Et nytt bilde som nettopp dukket opp på nett later til å være et av de hittil sterkeste bevisene på at Nvidia GeForce RTX 3080 Ti er på vei.
Fotografiet, som opprinnelig ble funnet av nettstedet Videocardz, ser ut til å være av en tredjepartsmodell, MSI GeForce RTX 3080 Ti Ventus 3X. Siden bildet viser esken er det sannsynlig at dette skjermkortet sannsynligvis kommer til å være å finne i butikkhyllene om ikke altfor lenge, og at lanseringsdatoen er rett rundt hjørnet. Forskjellige datoer flyter rundt på nettet, men det seneste fra ryktemølla er at GPU-en skal lanseres 26. mai (og annonseres 18. mai.)
Selv om vi har hatt våre tvil om en snarlig lansering av RTX 3080 Ti, så er bildene av esken ganske overbevisende. Hvis dette er en forfalskning, så er det i så fall en svært god jobb, for innpakningen ser svært realistisk ut.
Et enda gjevere flaggskip
Suprim X-serien er flaggskipmodellene til MSI, så vi regner med at MSI GeForce RTX 3080 Ti Ventus 3x kommer til å bli et ganske så imponerende kort.
Ryktene skal ha det til at skjermkortet vil ha 12 GB GDDR6X-minne (kjørende på en 384-bit minnebuss, hvilket er en kjekk liten oppgradering over RTX 3080-kortenes 10 GB GDDR6X, kjørende på en 320-bit minnebuss.)
Med dette nye bildet i mente virker det mer sikkert at vi kommer til å få se Nvidia GeForce RTX 3080 Ti i hyllene om kort tid. Vi kommer mer mer nytt så snart vi hører noe offisielt fra Nvidia.
Mars-helikopteret Ingenuity, med den norske sjefpiloten Håvard Grip, gjennomførte sin fjerde vellykkede flyvning på fredag. Oppdraget har vært en gedigen suksess for Nasa, og alle målene som er satt for oppdraget er nådd.
Nasa har hele tiden vært tydelig på at teknologi-demonstrasjonen med å fly helikopteret på Mars skulle avsluttes etter senest 30 marsdøgn, uansett utfallet av eksperimentet. De siste ukenes suksess har imidlertid fått teamene til å finne en helt spesiell løsning for å kunne fortsette med nye flyvninger.
Nytt oppdrag
Mars-helikopteret har allerede nå bevist at det er mulig å fly ubemannet og motorisert på en annen planet. Det nye oppdraget er å utforske hvordan rekognosering fra lufta sammen med andre funksjoner kan brukes operativt på kommende ekspedisjoner.
Prioriteten for Nasa vil som planlagt gå tilbake til Mars-roveren Perseverance når det første oppdraget er gjennomført etter fem flyvninger, men nå har man funnet en måte å kombinere denne aktiviteten med det nye helikopter-oppdraget.
Den fjerde flyvningen på fredag ble brukt til å finne en ny landingsplass 133 meter sør for den opprinnelige. De første rapportene bekrefter at også dette oppdraget ble en suksess, men fredag kveld ventet man fortsatt på flere bilder for å studere forholdene på den nye landingsplassen.
Enveisreise
Den femte flyvningen skal etter den nye planen bli en enveisreise til den nye landingsplassen. Dersom også dette blir vellykket og helikopteret holder seg flyvedyktig, vil etter hvert roveren komme bort for å bistå og dokumentere kommende flyvninger. På veien skal den plukke opp Mars-prøver og gjøre andre ting som rovere gjør, og for det meste ha fokus på egne oppgaver. Helikopteret vil kreve mindre støtte fra roveren enn før, men bilder og data fra helikopteret vil kunne gi verdifull informasjon til både rover-teamet og kommende oppdrag på Mars.
Flyvningene vil med det nye oppdraget foregå med et par ukers mellomrom, og tilpasse seg roverens bevegelser. Flyvningene kan nå foregå helt til august.
Med dette nye oppdraget vil det være høyere risiko for Mars-helikopteret, og på dette tidspunktet regnes alt helikopteret kan bidra med som ren bonus for Mars-oppdraget som helhet.
Nvdia vil begrense ytelsen på krypto-mining på GeForce RTX 3060 kortene, men det gjelder kort produsert etter midten av mai i år.
Introduserer “Lite Hash Rate”-produkter
NVIDIS skal snart introdusere en serie som de kaller LHR (Lite Hash Rate), disse kortene vil beholde sine opprinnelige produktnavn, men vil være litt annerledes på innsiden. Alle NVIDIA RTX 30 kort som er tilgjengelig f.o.m midten av Mai skal ha denne endringen som skal begrense bruken for å utvinne krypto. Det kan være at det blir noen unntak til denne regelen som med RTX 3090, men realiteten er at alle RTX 30XX kortene vil få en ny GPU-variant.
