Infinite eller kjører racerbil i Forza Horizon 5.
Fargene er eksemplariske i sRGB bildemodus, forhåndskalibrert med stor nøyaktighet for en spillskjerm å være (1,43 Delta E i fargerommet og 2,23 på gråskalaen). Det relativt høye avviket på gråskalaen er verst i de mørkeste skyggeområdene, hvor fargeavvik uansett ikke synes noe særlig, så denne skjermen kan fint brukes til bildebehandling.
Bildet smeller virkelig, med perfekt svartnivå! Farger, kontrast, alt sitter! Og den matte overflaten tåler i større grad støv og flekker enn de blanke OLED-skjermene vi er vant til fra TV-verdenen. Her får du mye mindre gjenskinn fra rommet, enn om skjermen var blank.
PG42UQ er likevel ikke vårt førstevalg til kontorarbeid, da WOLED-pikselstrukturen gjør at skrift ikke oppfattes som helt skarp, i tillegg til at den har en utfordring med at lyset dimmes ved statiske, lyse bakgrunner over tid. Sitter du og jobber med tekstbehandling, eller du leser mye på nettsider med hvit og statisk bakgrunn, så vil skjermen gradvis bli mørkere og mørkere. Løsningen er å bytte til annet innhold, og så tilbake igjen. Det er uansett ikke optimalt.
Skjermen oppfører seg bedre om du velger «uniform brightness» i skjermmenyen, da den holder samme lysstyrke når du skifter størrelse på hvite vinduer. Da faller også lysstyrken over hele skjermen til rundt 100 nits, som ikke er noe kult til spill, men som er veldig mye mer behagelig for øynene når man skal lese og skrive, og som dessuten kan anbefales til maraton-spilling.
Konklusjon
Asus ROG Swift OLED PG42UQ er en OLED-skjerm med perfekt svartnivå, knallbra farger, og meget jevne bildebevegeleser, som gjør den til en eksepsjonelt god gamingskjerm. 42 tommer er dessuten en nært perfekt skjermstørrelse til spilling ved skrivebordet. Her kan du sitte tett på skjermen og fylle synsfeltet, men likevel uten at du må snu hodet med blikket for å se hva som foregår på skjermen til enhver tid.
Noen lyter har den, blant annet er ikke tekst like skarpt som på LCD-skjermer. Samtidig dimmes lyset etterhvert som mens man skriver eller leser tekster mot statisk hvit bakgrunn, så den er ikke helt optimal til tekstarbeid. Men fargene er nøyaktige nok til at man kan bruke den til bildebehandling.
Men det er til spilling denne skjermen virkelig blomstrer, og dette er helt klart den beste gamingskjermen vi så langt har testet!
Igor Wallossek har funnet ut et par viktige ting i forhold til de skadede RTX 4090-kortene og den nye 12VHPWR-kabelen som Nvidia bruker i de nye kortene.
Ingen ser ut til å ha hatt rett, før nå
Det er nemlig ikke kabel-standarden i seg selv som er problemet, selv om bransje-organisasjonen har advart mot at det i visse tilfeller kan oppstå en klem som ikke er bra.
Problemet, ifølge maskinvare-eksperten som ofte går dypt inn i materien, er avhengig av hvem som har produsert kabelen, rett og slett.
Forbindelsen er faktisk ganske trygg, selv om det er forståelige bekymringer angående håndteringen av kabelen.
Igor Wallossek
Dette er problemet
Ifølge ham er det Nvidia sin (som dessverre leveres til samtlige produsenter av RTX-kortene) 4 x til 8 pin-adapter som er problemet, samtidig som han, som du kan lese over, er kritisk til at kabelen i seg selv kan begynne å slite om den bøyes for mye.
Annonse
Wallossek retter skyts mot “certain YouTube celebrities” og at de bruker dette for å generere trafikk.
AMD har allerede uttalt de ikke bruker 12VHPWR i RX 6000 og den nye RDNA 3-serien. Uansett hadde de ikke nødvendigvis produsert adaptere av dårlig kvalitet, noe som kvaliteten på kabelen er mindre skyld i problemene.
Har du lyst til å vite kva for spel som kjem ut snart som du burde spele? Frykt ikkje, for her kjem ei lita liste med fem spel du burde teste når dei kjem ut.
