[unable to retrieve full-text content]
REC Silicon gjenopptar produksjonsanlegget i Moses Lake. FinansavisenREC Silicon gjenopptar produksjonsanlegget i Moses Lake. - Finansavisen
Read More
[unable to retrieve full-text content]
REC Silicon gjenopptar produksjonsanlegget i Moses Lake. FinansavisenSaken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.
På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Hver gang det lander en telefon med avrundet skjerm i hånden min har jeg den nøyaktig samme tankerekken. Først slår det meg hvor utrolig lekkert dette ser ut, og jeg skjønner ikke hvorfor alle produsentene ikke bare implementerer denne pene og nesten «uendelige» skjermen.
Omtrent et minutt etterpå skjønner jeg alt sammen og sitter bare igjen med følelsen av hvor upraktisk dette er, og skjønner hvorfor alle toppmodeller i all hovedsak har gått bort fra dette. Du er jo nødt til å komme ufrivillig borti masse greier på skjermen hele tiden!
Så også med Motorola Edge 40 Neo. Dette er en meget lekker telefon som på tross av den dumme avrundede skjermen tidvis er en fryd av en billigmodell.
annonse
Utvalgte butikker
Veldig lekker, men sliter med å finne sin plass blant sine bedre søsken
Kan vi først bare prøve å rydde litt opp i hvilken modell dette er i den sinnssykt jungelen som Motorola akkurat nå har rotet seg borti? For dette er siste drøye års oppstillingen av selskapets Edge-serie:
Åtte modeller totalt, og selv om 30-serien er fra i fjor, ligger mange av dem fortsatt til salgs i et virrvarr av Edge-telefoner. Kudos for å gjøre det litt enklere med «bare» tre modeller av 40-serien.
For å gjøre det så enkelt vi får til; Edge 40-serien er nyere og litt bedre enn 30-serien, og dette er den billigste av de beste.
Motorola har sluppet både Pro-modellen og grunnmodellen tidligere i år, og sistnevnte ble omtalt som «vanvittig mye for pengene» av oss. Og som mange andre produsenter slipper de en noe nedskalert versjon til en lavere inngangspris helt til slutt.
Neo-modellens utgangspris er rett under 5.000 kroner, 2.000 kroner billigere enn Edge 40. Ironisk nok er det så gode tilbud på Edge 40 i skrivende stund at den er billigere enn Neo. Dermed er denne telefonen i en litt håpløs posisjon uten noen bestemt plass i markedet.
Men når penger skal spares må som vanlig noe kuttes. Det er veldig bra at Motorola har klart å få plass til det samme kamerasystemet, samme hurtiglading og den samme responsive skjermen på inntil 144Hz i den billigste varianten. Den er også like vanntett. Det er mer plast i kroppen på Neo, og den har en svakere prosessor med færre fullverdige kjerner enn sin større bror. Det er i motorkraften den viktigste forskjellen ligger.
Begge har brikker fra Mediatek med åtte kjerner, men Edge 40 har en litt sterkere en, og to ekstra kjerner med full kraft.
De ser ellers like ut, og har en pen innramming med sin avrundede skjerm og slanke kropp. Edge 40 Neo er laget i samarbeid med Pantone, i lekre pasteller og med et imitert skinn på baksiden.
Selv om Edge 40 Neo ikke har all verdens motorkraft klarer den å late som, gjennom å gi deg en sømløs og rask hverdagslig opplevelse. Til surf, mail og sosiale medier går alt som smør, takket være en lyssterk skjerm med gode farger og som er en fryd å bruke så lenge du klarer å ikke sveipe borti med fingrene du holder telefonen med.
Telefonen har fingeravtrykksleser i skjermen, men kan også bruke ansiktsopplåsning. Motorolas eget system, Moto, ligger på toppen av en ellers relativt ren Android, der du kan gjøre ekstremt mange tilpasninger og justeringer. Trefingers skjermbilder, rist for lommelykt, snurr for kamera og så videre. Det hele blir fort i meste laget, men alt er heldigvis samlet i en egen Moto-app, som du kan velge å aldri bruke.