Disse vil ha både en begrensning for utvinning av kryptovaluta samt “ResizeableBAR”-støtte. NVIDIA på sin side planlegger ikke å produsere GPUer uten ReBAR og “cryptolimiter” som det heter fra nå av. Dette betyr også at disse kortene vil kreve nye og oppdaterte drivere.
Oppdaterte drivere
For kort tid siden annonserte NVIDIA at at de reintroduserer begrensningen på RTX 3060, som de selv fjernet noen uker tidligere. Dette står også beskrevet i endringsloggen på driveren med versjon GeForce 466.27.
De “nye” RTX 3060-modellene (med GA106-302 GPU) vil få ny enhets-id. Dette er for å forhindre at de oppdaterte RTX 3060-modellene blir brukt med gamle drivere. Dette bør også ‘tvinge’ gruvearbeidere til å kjøpe NVIDIA CMP HX-serien i stedet. Om det virkelig kommer til å skje, vil vi finne ut snart nok.
Den nye konsollgenerasjonen er for alvor i gang, og tradisjonen tro har arkadeyndlingene i Housemarque smidd mens det nyeste PlayStation-jernet er varmt. Der de i 2013 presenterte Resogun som et fabelaktig startskudd for PlayStation 4, har de denne gangen skrudd opp ambisjonsnivået ytterligere for å lage Returnal på PlayStation 5.
På overflaten er dette noe splitter nytt fra de finske utviklerne, med en dyp fortelling, tredjepersons skyting og spillelementer dynket i rougelite-sjangeren. Samtidig er Returnal likevel så Housemarque som man får det, med enormt mange partikler, finurlige løsninger i alle bauger og kanter, og en oppslukende «gameplay-loop». Og jeg digger det.
Bill Murray i det ytre rom
I Returnal inntar man skoene til Selene, en astronaut som er ute på rutineoppdrag når hun plutselig får ferten av et nødsignal og prompte krasjlander på den hittil ukjente planeten Atropos. Selene er staut, nevenyttig og erfaren, men innser fort at hun aldri har vært et sted som Atropos før.
Ikke bare er planetens flora og fauna ekstremt aggressiv og tilpasningsdyktig, men jaggu er det ikke slik at hver gang hun dør her, blir hun bragt til live igjen. Og det bare sekunder før krasjet og dermed er fanget på den øde planeten. På denne måten kastes man hodestups inn i en spenstig blanding av Alien og Groundhog Day, hvor man i mangel på annen råd forsøker å nå fram til det som førte oss hit: nødsignalet, «White Shadow».
Ferden krydres stadig av små og store avsløringer om hva som egentlig foregår. I et snertent fortellerteknisk grep blir det øyeblikkelig klart at din gjennomspilling av Returnal ikke er den første rundturen Selene har gjort i dette ubarmhjertige universet, og følgelig ligger det da strødd omkring med døde kropper og lydopptak fra en tidligere versjon av hovedpersonen.
Det er uhyggelig, mystisk og spennende om hverandre, og skuespilleren Jane Perry selger showet med en troverdig og følelsesladd tolkning av en figur som har mange gufne åpenbaringer i vente i løpet av veldig kort tid.
Minner, drømmer, psyke
Utover dette får man servert handlingen gjennom sporadiske mellomsekvenser hver gang man dør; P.T.-aktige førstepersonssekvenser hvor vi får dykke ned i Selenes minner, drømmer og psyke; og sirlig detaljerte omgivelser som forteller om de skapningene som har kommet før og hva som faktisk foregår på Atropos.
Det er en del vage tråder man må følge her, og etter en stund viser det seg at det er enorme rom for tolkning når alt kommer til stykket. Spillet lokker med en andre og «ekte» avslutning på historien for de som vil dykke enda dypere ned i mørket, men mangelen på en mer matnyttig løsning på mysteriet etter den første rulleteksten er noe skuffende.
Spillet har masse deilig innhold å leke med.
Det er for all del fristende å fortsette for å se hvor mye utviklerne har spart til den «hemmelige» avrundingen, og jeg har sågar prøvd meg på flere sykluser også etter de 16 timene jeg brukte på å nå den første avslutningen. Likevel kommer jeg nok ikke til til å løpe rundt på Atropos for å lete etter puslespillbiter med det aller første – ikke vet jeg om det er verdt det og jeg har heller ingen forutsetning for å vite hvor de befinner seg.
Ekstremt vanedannende
Men det er altså meget givende å leke romkadett så lenge historien er hovedfokuset og man stadig har et konkret mål å strekke seg mot. Returnal er som tidligere nevnt fullt av roguelite-elementer, og dette, kombinert med Housemarques sedvanlige teft for å lage treffsikker og fargerik «bullet hell»-/arkade-action, gir spilleren massevis av deilig innhold å leke seg med.