Mathis Martinsen Dale (15)
OD-elev hjå Framtida.no
fredag 28. oktober 2022 14.20
1Overwatch 2
Overwatch 2 går ut på at du anten skal beskytte ei sone eller så skal du prøve å ta over sona. Viss det laget som skal ta over sona, greier det, så vinn dei, og viss det laget som beskyttar sona klarar det til tida av runda er over, så vinn dei.
Dette spelet er allereie ute og du kan teste det no. Du kan spele Overwatch 2 på Playstation 4, Playstation 5, Xbox one, Xbox series X, Nintendo Switch og pc.
2Marvel´s Midnight suns
Midnight suns er eit spel som går ut på å kjempe seg gjennom eit heilt supert eventyr gjennom Marvel-universet.
Midnight suns kjem ut 2. desember 2022. Du kan spele Midnight suns på Playstation 4, Playstation 5, Xbox one, Xbox series X, Nintendo Switch og pc.
3Pokémon Scarlet og Violet
I dette nye Pokémon-spelet kan du utforske så mykje du berre vil! Pokémon Scarlet og Violet er det første pokémon-spelet der ein ikkje treng å følgje ei spesiell historie, og du kan gjere kva du vil. Og det beste er at det er mykje å gjere.
Pokémon Scarlet og Violet kjem ut 18. november 2022. Du kan berre spele det på Nintendo Switch.
4Hogwarts Legacy
Har du nokon gong hatt lyst til å føle på korleis det er å vere ein trollmann? Vel, no kan du vere ein trollmann på Hogwarts (Galtvort) frå Harry Potter-universet.
Hogwarts Legacy kjem ut 10. februar 2023. Du kan spele Hogwarts Legacy på Playstation 4, Playstation 5, Xbox one, Xbox series X, Nintendo Switch og pc.
5God of War: Ragnarok
God of War: Ragnarok handlar om guden Kratos som drep andre gudar og kjempar mot andre hindringar i vegen.
God of War: Ragnarok kjem ut 9. november 2022. Du kan spele God of War: Ragnarok på Playstation 4 og 5.
Alle planetene i det kosmiske nabolaget vil sannsynligvis eksistere Angrepet av forskjellige romkropper, Spesielt meteoritter. Det er Det skjedde for ett år siden på MarsMen først nå har NASA-forskere klart å bevise det.
Den 24. desember, Lander IntelligensNASAJeg kjente at bakken beveget seg uvanlig. Registrert A Størrelse 4 «Marshmallow», Bare forskere slo fast at det var forårsaket av et meteorittnedslag og ikke fra en tellurisk bevegelse typisk for en steinete planet.
Ved å finne et nytt stort krater og sammenligne før og etter bilder tatt av sonden, slo forskerne fast at jordskjelvet var forårsaket av et meteorittnedslag. Mars Reconnaissance Orbiter (MROFra NASA i bane rundt Mars. Begivenheten og dens ettervirkninger er en sjelden mulighet til å se hvordan en stor innvirkning rystet jordsmonnet på Mars i to vitenskapelige artikler. Publisert I går i et fagfellevurdert tidsskrift Vitenskap.
(NASA/JPL-Caltech/University of Arizona) Bilde av et 150 meter bredt krater som falt på Mars i desember.
Meteorittnedslag estimert Det er en av de største som er sett på Mars siden NASA begynte å utforske verdensrommet. Dessuten plukket treffet opp steinstore isblokker begravet nærmere Mars ekvator enn noen gang før, et funn som har implikasjoner for NASAs fremtidige planer om å sende astronauter til den røde planeten.
er rangert som Meteoritten målte mellom 5 og 12 meter. Den er liten nok til å brenne i jordens atmosfære, men ikke i den tynne atmosfæren på Mars, som bare er 1 % tettere enn planeten vår. innvirkning, I regionen kalt Amazonis Planitia, Åpnet a Krateret er omtrent 150 meter bredt og 21 meter dypt. Noen av utslippene som ble kastet opp av sammenstøtet fløy så langt som 37 kilometer.