Skjermen har en oppdateringsfrekvens helt inntil 144Hz. Dette bruker riktignok en del strøm, og det smarte kompromisset mellom ytelse og ladefrekvens er å sette skjermen i auto. Da topper den riktignok ut på 120Hz, men justerer seg også automatisk ned når det lønner seg. Batteritiden er nemlig litt så-som-så på Edge 40 Neo, til tross for at den på papiret har et stort batteri på 5000mAh.
Du får i alle fall hurtiglading her, og en ladekloss på 68W følger med i esken. Så selv om den lader ut litt fort går det lynraskt å fylle på igjen. Du får også med noen OK stereohøyttalere på kjøpet her.
Ytelsestestene bærer preg av at det er spart penger på denne telefonen mot sine dyrere brødre, og her får du ytelse et stykke under midten på treet. Som sagt klarer en tidvis glimrende skjerm og god hverdagslig opplevelse å skjule det, men når det drar seg til så kan du ikke forvente all verden av denne pakken.
Motorola Edge 40 Neo er utstyrt med to kameraer på baksiden, hvor hovedkameraet har best forutsetninger med en brikke på 50 megapiksler som er sånn passe lyssterk. Det er også en noe begrenset vidvinkel med 13 megapiksler å jobbe med. Det er altså grunnleggende det samme som i Edge 40, som riktignok har muligheten til å slippe inn noe mer lys.
Når hovedkameraet og software har gjort sin jobb sitter du igjen med bilder på 12.5 megapiksler. I optimale lysforhold leverer kameraet gode bilder med skarpe detaljer og en veldig naturlig fargegjengivelse. HDR hjelper bildene til å få frem det beste i hver eksponering, men blåser tidvis opp kontrasten i meste laget. Fargegjengivelsen er ikke veldig mettet, og bildene kan se noe flate og grå ut sammenlignet med mange andre telefonprodusenter. Fargemetningen er noe smak og behag i hva man liker best, men bildene herfra ser ofte litt blasse ut.
Kameraet har en portrettmodus som er rask og god til å gjenkjenne mennesker og objekter, og nattmodusen er aldri redd for å hjelpe til når det er lite lys i omgivelsene. Men i dårlig lys er du veldig sårbar for den minste bevegelse.
Her er et lite knippe bilder fra kamerarullen, tatt rett fra mobilen uten noen justeringer.
Vidvinkelen lager bilder med noe mer støy og færre detaljer. Den har riktignok autofokus, og kan brukes til å ta gode nærbilder. I kameraets dedikerte makrofunksjon kommer du skikkelig tett på objektene, selv om hovedeffekten her kommer av en digital zoom. Begge kameraene støtter 4K-video.
Telefonen har også et selfiekamera på 32 megapiksler som gjør veldig lite ut av seg, utover å fungere til det du må bruke et selfiekamera til.
Det er grunn til å lure på hvorfor Motorola har laget SÅ mange modeller som skiller seg så lite fra hverandre som de har med Edge-serien. Det er har riktignok blitt litt bedre i år, med en toppmodell, en midt på treet og denne billigste modellen. Men Edge 40 Neo kommer altså såpass mye senere at den litt bedre storebroren - Moto Edge 40 - allerede var på Black Week-tilbud til lavere pris enn denne.
Edge 40 Neo er absolutt en veldig pen og tidvis veldig god mellomklassetelefon hvor du får ganske mye for pengene. Men den er så lik Edge 40 i både pris og spesifikasjoner at vi ikke helt skjønner hvordan begge skal kunne ha livets rett over tid. Kort fortalt får du samme skjerm, omtrent samme kamera, samme vanntetthet og hurtiglading i begge Edge 40-telefonene. Denne modellen har en bitte litt svakere prosessor, og du må selv vurdere hvor mye motorkraft du trenger all den tid begge ligger i midtsjiktet og uansett ikke er kraftpakker.