Man begynner eventyret på relativt bar bakke, med en alminnelig håndpistol og lite annet, men snubler stadig over nye våpen, egenskaper og verktøy som leder deg dypere inn i labyrinten. Atropos er som tidligere nevnt meget ugjestmildt, og en stor del av spillets syklus består av å låse opp snarveier, utforske nye områder og plukke opp oppgraderinger på veien.
Returnal er langt fra noe barneskirenn.
Lite av det man finner rundt omkring på planeten er permanent, og ingen runder vil derfor være helt like. Omgivelsene består for eksempel av ulike rom som prosedyrisk endrer seg og settes sammen på forskjellige måter hver gang man dør, slik at veien videre alltid vil innebære en viss prøving, feiling og leting.
Planeten er som sagt flott detaljert: Spillet gjør lite for å skjule inspirasjonskildene sine, og det formelig syder Alien, Prometheus og Edge of Tomorrow av Returnals stilart. Jeg skulle likevel gjerne sett større variasjon innad i hvert rom. Slik det er nå, er det litt for lett å kjenne igjen de ulike layout-ene, selv om seks forskjellige biomer gjør sitt for å holde variasjonen i live.
Utover dette skulle jeg også ønsket at Selene kunne beholdt et par ekstra oppgraderinger mellom hver gang hun døde. Uten dette risikerer man ofte å stange hodet mot den samme veggen i flere sykluser etter hverandre i slike spill, og det er ingen god følelse. Runden hvor alt løsner er som regel aldri langt unna, men det føles likefremt veldig håpløst når man står midt i det.
Syklusen gir seg nemlig ikke og Returnal er langt fra noe barneskirenn. Man dør ofte, noe som for så vidt gir mening med tanke på hvor mye av tiden man bruker på å hamle opp med hissige fiender, smått utfordrende plattformsprang og enorme mengder prosjektiler. Når spillet er på sitt aller beste gjør man alt dette på en og samme tid, og det er i disse øyeblikkene – når man er en hårsbredd unna å stryke med og må dukke unna fire laserstråler og 28 energikuler mens man hopper fra plattform til plattform – at Returnal virkelig leverer.
Dette hadde selvfølgelig ikke gått hvis ikke spillet hadde tilfredsstillende og responsiv styring, men det er sjelden at styringen kommer i veien for moroa.
Man blir riktignok aldri helt vant til hvor mange partikler, fiender og angrep som kan befinne seg på skjermen til en og samme tid, men det er også litt av Housemarques fantastiske særpreg. Som et av de første spillene som er fullstendig eksklusivt for den nye konsollgenerasjonen og PlayStation 5, er ikke Returnal nødvendigvis det teknisk mest detaljerte spillet, men det tar utviklerne igjen for ved å stadig forbløffe med det enorme vellet av ting de skviser inn på skjermen.
De mange unike konstellasjonene fiender fyrer av gårde er fargerike, overveldende og på grensen til hypnotiserende.
Overgangen til PlayStation 5 har også litt attåt å by på: Spillets fortreffelige lydbilde og bruk av konsollens 3D-lyd hjelper masse og lar deg bruke ørene for å peile deg inn på en del fiender, mens Dualsense-kontrollerens vibrasjoner gir opplevelsen en ekstra dimensjon. Den helt unike implementeringen av de nye skulderknappene, hvor man kan trykke de delvis inn for å sikte og helt inn for aktivere spesialangrep, er også eksepsjonelt kult.
Konklusjon
Returnal er stort, prangende og fullt av mystisk og engasjerende historieformidling. Det er en opplevelse som fra første stund bærer preg av død, fordervelse og utenomjordisk fare, men som takket være responsiv styring og god utnyttelse av PlayStation 5 har mer enn nok å by på for den som tåler litt juling.
Man bygger gradvis opp en forståelse for hvordan universet er skrudd sammen, og i takt med dette fyrer utviklerne av stadig nye ladninger med fiender, våpen, evner og andre spennende ideer. Ikke alt er like vellykket, og opplevelsen kunne nytt godt av større variasjon i rommene man utforsker og fiendene man møter. Dette blir særlig tydelig når man setter seg fast og må hamle opp med den samme syklusen flere ganger på rad, men dette er på ingen måte et unikt problem for Returnal.
Før eller siden løsner det alltid, og da er Housemarques unike evne til å skape heseblesende sammenstøt fylt av partikler, farger og eksplosjoner desto deiligere å leke seg med. Noen ganger blir det på grensen til overveldende, styringen kunne gjerne hatt enda mer finesse og jeg skulle helst sett at historien var litt mindre diffus til tider, men alt i alt er dette et meget velstøpt rougelite-spill med en ekstremt vanedannende «gameplay-loop».
For andre spennende roguelite-spill, kan vi anbefale Hades og Spelunky 2.
Sony la frem kvartalsresultatene sine i går, og dermed også antallet solgte konsoller.