Med bilder og seismiske data som dokumenterer hendelsene, antas det å være et av de største kratrene som finnes noe sted i solsystemet. Den røde planeten har mange store kratere, men de er betydelig eldre De ble utviklet før ethvert oppdrag til Mars. «Å finne en ny effekt av denne skalaen er enestående. Dette er et fantastisk øyeblikk i geologisk historie som vi må være vitne til,» sa forskeren. Ingrid Dubar fra Brown University, leder Insights Impact Science Working Group.
Slik falt Mars-meteoren
InSights kraft har falt dramatisk de siste månedene ettersom støv legger seg på solcellepanelene. Romfartøyet forventes for øyeblikket å stenge ned i løpet av de neste seks ukene, noe som avslutter oppdragets vitenskap. Roboten leser Jordskorpe, mantel og kjerne av planeten. Seismiske bølger er avgjørende for oppdraget og har avslørt størrelsen, dybden og sammensetningen av Mars» indre lag. fra Landet I november 2018, InSight har oppdaget 1318 Mars-vibrasjonerinkludert mange forårsaket av små meteornedslag.
Et jordskjelv som følge av et meteorangrep ble imidlertid først observert i desember i fjor overflatebølger. Det er en type seismisk bølge som kruser gjennom overflaten av en planets skorpe. De Sekund I to essays Vitenskap Related to the Big Impact beskriver hvordan forskere bruker disse bølgene til å studere strukturen til Mars-skorpen.
InSight landet på Mars 26. november 2018. Utstyrt med et par solcellepaneler, hver 2,2 meter brede, er den designet for å oppfylle de primære vitenskapelige målene for oppdraget i løpet av det første året på Mars (nesten to år). Terreng) (REUTERS/NASA/JPL-Caltech/Manual)
Kraterjegere
Innen utgangen av 2021, Forskere på stedet fortalte resten av teamet at de hadde oppdaget et stort jordskjelv 24. desember. 11. februar 2022 arbeider forskere på Malin Space Science Systems (MSSS) som bygger og driver to kameraer på MRO. Miljøkameraet (CTX) gir svart-hvitt-bilder med middels oppløsning, mens Mars Color Imager (MARCI) produserer Daglige kart over hele planetenslik at forskere kan overvåke store klimaendringer som f.eks En nylig regional støvstorm Dette reduserte Insights solenergi ytterligere.
Sprengningssonen for støtet er synlig i MARCI-dataene, Dette tillot teamet å markere 24-timersperioden som innvirkningen skjedde. Disse observasjonene er assosiert med episenteret, og beviser definitivt at et meteorittnedslag 24. desember forårsaket det store jordskjelvet. «Slagbildet er ulikt noe jeg har sett før, med et stort krater, eksponert is og en dramatisk nedslagssone bevart i marsstøv. Jeg kan ikke forestille meg hvordan det må ha vært å se nedslaget, den atmosfæriske eksplosjonen og rusk kastet ut miles ned,» sa han. Lilia Posiolova, Leder for Orbital Science and Operations Group ved MSSS.
NASA og andre romorganisasjoner utforsker Mars dypt for å skape optimale forhold for koloniseringen (NASA/Manual via Reuters)
Å fastslå hastigheten som kratere dukker opp på Mars er avgjørende for å avgrense planetens geologiske kronologi. Eldre overflater, som Mars og månen vår, har flere kratere enn jorden. Dette er fordi på planeten vår sletter prosessene med erosjon og platetektonikk gamle trekk fra overflaten.
Nye kratere avslører også materiale under overflaten.. i denne situasjonen, Store isbiter spredt av støtet De ble observert av MROs High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) fargekamera. Grunnis vil være en En viktig ressurs for astronauter , som kan bruke den til ulike behov, inkludert drikkevann, landbruk, rakettdrivmiddel. Mars har aldri sett nedgravd is så nær ekvator. Dette er viktig fordi Mars er den varmeste delen av planeten, noe som gjør det til et attraktivt sted for astronauter å lande.
Én ting kan det komme ut av den pågående krigen i Ukraina, Vestens omfattende boikott og Putins uforsonlige retorikk: Den kalde krigen er definitivt tilbake; og det vet Hollywood, og spiongenren, å benytte seg av.
Interessant nok er fiksjons-agenten til forfatteren Tom Clancy, Jack Ryan, et erkeprodukt av nettopp Den kalde krigen. Men når agenten skulle «gjenopplives» til vår tid, med omfattende handel mot Russland, normalisering og gjensidig forståelse, så måtte narrative oppdateres.