Det er rett og slett den lekreste mobilen jeg aldri ville vurdert å kjøpe.
annonse
Utvalgte butikker
Veldig lekker, men sliter med å finne sin plass blant sine bedre søsken
Illustrert Vitenskaps navn er allerede om bord, og vi vil at du skal bli med.
Nasas romsonde Europa Clipper skal skytes opp i oktober 2024 for å gjennomføre en detaljert studie av Jupiters ismåne Europa.
Den iskalde månen Europa skiller seg ut som et av de få himmellegemene i vårt solsystem der forskerne tror at det kan finnes liv.
Under den tykke isen finnes det et hav som rommer dobbelt så mye vann som på jorden.
Europa Clipper skal derfor finne ut om det finnes steder under overflaten der det kan være liv.
Romsonden skal fly 800 millioner kilometer og foreta rundt 50 passeringer av Europa mens den samler inn informasjon om ismånens underjordiske hav, isskorpe og atmosfære.
Og for å finne liv trenger den liv.
Nasa gir deg nå muligheten til å få navnet ditt inngravert på en mikrobrikke som skal installeres på Europa Clipper.
Alle navnene som sendes inn, vil vises på utsiden av romfartøyet når det reiser til den iskalde månen Europa.
Forvent imidlertid ikke å se navnet ditt suse gjennom atmosfæren: Hvert navn vil ta opp omtrent en tusendel av bredden på et menneskehår.
Så langt har rundt 700 000 navn blitt sendt inn, og fristen er nyttårsaften 2023.
Du kan ta på deg romdrakten og melde deg på Europa Clipper allerede nå her.
Microsoft varslet det i oktober, nå har de endelig rullet ut en stor Xbox app-forbedring for håndholdte spillkonsoller.
Håndholdte spillkonsoller har på kort-ish tid blitt en greie. Det tok jo litt tid før produsentene tok etter Valve som satte søkelyset på maskinene for alvor, men nå er de her og de kommer neppe til å forsvinne – dette er en økende trend, og et hyggelig supplement til spill-bransjen. Microsoft skjønner selvsagt dette, og de har som alle andre fått med seg at grensesnittet på alt annet enn Steam Decks ikke har vært, for å si det forsiktig, optimalt.
“Med kompakt modus kollapser sidelinjen til ikoner, og gir deg mer plass til å bla gjennom innhold. For å bruke denne funksjonen, klikk på profilen din i øverste venstre hjørne av appen og slå på bryteren for “Kompakt modus,” melder Microsoft i pressemeldingen om den nye oppdateringen som vil komme Windows-baserte spill-konsoller som Asus ROG Ally og Lenovo Legion Go! til gode.
Et annet fint iniativ er at Microsoft samarbeider med Asus og andre produsenter slik at moduset er på som standard på slike håndholdte. “Vi vil fortsette å fokusere på oppdateringer for å levere en flott Xbox-appopplevelse for håndholdte Windows-skjermer,” lover selskapet på generelt grunnlag.
nyheter
På fredag går vi inn i den siste måneden av 2023, og det betyr at det er tid for tre nye spill som legges til PlayStation Plus Essential-samlingen den første tirsdagen i måneden. Du kan fortsatt legge til Aliens: Fireteam Elite, Mafia II: Definitive Edition og Dragon Ball: The Breakers gratis til biblioteket ditt før tirsdag. Fra 5. desember til 2. januar får du følgende spill som en del av PS Plus-abonnementet ditt:
Tre underholdende spill på hver sin måte, så en fin tidlig gave fra Sony og kompani.
Loading next content
nyheter
Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition
I går rapporterte vi om en stor lekkasje som avslørte Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition. Hvor stor, spør du kanskje? Vel, ikke bare lekket tittelen med bilder og alle Achievements. Selve spillet var til og med tilgjengelig for noen brukere.