Playstation 5 er solgt i 7,8 millioner eksemplarer – 4,5 millioner av dem ble solgt i fjor
Sony sier at de i kvartalet sendte avgårde 3,3 millioner Playstation 5 til butikkene, og 1 million Playstation 4 (som opplevde en salgsnedgang på 28,6 prosent).
Dette er altså tall for hele verden og avslører at den nye konsollen slår den eldre generasjonen med knappe 200 000 eksemplarer, men: hadde det vært flere konsoller å få tak i, hadde tallet nok vært langt høyere.
PS Plus økte med godt over 10 prosent
Hva angår PS Plus, har Sony 47,6 medlemmer, en økning på 14,7 prosent siden samme periode i fjor.
Per 31. mars er det solgt 116 millioner Playstation 4, det siden lanseringen i 2013.
For øvrig ble en fastvareoppdatering av konsollen lansert denne uken. Sony er knappe og sier ikke annet om “21.01-03.10.00” enn at den forbedrer ytelsen.
Vi har allerede skrevet at PS5 er den kjappest selgende konsollen i USA noen sinne om man ser på de første fem månedene:
Vel, dette har vært en vanskelig anmeldelse å skrive, så jeg droppet det.
Det er ingen karakter i enden av denne artikkelen
Returnal hadde jeg ingen forventninger til, jeg visste ingenting om det. Jeg kunne så vidt huske at det dukket opp i en PS5-trailer, men utover det hadde jeg ikke peiling. Housemarque, utviklerne av spillet fra Playstation Studios, er finske og står visstnok bak en rekke andre gode spill, men jeg har ikke testet noen av dem heller. Jada jada, la eggene komme.
Jeg kom med blanke ark, kan man si. Omtrent som Returnal-manuset.
Jeg er elendig, jeg er det
Det er ingen bedre start for en anmelder mener nå jeg, om da spillet ikke er bygget slik at man er nødt til å lese instruksjonsheftet – Returnal er ikke et spill man må lese instruksjonene for å spille, men som man må spille i veldig mange timer for å skjønne at det er poenget å dø hele tiden. Tror jeg.
Det er klart, at når man dør så mange ganger, men likevel vender tilbake, ikke kun forbi jeg må anmelde Returnal, så er jo Housemarque inne på noe.
Trond Bie, sliten og frustrert spill-anmelder
For her er problemet med anmeldelsen min: etter over 10 timer har jeg fremdeles ikke klart å komme meg forbi den første delen. Jeg var for fem spiller-timer siden bare noen meter unna fra å fullføre, men så krasjet det jaggu. Selvsagt gjorde det det.
Det var også eneste gang spillet krasjet med mine over 15 timer, men ha det altså i bakhodet at jeg ikke gir karakter denne gang fordi jeg visstnok er så dårlig at jeg ikke klarer å komme meg langt nok til å konkludere. Dette er samme årsak til at jeg ikke har anmeldt Demon’s Souls, Dark Souls eller Bloodborne heller, det hadde ikke gitt mening.
Med mine patetiske synder til side, la oss snakke om selve spillet og hva som er bra. Dette er bra: store deler av gameplayet og den stramme kontrollen.
Man har meget godt grep om det man gjør, og kan som i From Software-spillene kun skylde på seg selv om man dauer. Det hele prikkes over i-ene med DualSense-vibrering på alle plan og 3D Audio. Det er nesten så jeg føler de distraherer litt med dette da spillet har lite å by på visuelt.
Ja visst er det irriterende å falle utfor gang nummer to, eller å bli drept av “flaggermusene” som plutselig spontan-angriper i flokk selv om man ikke har oppgradert noe som helst – hadde jeg bare gjemt meg der, eller plukker opp helsen der, eller hoppet unna i tide hadde jeg sikkert klart det. Etter forsøk 20 forteller man seg selv det samme, men irritasjonen begynner å ta overhånd… den gjør det.
Det nevnes ray tracing, men jeg klarer ikke å se hvor. Dette spillet ble kanskje utviklet for PS4 originalt, som Arstechnica også bemerker i sin test. De har også rett i at spillet ikke tar i bruk PS5 sin lynkjappe SSD, da banene man skyter på er delt opp i små områder, likt Doom.
Maner til aggressivitet for så å straffe deg
Jeg liker godt at våpnene oppgraderer når man dreper fienden: dette medfører at man har lyst å fortsette og på mange måter er nødt til å drepe de letteste så fort som mulig for å kunne ta de langt mer utfordrende fiendene (Doom), men samtidig begrenser det taktikk-mulighetene for dette kombineres med at fienden hele tiden “rusher”, noe som gjør det umulig å gjøre så mye annet enn å spille som i Doom, men som i motsetning til Doom må man starte på nytt.
Det føles urettferdig at man tvinges til offensiv gameplay, og at om man vil tenke annerledes, så straffes man med døden. Noen ganger må man gjemme seg bak noe, med i hovedsak premieres man av å skyte samtidig som man holder seg på god avstand og holder et godt tempo.