Men nå, nå kan du glemme arabiske terrorister og «failed states» som Afghanistan og Venezuela i sentrum for kontraspionasjen – velkommen til 2022, der USSR (AKA: Russland) igjen er erkefiende til Vesten/NATO. En kjensgjerning forfatterne av Jack Ryan, sesong 3 så definitivt har fått med seg:
Tom Clancys bøker om den den litt nerdete og forsiktige, men desto skarpere, CIA-analytikeren som kastes ut i felten, Jack Ryan, har tidligere blitt gestaltet av Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck og nå senest Chris Pine (Shadow Recruit). Med TV-serien Jack Ryan blir John Krasinski den femte skuespilleren (på fem filmer og én serie) som skal redde USA/verden fra ukjente farer.
TV-serien til Prime Video rebootet franchisen, og er heller ikke basert på en av Clancys bøker, men gir oss et særdeles dagsaktuelt plott.
Les ogsåAction-Ryan!Jack Ryan er tilbake – og denne gangen har han lagt sin analytiske hjernehalvdel til side.
Etter en glimrende førstesesong ble vi smått skuffet over Jack Ryan, sesong 2. Men etter å ha sette traileren for sesong 3 har vi gjenvunnet troen på den nerdete agenten, som egentlig trives best bak et skrivebord.
Tom Clancys Jack Ryan, sesong 3 (Foto: Prime Video)
I tillegg til Krasinski i hovedrollen og Wendell Pierce som agent Greer, vil vi i tredjesesongen få se følgende skuespillere i ledende roller: Michael Kelly (House of Cards), Betty Gabriel, Abbie Cornish og, vår egen Noomi Rapace.
Russerne, med atomvåpen, truer nok en gang verdensfreden – og kun Jack Ryan kan stoppe den gale mannen på toppen…
Sesong 3 får premiere den 2. desember – vi kjenner at vi allerede gleder oss til jul!
Som jeg skrev i september hadde nok mange av dere håp om at Games with Gold-utvalget ville bli bedre nå som fire spill har blitt kuttet ned til to, men det er det bare å glemme nå.
For Microsoft avslører at Praetorians HD Remaster blir tilgjengelig som Games with Gold hele november mens Dead End Job kan bli ditt "gratis" så lenge det legges til en gang mellom den 16. november og 15. desember. Kanskje er det slemt og strengt å kalle dette elendig når førstnevnte faktisk har noen positive anmeldelser på Steam, men det må være lov å si at PlayStation gruser Xbox på dette området i disse dager.
En av de store bekymringene fra Sony om Microsofts oppkjøp av Activision Blizzard er at Call of Duty potensielt kan bli konsolleksklusivt for Xbox i fremtiden. Selv om dette kan virke sannsynlig, har Xbox-sjef Phil Spencer tydeligvis helt andre planer.
Spencer snakket på Wall Street Journal Tech Live-arrangementet (takk, Tom Warren), og sa at han faktisk ønsker å bringe Call of Duty til enda flere plattformer, til og med Nintendo Switch, og at målet er å behandle serien mer på samme måte som Minecraft.
"Call of Duty vil spesifikt være tilgjengelig på PlayStation. Jeg vil gjerne se det på Switch, jeg vil gjerne se spillet spilles på mange forskjellige skjermer. Vår hensikt er å behandle Call of Duty på samme måte som Minecraft, " sa Spencer.
Han fortsatte, "Denne muligheten handler egentlig om mobil for oss. Når du tenker på 3 milliarder mennesker som spiller videospill, er det bare rundt 200 millioner husstander på konsoll."
Og hva krever store server-parker som serverer innhold til hundrevis av millioner av mennesker? Du gjettet riktig: mye strøm.
Kort tid etter at Microsoft annonserte de har over 20 millioner Xbox Cloud Gaming-spillere, lot Xbox-sjef Phil Spencer seg intervjue.
Sjefen avslørte samtidig at Xbox Game Pass står for rundt 15 prosent av selskapets totale Xbox-inntekter på innholdssiden.