Dette gjør det vanskelig å late som om spillet ikke eksisterer, så Ubisoft har nå bekreftet det på X. Dessverre vil det ikke bli utgitt denne måneden (ettersom det originale Beyond Good and Evil fylte 20 år for noen uker siden), og Ubisoft sier at de "gleder seg til å vise deg mer om denne spesialutgaven, flere nyheter kommer tidlig i 2024". Når det gjelder versjonen som noen allerede har lastet ned og spilt hevder selskapet at den ikke var ferdig, og legger til at de "ønsker å forsikre samfunnet vårt om at denne versjonen ikke er en indikasjon på det ferdige spillet".
Vi får også vite at Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition sin lansering skal skje tidlig i 2024, og Ubisoft sier til slutt at de er "dedikert til å gjøre det til en opplevelse som virkelig hedrer arven fra originalen".
Loading next content
OnePlus 12 skal visstnok lanseres globalt 23. januar etter at den først annonseres i Kina i desember.
Produsenten som er under Oppo har allerede giret opp markedsføringsmaskineriet i kjent stil før den store avdukingen, og det kommer ikke som noen overraskelse at den får Snapdragon 8 Gen 3. Den får også et panel som i langt større grad kan brukes om skjermen er våt, en skjerm som visstnok måler hele 6,84″.
“Det ryktes at også iPhone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max får større skjermer, så dette er en trend som vil følge ut i 2024. “Det ventes at iPhone 16 Pro får større skjerm på rundt 6,3″ (6,27″) og iPhone 16 Pro Max en skjerm på hele 6,9″, rundt opp fra 6,85″ (noe som også kan heve prisen for kundene,”) rapporterte vi 15. november om Apples mobiler.
En annen trend er konkurranse om hvilken skjerm som har flest nits, altså best maks lysstyrke.
Vi trodde maks-nitsen for 2024 var nådd da vi 27. oktober skrev om Xiaomi 14 og 14 Pro, de første med Snapdragon 8 Gen 3 med sine 3000 nits. Det fnyser OnePlus av, for de utstyrer visstnok OnePlus 12 med 4500 nits. Nå er spørsmålet om OnePlus måler dette på en “funky” måte, altså hvor lenge kan panelet vise så mange nits, og over hele flaten?
Ikke bare slår de Xiaomi, men de knuser iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max, Apples nyeste og de beste fra selskapet, som begge makser ut med 2000 nits utendørs og 1600 nits når HDR-innhold vises. Videre har merkevaren avslørt at skjermen får ProXDR-skjerm med A+-sertifisering fra DisplayMate, opp til 24GB RAM og opp til 1TB lagringsplass.
nyheter
Dragon's Dogma 2
Capcom fikk ikke avsløre spillets lanseringsdato på sine egne premisser, men de ga oss i det minste én ting som ikke hadde lekket ut under gårsdagens Dragon's Dogma 2-showcase.
For traileren nedenfor klarte å holdes hemmelig helt til den skulle avdukes offisielt, og det er definitivt en bra ting. Dragon's Dogma 2 sin såkalte hovedtrailer viser hvordan RE Engine, moderne teknologi og noen andre forbedringer tar det første spillets allerede elskede kampsystem til et nytt nivå både når det gjelder skala, spektakel og muligheter. Vi får også presentert en historie som virker like sprø som den fra 2012, så jeg mistenker at fans av originalen gleder seg til 22. mars.
Loading next content
Steams brukeranmeldelser kan være nådeløse. Det har mange spill fått erfart opp gjennom årene, der flertallige tusen spillere får gi sin mening om det nyeste innkjøpet.
Det som er mer uvanlig er at spillutviklere går i dialog med anmeldelsene og forsvarer seg. Men det er nettopp det kundebehandlingsteamet hos Bethesda har begynt å gjøre, i kjølvannet av at Starfield har endt opp med en rekke negative anmeldelser.