At man må starte på nytt hjelpes av to ting: nye våpen-kombinasjoner som ofte føles tilfeldige, og nye tilfeldige genererte områder. Det er tilfredsstillende å skaffe seg et bra våpen, og desto kjipere å miste det når man dør. Dessverre er det nærmest ingen våpen å plukke opp, og de som er tilgjengelige i starten er ofte helt like eller ikke bedre enn det du allerede bruker.
9 av 10 gir Gamespot dette spillet, og påpeker som et minus det vi lenge har følt var sant: “Suksessen din avhenger delvis av hvilke oppgraderinger spillet tilfeldig gir deg“.
Jeg visste det var urettferdig da jeg døde gang nummer 329!
Trond Bie, taper
“Konklusjon”
Det er litt strevsomt å anbefale Returnal, men på den annen side føler jeg at jeg ikke kan gi en anbefaling fra eller til, sett at progresjonen min var så elendig. Jeg er ikke alene.
Om spillet endrer seg mye etter at den første delen er utført, kan det godt tenkes at det tilbys med originalitet som er verdt alle de til tider repeterende timene, men etter å ha dødd så mange ganger av neon-lysende flaggermus i et grått-brunt landskap, er jeg ikke så sikker på om jeg gidder å finne ut av det.
Det eneste spørsmålet som gjenstår nå, er om det å vende tilbake, eller å lese kommentarfeltet her inne, er kjipest.
Paramount+ har vært tilgjengelig for mange norske kunder i lengre tid allerede, men i år har ViacomCBS satt alle kluter til og gitt tjenesten en bredere appell. 25. mars fikk Apple TV Paramount+-appen, og i dag, 29. april, blir strømmetjenesten å finne via en egen app til Android, iOS og Android TV.
Endelig blir altså Paramount+ tilgjengelig for alle, og konkurrerer dermed på lik linje med etablerte strømmestorheter som Netflix, Disney+, HBO Nordic og Amazon Prime Video. ViacomCBS lover «et fjell av underholdning», og trekker frem innhold fra Showtime, MTV, Nickelodeon og Comedy Central som eksempler på kilder for et bredt utvalg.
Grunnsteinene består av eget innhold, produsert og eid av ViacomCBS og Paramount – og hvis man tenker tilbake på hvor mange ganger man har sett den velkjente fjelltoppen i forkant av filmklassikere, så er det ikke vanskelig å se for meg hva den nye strømmetjenesten sitter på. «Gudfaren» (del én, to og tre), «Raiders of the Lost Ark» (og resten av Indiana Jones-filmene), «Beverly Hills Cop», «Catch Me If You Can», «Cast Away», «Collateral», vi nevner i fleng. Paramount er et stort og tradisjonsrikt produksjonsselskap i Hollywood, og katalogen er deretter.
Gammelt og nytt i skjønn forening
Tjenesten kan selvsagt ikke bare sko seg på gamle klassikere, og for å konkurrere i et allerede etablert strømmemarked satses det også på nytt, både innkjøpt og egenprodusert. Selskapet trekker frem serier som «No Activity» (Will Ferrell, Bob Odenkirk, Dylan McDermott), «Yellowstone» (Kevin Costner) og nyinnspillingen av «The Twilight Zone» – men er man en aldrende seriesluker blir man kanskje vel så begeistret av at originalversjonen av sistnevnte fra 1959 også er på plass, for ikke å snakke om en komplett samling «Twin Peaks» (inkludert «Fire Walk with Me» og «Twin Peaks: The Return», den sagnomsuste tredjesesongen fra 2017).
Pris og tilgjengelighet
For å skaffe seg Paramount+ går man enten inn på strømmetjenestens hjemmeside og registrerer en konto, eller så laster man ned appen til iOS, Android, Android TV eller Apple TV og følger instruksjonene videre (man kan også registrere seg via appen). Abonnementet koster 69 kroner per måned.
Akkurat nå får man en gratis prøveperiode på syv dager, hvilket i praksis vil si at man kan teste plattformen i én uke før man velger om man faktisk vil abonnere eller ei. Dette kan være en god idé for alle som ønsker et mer spesifikt innblikk i katalogen uten å måtte betale for nok en strømmetjeneste.
Galaxy Book-serien er designet for behover og rutiner som de moderne mobilbrukerne har, det understreker Samsung i en pressemelding.
Derfor skal de tre nye pc’ene være Samsungs mest bærbare til dato. Eksempelvis veier Galaxy Book Pro så lite som 870 gram og måler bare 11,2 mm i tykkelsen.
Veid og funnet for lettSamsung Galaxy Book Ion virker lovende på papiret, men skuffer på et par vesentlige punkter. Spesielt prisen tatt i betraktning.