Annonse
Sony har allerede økt prisen på Playstation 5
Positiv lesning for spillere er det ikke da Spencer mer eller mindre lover at selskapet blir nødt til å oppjustere prisene neste år:
«Vi har holdt igjen prisen på konsollen, vi har holdt prisen det samme på spill og tjenester. Jeg tror ikke vi kan gjøre det for evig. En eller annen gang blir vi nødt til å øke prisene på visse ting, men nå som vi går julen i møte er det veldig viktig vi beholder prisene vi har.»
Som Sony, som økte prisen i august, ser det altså ut til at Microsoft vil måtte øke prisene på sine konsoller. Også tjenestene blir nok dyrere.
Apple varslet denne uken dyrere Apple Music, Apple TV+ og Apple One-abonnement.
Med Halloween rett rundt hjørnet, tenkte vi det var passende å gjøre noe relatert til den skumle høytiden i dagens GR Live. Og derfor kommer Rebeca til å sjekke ut årets "Fortnitemares"-event, som for tiden pågår i Epic Games' enormt populære Battle Royale-tittel.
Her venter varulv-skins, så vel som horder av monstre å knerte, og mer. Det er med andre mye å sjekke ut, og derfor bør du stikke innom vår GR Live-side kl. 16 som vanlig for å se Rebeca dra til øya i jakten på noen Victory Royales.
Infinity Ward advarer luringer mot å snike til seg tidlig tilgang.
Oppdatert, 10:49:
“You know, I’m something of a New Zealand citizen myself”
Det er et populært triks å endre region/VPN til New Zealand for å spille før alle i sin egen tids-sone.
Nå advarer utviklerne av Call of Duty: Modern Warfare 2 å gjøre nettopp dette, og sier at slike personer “kan oppleve ustabilitet i tilkoblingen og blir kanskje låst ut av spillet til den offisielle lanseringen i din region.”
Annonse
Det er ingen overraskelse at man kanskje vil møte på ustabilitet/treghet om man kobler PC-en mot en VPN i New Zealand, og slik ordlyden er, høres det ut som også region-endringer endrer hvilken server-region man kobler til på konsoll.
Sår tvil
Betyr dette at spillere som prøver seg også blir bannlyst fra en-spiller-delen som har vært ute siden 20. oktober for forhåndsbestillinger?
Det vet vi ikke, og flere spekulerer i at bannlysingen kun er en advarsel, og at de ikke faktisk kommer til å gjøre det.
I Norge låses flerspiller-delen opp 28. oktober 06:00 på PC, og i dag klokken 13:00 på Playstation og Xbox. Se illustrasjon over.
Vi har tatt en titt på tre av Square Enix sine høstspill, og forteller hvorfor du bør sjekke dem ut.
Etter hvert som kveldene blir lenger og været blir kaldere, leter du sannsynligvis etter måter å underholde deg selv på uten å forlate huset. Hvis du er en fan av japanske spill og ser etter den neste tittelen fra regionen og fordype deg i, så har vi en video for deg.
Vi har brukt litt tid på å studere Square Enix sin høstportefølje, for å gi deg en haug med informasjon om hvorfor de forskjellige spillene er verdt å ta en titt på. Spesielt har vi sett på The Diofield Chronicle, Valkyrie Elysium og Star Ocean: The Divine Force, som alle enten er ute nå, eller debuterer i løpet av de kommende dagene og ukene.
Sørg for å sjekke ut videoen nedenfor for å se hva som gjør hvert spill spesielt, i tillegg til å få all nødvendig informasjon om historie, plattform og utgivelsesdato.
HBO-serien Succession, om et medieimperium i stil med Rupert Murdochs News Corp. har blitt en stor suksess siden premieren i 2018.
Seriens tre sesonger har alle blitt møtt med gode anmeldelser og flotte seertall, så det kom ikke som noen stor overraskelse da HBO godkjente en fjerde sesong i fjor.
Nå har fjerde sesong fått en liten teasertrailer på Twitter, og i den forbindelse blir det også avslørt at sesongen får premiere våren 2023.
De to første sesongene av Succession hadde 10 episoder hver, mens den tredje sesongen hadde 9. Serien kan sees på HBO Max.
På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Den «vanlige» iPaden har endelig blitt ny, og for en gangs skyld snakker vi ikke bare om bitte litt kraftigere prosessor og et nytt tastatur du kan kjøpe på siden. Men faktisk ny-ny, som i at den ikke lenger ser ut som innstegsmodellen har gjort i et tiår, men som Apples nyere og mer moderne iPader.