Det har blant annet kontoen «JuiceHead» på X (tidligere Twitter) snappet opp.
Samtlige svar virker å ha én del ferdigskrevet beskrivelse av Starfield som varierer litt fra svar til svar, men også direkte svar på kritikken som fremmes i brukeranmeldelsen.
Svarene er likevel litt snodige. Et av dem prøver å overbevise om at flere av planetene i Starfield er spesifikt designet for å være tomme, men at de er uenige i at det er kjedelig i seg selv.
– Vi er lei oss for at du ikke likte å lande på forskjellige planeter og synes mange av dem er tomme. Noen av Starfields planeter er designet for å være tomme – men det er ikke kjedelig. «Da astronautene dro til månen, var det ingenting der. De kjedet seg i hvert fall ikke.» Intensjonen med Starfields utforsking er å fremkalle en følelse av overveldelse i møte med hvor liten du er, står det i et av svarene.
Et annet svar prøver å overbevise spilleren om at det å starte med en ny figur vil føles ut som et helt nytt spill på grunn av variasjonen i oppdrag.
– Du kan fly, du kan skyte, du kan grave, du kan loote! Starfield er et rollespill med hundrevis av timer med både oppdrag som du kan fullføre og figurer du kan møte. De fleste oppdragene vil også variere basert på din figurs ferdigheter og avgjørelser, noe som endrer utfallet massivt, sier kundeservicerepresentanten.
For øyeblikket er om lag 67 prosent av de totalt 123 455 anmeldelsene av Starfield på Steam positive, noe som gjør at Steam kategoriserer mottagelsen som «Blandet».
Gamer.nos anmelder hadde også litt å utsette på Starfield da spillet kom tidlig i høst. Selv om mye trakk opp for ham, slik som skytefølelsen og opplevelsen av å fly, var det mange ankepunkt.
– Starfield er Skyrim i verdensrommet, men det er et Skyrim med mindre sjel, mindre sømløshet, og viktigst av alt – mindre spillmagi, skrev han i anmeldelsen.
LES OGSÅ: Starfield har endelig fått DLSS-støtte og raskere spising »
nyheter
Vi antar at dere alle vet hvordan det er: Et patent betyr ikke nødvendigvis at det faktisk er teknologi som vil bli brukt. Når det er sagt, gir patenter oss likevel indikasjoner på hva spillselskapene jobber med og hvilke ideer de har for fremtiden, og EA har nå levert et godt eksempel på dette.
Som bemerket av Idle Sloth på X har EA patentert en måte å "la spillerne selv gi stemme til karakterer i spillet". Det er rett og slett et system som tar opp taleinnholdet ditt og deretter genererer stemmen din til bruk i et videospill. På den måten slipper du å velge en stemme til karakteren din i et rollespill, ettersom du kan få hovedpersonen til å høres akkurat ut som deg.
Dette kan selvfølgelig også brukes i sportsspill, som når du skaper et fotballess i neste EA Sports FC-tittel, eller kanskje din Battlefield-soldat. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser, men hvor interessert er du i å ha videospillkarakterer som høres akkurat ut som deg?
Loading next content
Indieyndlingen Prison Architect ser ut til å ha en oppfølger på vei. Det er i hvert fall om vi kan tro en ny oppføring hos det koreanske sensurorganet The Game Rating and Administration Committee of Korea (GRAC).
Som blant annet Eurogamer melder la GRAC ut informasjon om et spill kalt Prison Architect 2. Dette ble vurdert til å være passende for ungdom, ifølge oppføringen som siden har blitt slettet.
Paradox Interactive, utgiver for det opprinnelige Prison Architect, har foreløpig ikke sagt noe om en potensiell oppfølger. At spillet dukket opp hos GRAC kan imidlertid antyde at en offisiell kunngjøring kan være nært forestående. The Game Awards er for øvrig like rundt hjørnet.
Artikkelen fortsetter nedenfor.