Galaxy Book Pro og Galaxy Book Pro 360 er Samsungs første maskiner med Super AMOLED-skjerm. Den er SGS Eye Care-sertifisert, som angivelig produserer opptil 70% mindre blått lys. I tillegg kan Intelligent Color Engine-teknikken automatisk justere fargedybden avhengig av oppgaven du sitter med, lover Samsung.
Galaxy Book 360 13″ og 15″ er begge utstyrt med Super AMOLED-skjermer, mens Galaxy Book Pro 13″ og 15″ begge har AMOLED-skjerm. Alle Galaxy Book-modellene er bygget med AKG-høyttalere og mulighet for Dolby Atmos.
Intel Inside
Galaxy Book-serien er utstyrt med en 11. generasjons Gen Intel Core-prosessor og Intel Iris Xe grafikk. Serien er dessuten sertifisert på Intel Evo-plattformen.
De bærbare maskinene er også utstyrt med Pro Keyboard. Det oppdaterte tastaturet er blant annet mer stille enn tidligere. Utover tastaturet har maskinene også en 23% større touchpad, slik at det er bedre plass til å scrolle eller zoome. Quick Search-funksjonen kan søke mellom dokumenter etter nøkkelord, gjenkjenne den fonetiske ekvivalenten til ordtegn og søke mellom filene dine for relevante resultater.
Med Studio Mode kan du få de ideelle forutsetningene for videomøter, sammen med Intelligent Noise Cancelling som eliminerer lyd fra omgivelsene, så kommer du både til å bli sett og hørt tydeligere, sier Samsung. Det gleder vi oss til å prøve ut.
Pris og tilgjengelighet
Galaxy Book Pro 360 har en veiledende pris mellom 12.490 kr og 16.990 kr, og er tilgjengelig i fargene Mystic Navy og Mystic Silver. Galaxy Book Pro har en veiledende pris mellom 11.490 kr og 15.990 kr, og fås i Mystic Blue og Mystic Silver.
Basismodellen Galaxy Book har en veiledende pris mellom 6.990 kr og 10.990 kroner, og kommer i Mystic Silver.
Hele Galaxy Book-serien er tilgjengelig fra den 14. mai.
Nå kan alle som ønsker teste ut den nye strømmetjenesten Paramount+ som ble lansert for visse ViacomCBS-partnere på tampen av mars.
Apper lansert til iOS, Android, Apple TV og Android TV
Tidligere så har Paramount+ kun vært tilgjengelig hos de utvalgte partnerne Allente, Telenor, RiksTV / Strim, Telia og Apple TVs kanaler.
Men nå er tjenesten er lansert som app, og koster 69 kroner måneden og det tilbys syv dager gratis:
ViacomCBS Networks International annonserer i dag at deres strømmetjeneste Paramount+ nå er tilgjengelig for alle konsumenter på tvers av Norden via ParamountPlus.com og på mobile og TV-tilknyttede enheter via Paramount+ sin app for iOS, Android, Apple TV og Android TV.
ViacomCBS Networks International
Dette melder Viacom om tilbudet
“Tjenesten tilbyr Paramount+ Original-serier og eksklusive serier, slik som alle sesongene av No Activity, med kjente navn som Will Ferrell, Bob Odenkirk og Dylan McDermott på rollelisten. Alle de tre sesongene av Yellowstone med to ganger Oscar-vinner Kevin Costner i hovedrollen er tilgjengelig, mens den fjerde sesongen kommer snart. Two Weeks to Live, The Twilight Zone, Everyone is Doing Great, Mirage, The Coroner, For Heaven’s Sake og Dani Who? er blant de andre store seriene på tjenesten. Den etterlengtede, nye sesongen av MTVs realityhit The Hills: New Beginnings får premiere senere i mai. Brooklyn-komedien Flatbush Misdemeanors fra SHOWTIME får premiere i juni.
Tidligere annonserte premierer inkluderer antologiserien drama The First Lady, regissert av det danske supertalentet Susanne Bier, med og co-produsert av Oscar-, Emmy- og Tony-vinner Viola Davis i rollen som den tidligere førstedamen Michelle Obama, i tillegg til serier som den nye Dexter-sesongen, Halo, The Man Who Fell To Earth og American Rust.
Blant arkivtitlene i 2021 finner vi serier som South Park, Broad City,Geordie Shore, Dexter, Ray Donovan, Billions, The Affair, Black Monday og City on a Hill. Alle sesongene av den legendariske serien Frasier vil være tilgjengelig i juni.
Store høydepunkter for barnefamilier er Nickelodeon Animation Studios nye originalserie Camp Korall: SvampeBobs underår, PAW Patrol og Trøbbel. Den danske Paramount+ Original-produksjonen Hunden Ib sesong 2 får premiere senere i sommer.