Det positive med dette er at du får en rekke av funksjonene og fordelene fra de dyrere modellene, for i praksis kan den nesten beskrives som en «litt dårligere iPad Air».
Det negative er at prisen er skrudd betydelig opp, og den hyggelige innstegsprisen på 4000 kroner virker som en fjern drøm.
8
Meget bra
Apple iPad 10,9" 64 GB (10th Generation)
En solid oppgradering, men prisen er stiv
Fordeler
+
"Nytt" design
+
Kameraet er endelig plassert på langsiden
+
Rask og god ytelse
+
Lades med USB-C
+
Større skjerm enn forgjengeren
+
Fine nye farger
+
Det nye Folio-tastaturet fungerer utmerket
Ting å tenke på
—
Mye dyrere enn tidligere generasjoner
—
Ikke laminert skjerm
—
Støtter ikke Apple Pencil 2
—
Treg USB-C-port
—
Hodetelefonutgangen er borte
Vi løy nesten litt da vi gjentok Apples påstander om at iPad har et «all new design», for det er ikke akkurat en ukjent fasong vi har med å gjøre her. Den er nesten identisk i alle retninger med fjorårets iPad Air, men akkurat ulik nok til at ingen av de samme dekslene passer.
Det virker også som magnetene som holder de ulike dekslene på plass også er annerledes, så ingenting av iPad Air-tilbehøret vil henge fast, og vice versa. Takk for den, Apple.
Byggekvaliteten fra Apple er som vanlig svært god, med god passform og lite slark. Vi opplevde jo faktisk at fjorårets iPad Air knirket hvis vi påførte litt ekstra vridning i chassiset, men det er heldigvis ikke tilfelle her.
Vi merket derimot at den ene volumknappen var litt løs, og diskuterer allerede med Apple for å verifisere om vi bare var uheldig med eksemplaret vårt, eller om det er gjeldende for flere. Trolig er det førstnevnte, og ikke uhørt med testeksemplarer.
Med det nye designet har også hodetelefonutgangen forsvunnet, noe som kan være et stort tap for mange barnefamilier som vil ha et enkelt par hodetelefoner koblet inn til iPaden. Dette krever nå en USB-C-adapter til 109 kroner.
I motsetning til iPad Airs litt trauste farger, kommer iPad i fire friske farger. Vårt testeksemplar kom i en ganske livlig gulfarge, som husholdningen hadde litt delte meninger om. «Annerledes», kunne vi i hvert fall enes om. De andre fargene inkluderer sølv, blå og rosa.
Apple har også endelig flyttet på frontkameraet, og det er nå plassert i rammen på den ene langsiden, slik at det faktisk er sentrert hvis du har iPaden i landskapsmodus. Familier som stort sett bruker iPaden som en stor Facetime-skjerm for å holde kontakt med besteforeldre og venner kan alle sette pris på dette.
Kombinert med Apples «Center Stage»-funksjon som automatisk zoomer og tilpasser bildeutsnittet basert på hvor du og de andre rundt deg sitter foran kameraet, har Facetime-opplevelsen blitt løftet enda et hakk.
Vi tipper dette kommer til å bli den nye standarden på andre iPader også, spesielt siden Apple pusher stadig mer av tastatur- og dekseltilbehøret sitt, som alle orienterer iPaden horisontalt når den blir satt ned på bordet. Derfor er det ganske underlig at den nye iPad Pro som også ble sluppet nå ikke fulgte i samme spor. Nok om det.
Fingersensoren i av/på-knappen, som vi ble kjent med i både iPad mini og iPad Air, er på plass, og fungerer fortsatt helt greit. Intet mer, intet mindre.
Akkurat som iPad Air, iPad Mini og iPad Pro har nå også vanlige iPad det Apple kaller et «all-screen design». Eller sagt med andre ord; En jevnstor ramme rundt hele skjermen. For rammer er det definitivt fortsatt. Det gjør skjermen mindre, men samtidig har du også alltid et sted å holde. Med en formfaktor som iPad så foretrekker vi faktisk litt rammer, og skjermstørrelsen i seg selv er den største oppgraderingen fra fjorårets iPad-modell.