Prison Architect begynte sine dager i 2012, etter en svært vellykket kronerullingskampanje for utvikler Introversion Software. Spillet handler om å bygge og drifte sine egne fengsler, med alle utfordringene det medfører.
Etter videre suksess og mange millioner solgte eksemplarer fikk Prison Architect sin siste oppdatering i sommer, kalt The Sunset. Traileren for oppdateringen inkluderte en fengselsfugl i 3D, noe mange har tolket som et mulig hint om at oppfølgeren kan bli tredimensjonal.
LES OGSÅ: Prison Architect reddet utvikleren fra konkurs »
Indieyndlingen Prison Architect ser ut til å ha en oppfølger på vei. Det er i hvert fall om vi kan tro en ny oppføring hos det koreanske sensurorganet The Game Rating and Administration Committee of Korea (GRAC).
Som blant annet Eurogamer melder la GRAC ut informasjon om et spill kalt Prison Architect 2. Dette ble vurdert til å være passende for ungdom, ifølge oppføringen som siden har blitt slettet.
Paradox Interactive, utgiver for det opprinnelige Prison Architect, har foreløpig ikke sagt noe om en potensiell oppfølger. At spillet dukket opp hos GRAC kan imidlertid antyde at en offisiell kunngjøring kan være nært forestående. The Game Awards er for øvrig like rundt hjørnet.
Artikkelen fortsetter nedenfor.
Prison Architect begynte sine dager i 2012, etter en svært vellykket kronerullingskampanje for utvikler Introversion Software. Spillet handler om å bygge og drifte sine egne fengsler, med alle utfordringene det medfører.
Etter videre suksess og mange millioner solgte eksemplarer fikk Prison Architect sin siste oppdatering i sommer, kalt The Sunset. Traileren for oppdateringen inkluderte en fengselsfugl i 3D, noe mange har tolket som et mulig hint om at oppfølgeren kan bli tredimensjonal.
LES OGSÅ: Prison Architect reddet utvikleren fra konkurs »
Lenovo har stevnet ASUSTeK Computer Inc. og ASUS Computer International for brudd på patenter i USA.
Inkludert i søksmålet er det listet en lang rekke patenter relatert til programvare, maskinvare og tilkoblings-teknologi – en rekke Asus-produkter er omfattet. “Handlingen er et svar på ASUSs stevninger fra august i år til den regionale domstolen i München relatert til mobilteknologi, der Lenovo hadde tilbudt en krysslisensieringsavtale som en løsning,” melder Lenovo i pressemeldingen.
Søksmålet mot ASUSTeK reflekterer konsernets forpliktelse til å beskytte sine betydelige bidrag til teknologi-innovasjon og deres posisjon som pioner i bransjen gjennom de siste 39 årene, med en portefølje på over 28 000 patenter, hvorav ytterligere 14 000 søknader er under behandling.
DLA Piper, advokatbyrå
Lenovo sier at de fremover kommer til å være mer aktive i å beskytte egne patenter, og at de føler FRAND-systemet misbrukes. FRAND står for “Fair, Reasonable, And Nondiscriminatory,” og skal gjøre det enklere for selskap å dele patenter med hverandre.
John Mulgrew, Lenovo sin “Deputy General Counsel and Chief Intellectual Property Officer,” uttaler i forbindelse med søksmålet:
“Vi ser i økende grad at noen lisensgivere unngår FRAND-diskusjoner og i stedet bruker trusler for å prøve å få oppblåste, supra-FRAND-royalties fra lisensinnehavere. Vi mener at den bedre tilnærmingen innebærer gjensidig respekt, åpenhet og rettferdighet, og utenforstående hjelp med FRAND hvis forhandlingene havner i en blindvei.”
Lenovos mål er at Asus får bot og at produktene inntil videre får salgsforbud i USA.
Det har nå gått en uke siden Palworld debuterte som Early Access-tittel, og i løpet av den tiden har det oppnådd bemerkelsesverdig suksess ...