Filmelskere kan fråtse i hundrevis av spennende titler, deriblant nye filmer som The Outpost, med Scott Eastwood og Orlando Bloom, Come Away med Angelina Jolie, Ken Loachs gripende, britiske drama Sorry We Missed You og høyoktanthrilleren 21 Bridges. Paramount+ er også hjemme til noen av verdens mest ikoniske filmserier og største klassikere, som Francis Ford Coppolas monumentale Gudfaren-trilogien, den tidløse musikalen Grease, Steven Spielbergs høyt anerkjente Indiana Jones-serie, Brian De Palmas’ mesterverk De ubestikkelige, og gjennom året blir enda flere ikoniske filmer lagt til på tjenesten. “
Mange som forhåndsbestilte PlayStation 5 i fjor ble møtt med den triste beskjeden om at konsollen trolig ikke ville leveres før i mai 2021. Nå varsler Komplett.no at denne datoen sklir ut, og en ny foreløpig leveringsdato er satt til 31. desember 2021.
I et skriv til kunder som venter på sin PlayStation 5 forklarer nettbutikken at det fortsatt er vanskelig å få tak i konsoller fra Sony. Det påpekes at nyttårsaften ikke er en reell leveringsdato, og at håpet fortsatt er å få ut alle forhåndsbestillingene før utgangen av året.
– For alle bestillinger som ikke dekkes av de neste bekreftede leveransene, vil 31. desember 2021 derfor stå som ny foreløpig leveringsdato. Dette er ikke din reelle nye leveringsdato, og det betyr ikke at du får Playstationen din mot slutten av året. Vi håper å ha levert alle forhåndsbestilte konsoller i god tid innen det.
– Beklager
Kommunikasjonsdirektør i Komplett, Kristin Hovland, forteller til Tek.no at butikken er fortvilet over både leveringssituasjonen og den upresise informasjonen Komplett får fra sin leverandør. Hovland beklager også overfor kundene som nå blir nødt til å vente enda lenger.
Tek.no melder videre at Elkjøp vil fortsette med sine loddtrekninger for hvem som får kjøpe PlayStation 5. Butikken forventer å få inn et nytt parti tidlig i mai, forteller gamingsjef Nils Martin Øyo.
Romforskere har for første gang fulgt reisen til en asteroide helt fra jorda og tilbake til der den kom fra. Turen startet for 22 millioner år siden, tror de.
Asteroiden dundret inn i jordas atmosfære en junidag i 2018 og eksploderte i småbiter som drysset ned over Kalahari i Botswana.
Asteroiden fikk navnet 2018LA, men hvor kom den fra? Nå har forskere sporet hele reisen.
De første som oppdaget asteroiden, var forskere som følger med på asteroider for NASAs Planetary Defense-program. Størrelsen var for liten til å kunne utgjøre en trussel, men spennende å undersøke nærmere, mente de.
Da restene av asteroiden, også kalt meteoritter, hadde landet, begynte et internasjonalt detektivsamarbeid for å finne dem – og asteroidens opphav.
Har reist i 22 millioner år
Meteor-astronom Peter Jenniskens ved det NASA-tilknyttede SETI-instituttet i USA dro til Botswana.
Der fikk han med seg Oliver Moses ved Okavanga Research Institute, og sammen sporet de opp videoer av asteroideeksplosjonen på himmelen, ifølge en pressemelding fra SETI.
Ved hjelp av videoene dro Moses og Jenniskens ut på meteorittleting sammen med geologer ved Botswana International University of Science and Technology (BIUST) og Botswana Geoscience Institute.
– Den femte og siste letedagen fant Lesidi Seitshiro ved BIUST den første meteoritten, bare 30 meter fra campen, sier Jenniskens.
– Den veide 18 gram og var omtrent 3 centimeter i størrelse.
Totalt ble 23 meteoritter fra asteroiden funnet spredt utover Central Kalahari viltreservat.
Men hvor kom de fra?
Sporet reisen baklengs
NASA-forskere hadde sporet asteroidens ferd så langt som til månen, med teleskoper i Arizona og Hawaii.
Men astronomer i Australia hadde bilder fra SkyMapper-teleskopet i delstaten New South Wales, og disse hadde også fanget opp asteroidens flyrute.
Med bilder fra tre teleskoper på ulike steder på jorda, rekonstruerte forskerne hele reisen, skriver The Guardian. Sporene førte til Vesta – en gigantisk og nesten kulerund asteroide i asteroidebeltet som suser i en diger ringdans rundt sola, mellom Jupiter og Mars.
Og romforskere vet en del om denne asteroiden fra før.
Vesta ble først oppdaget i 29. mars 1807 og fikk navn etter den romerske gudinnen for hjem og ildsted, ifølge NASA.
Romsonden Dawn nådde Vesta i 2011 og utforsket kjempeasteroiden i 14 måneder.
Krater er en «het kandidat»
Også mineralanalyser tydet på at asteroiden 2018LA kom fra Vesta.
Blandingen av mineraler i Botswana-meteorittene er en som forskere lenge har trodd stammet derfra, ifølge The Guardian.