Den har økt fra 10,2 til 10,9 tommer i diagonalen, og er dermed nøyaktig like stor som skjermen på iPad Air. Den har også samme lysstyrke, oppløsning og oppfriskningsrate, og på papiret virker de nærmest identiske.
Er skjermen hovedsakelig for å underholde poden, for å se på videoer i ny og ne eller for å holde kontakt med slektninger med FaceTime-samtaler fra sofakroken, så holder skjermen i massevis.
Men la oss ta på oss nerdebrillene litt og forklare hvorfor skjermen ikke er den samme som iPad Air, til tross for at spesifikasjonene tilsier at det er den samme.
Forskjellen er at iPad Air har en laminert skjerm. Altså er selve skjermpanelet og glasset på toppen smeltet sammen i en syltynn skive, som gjør at innholdet nærmest flyter helt på overflaten. Den vanlige iPaden har i stedet et glasspanel på toppen av skjermpanelet, og dermed en større avstand fra pikslene til fingrene dine.
Bokstavelig talt småpirk, og i praksis gjør det at skjermen er litt mer utsatt for gjenskinn, sammenlignet med den ellers identiske iPad Air-skjermen.
Dealbreaker? Absolutt ikke. Men det er tydelig hvor Apple har spart inn pengene.
Det virker nærmest overflødig å skrive om hvordan iPad er i bruk, for uten tilbehør oppleves den som hvilken som helst annet iPad. Og det er ment som et kompliment.
A14 Bionic-prosessoren på innsiden er den samme som fjerdegenerasjons iPad Air, den har Wi-Fi 6 (ikke Wi-Fi 6E), og enten 64 eller 256 GB lagringsplass.
Den er rask nok i massevis, og det er kun etter flere års bruk at mer ytelse kommer godt med. Enten du vil spille et tungt spill, tegne, skrive, surfe - alt sklir rundt på skjermen uten tegn til hakking eller forsinkelser.
For å merke forskjellene kan vi heller se på tilbehøret som Apple slipper i tandem med det nye nettbrettet. For som vi nevnte tidligere, tastaturer og deksler fra tidligere modeller passer ikke her.
Apples nye deksel/tastatur-kombinasjon heter Magic Folio, og passer utelukkende på iPad 10. generasjon. Delvis fordi størrelsen er annerledes enn tidligere vanlige iPader, og fordi koblingspunktene er litt annerledes fra iPad Air.
Apple har nå gått for et todelt design, hvor du kan feste et bakdeksel på iPaden magnetisk. Dekselet dekker ikke til sidene, så du kan se iPad-fargen tydelig, men samtidig betyr det også at dekselet ikke byr på like mye beskyttelse for nettbrettet. På baksiden kan man felle ut et støttebein, og det hele ligner raskt en Microsoft Surface Go på avstand.
Vi synes det hele fungerer svært godt i praksis, og liker veldig godt muligheten til å felle ut støttebeinet på baksiden uten å måtte ha tastaturet framme hele tiden. For du får både fleksibiliteten til iPad Pros dyre Magic Keyboard i form av at du kan justere skjermen til akkurat den vinkelen du vil ha, samtidig som du slipper å ha tastaturet foran hele tiden, i tilfelle du bare vil bruke den som en bærbar skjerm.
Tastaturet er godt å skrive på, og byr på omtrent samme vandring som Apples vanlige Magic Keyboard, selv om tastene naturlig nok sitter litt tettere sammen. Vi savner baklys på tastene, men kanskje er det utelatt for å spare batteriet litt. Vi liker også funksjonsraden øverst, som gir deg rask tilgang til medieknapper og søk, og styreplaten fungerer også ganske greit.
Men så var det prisen, da. 3290 kroner må du ut med, altså mer enn halvparten av selve iPaden, hvis du kjøper innstegsmodellen. Da snakker vi nesten 10.000 kroner for iPad + deksel, for Apples «vanlige» iPad. Au.
I slutten av 2024 kommer alle Apples enheter til å måtte kunne lades via USB-C hvis de skal selges i EU, så derfor er det ikke så rart å se at årets iPad er utstyrt med den velkjente standarden. Nå er det nesten bare iPhonene som gjenstår, og det er ventet at også de vil utstyres med USB-C til neste år.
Med i esken følger det med en 20 watts ladekloss og en flettet USB-C-kabel, og en rask test viste oss at vi fikk ladet fra 0 til cirka 40 prosent på en halvtime. Batteritiden generelt er svært god, og du kan regne med omtrent 10 timer «vanlig» bruk, eller noe mindre hvis du bruker den mer aktivt til produktivitetsarbeid.
Selv om USB-C-porten ser lik ut som på de dyrere iPad-modellene, er dataoverføringshastigheten her hakket dårligere. Du er begrenset til 4K 30Hz eller 1080p 60Hz hvis du kobler til en ekstern skjerm, og bildeoverføring fra kameraer og lignende går naturligvis ikke lynraskt. Men er du i målgruppen for intromodellen til Apples iPader er dette neppe en begrensning du bryr deg så mye om.
Mer prekært er Apple Pencil-støtten, eller rettere sagt mangelen på støtte for Apple Pencil 2, som ble introdusert for fire år siden. For selv om samtlige andre iPader med Apples «nye» kantede design og USB-lading støtter den nye digitale pennen, er ikke det tilfellet for årets iPad.
Og siden Apple Pencil pleide å lade via Lightning-porten på undersiden av iPaden, som i seg selv var ganske klønete, har den ikke lenger et sted å lade direkte. I stedet må du koble til en liten USB-C til Lightning-adapter, og koble det hele sammen med en USB-C-kabel. Dette er ikke smidig:
Apples unnskyldning er at de som kjøper denne iPaden trolig kommer fra tidligere vanlige iPader, og har allerede en vanlig Apple Pencil. På denne måten kan de fortsatt bruke den gamle pennen på den nye iPaden. Da må man for øvrig kjøpe adapteren i tillegg for 109 kroner. Kjøper du pennen ny følger det med.
Den gamle pennen er heller ikke like god å bruke som den nye. Den blanke overflaten er ikke like god å holde i, og den støtter heller ikke ting som «dobbelttapp» for å bytte mellom penn og viskelær, for eksempel. Rent teknisk er de imidlertid identiske, med samme oppdatering og antall trykksensorer. Så det er i hvert fall en liten trøst.
Apples nye, tiendegenerasjons iPad, er et godt nettbrett. Enkelt og greit. Og det har vi sagt i alle disse årene, når Apple har tviholdt på det gamle, trauste designet, men samtidig den relativt lave, hyggelige inngangsprisen.
Nå er designet endelig oppdatert, og det er mange ting å juble for. Skjermen er større, ytelsen er bedre, designet er slankere, tastaturtilbehøret er bedre og vi kan endelig lade den med USB-C. Ja, det høres nesten ut som en iPad Air.
Men skjermen er litt kjipere enn på iPad Air, du må fortsatt bruke den gamle Apple Pencil, hodetelefonutgangen er borte og ikke minst: Prisen har blitt mye høyere.
Fjorårets «vanlige» iPad koster drøye 4000 kroner, og du får enkelt tak i et tastatur til rundt tusenlappen fra Logitech, eller 2000 kroner fra Apple. Totalpris? 5–6000 kroner. Og ja, denne versjonen fortsatt i salg, i tilfelle du vil ha det billigst mulig.
Årets iPad starter på 6290 kroner for 64 GB lagringsplass. 8390 kroner for 256 GB.
Apples nye, fancy foliotastatur? Legg til 3290 kroner.
Så selv om iPad nå nesten er en iPad Air i billig-format, er den ikke akkurat billig. Air koster omtrent 2000 kroner mer, og gir deg da litt bedre (laminert) skjerm, bedre ytelse og Apple Pencil 2.
Litt av den stive prisen kan naturligvis tillegges både inflasjon og svak krone, og prisene generelt på elektronikk har gått opp. Men det gjør det ikke mindre smertefullt å måtte ut med 6300 kroner for den «vanlige» iPaden.
Så er det denne du skal gå for, eller fjorårets langt billigere modell? Hvis du bare skal bruke den som underholdning for barna, og trenger en smart og enkel skjerm for distraksjon, vil fjorårets trauste modell fungere ypperlig. Hvis du faktisk vil bruke den litt selv også, enten det er videotitting, nettsurfing, skriving, tegning eller noe annet kreativt, er det årets iPad du bør kjøpe.