– Fordi teamet sporet steinen fra rommet og hele veien ned til nedslagstedet, klarte de å regne ut en veldig presis bane som stemmer med en opprinnelse nær Vesta.
Det sier planetforsker Ashley King ved Natural History Museum i London, til avisen.
– Det gir oss en av de beste koblingene vi har mellom en asteroide og meteoritter. Å vite hvor meteoritter kommer fra, setter hvordan de ble dannet i sammenheng, og det er veldig viktig for å forstå historien til solsystemet vårt.
Har reist i 22 millioner år
Forskerne tror asteroiden ble slått løs fra Vesta i en kollisjon for rundt 22 millioner år siden.
Vesta er pepret med kratre fra trefninger gjennom tidene.
En meteoritt med liknende mineralblanding falt ned over Tyrkia i 2015. Kunne denne og Kalahari-meteorittene stamme fra samme trefning på Vesta?
Analysene av meteorittene i Kalahari tyder på at svaret er nei – de var ikke helt like. Meteorittene i Tyrkia og Kalahari kan antakelig spores tilbake til to ulike Vesta-kratre, ifølge pressemeldingen fra SETI-instituttet.
Rubria-krateret er en het kandidat som opprinnelsessted for asteroiden som eksploderte over Botswana i juni 2018, mener Peter Jenniskens.
– Dette krateret er litt mer enn 10 kilometer i diameter og er cirka 19 millioner år gammelt med et slingringsmonn på tre millioner år.
Kan ha mange eldre søsken
Barn av Vesta har kommet til jorda før også.
To enorme kratre vitner om mye eldre kollisjoner som har slått av så mye som en prosent av Vesta, ifølge NASA.
Forskere tror at seks prosent av alle meteoritter vi finner på jorda kommer fra disse eldgamle trefningene i rommet.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?
Lanseringen finner sted i august fra 1399 dollar – norsk informasjon har vi ikke enda
Laptopen er nemlig den første med RTX 3050 ti, som sammen med Intel 11. generasjon H Core ikke vil ha problemer med å spille nye spill med akseptabel oppløsning og detaljnivå. Kunder kan velge mellom 3050 og den kjappere 3050 ti GPU-en.
Samsung har endelig lettet sløret på Galaxy Book, Galaxy Book Pro og Galaxy Book Pro 360.
Samsung har avduket tre nye maskiner i Book-serien
Hva er målet med maskinene? Nei se det, det har Samsung et svar på:
“Målet er å skape en sømløs opplevelse på tvers av enheter – uavhengig om det er for å gjøre arbeidet enklere eller for underholdning. Samsung har derfor i tett samarbeid med Microsoft og Intel, skapt et bedre økosystem, hvor smarttelefoner og PC-er fungerer sømløst.”
Book Pro er en 13″:
“Galaxy Book Pro 360 og Galaxy Book Pro er utviklet ut ifra behovene og oppførselen til den moderne mobilbrukeren.
PC-ene er Samsungs mest mobile hittil og Galaxy Book Pro 13-tommer veier bare 870 g, og måler 11,2 mm. PC-ene er bygget i en type aluminium som vanligvis brukes i flyindustrien. Med støtte for LTE og 5Gkan du arbeide hvor som helst og helt uavbrutt. Galaxy Book 360 og Galaxy Book pro har dessuten støtte for Wi-Fi 6E.”
Galaxy Book – priser, tilgjengelighet og spesifikasjoner:
Galaxy Book er tilgjengelig fra og med den 14. mai med anbefalt pris mellom 6 990 og 9 490 kr. avhengig av konfigurasjoner.
Dette melder Samsung om Book:
“Samsung lanserer også Galaxy Book, en bærbar PC med høy ytelse, ultra-slim design og den nyeste teknologien I løpet av det siste året har PC blitt et viktig verktøy for kommunikasjon både privat og i arbeidslivet. Samsung Galaxy Book har 11. generasjons Intel Core-prosessor med høy hastighet og grafikk som gir en rask, jevn og god opplevelse. PC-en er også designet for en sømløs tilkobling på tvers av Samsung Galaxy-økosystemet.”
Samsung Galaxy Book er 15,4 mm og veier 1,59 kg. En slank og lett PC som er perfekt på farten. Konstruksjonen i aluminium gir stabil og solid følelse, med en elegant og innbydende finish i Mystic Silver. I tillegg har PC-en en ramme på bare 5,4 mm ramme som gir en fantastisk utsikt når du spiller, streamer og surfer på Internett
– I en tid hvor kommunikasjon og komfort er avgjørende, ønsker Samsung å tilby brukerne en innovativ enhet som kombinerer den bærbare opplevelsen med kraft. Galaxy Book er en bærbar enhet som gir brukerne førsteklasses design, tilkobling og kraftig ytelse, til en overkommelig pris, sier sier Rikard Skogberg, Produktsjef i Samsung Electronics Nordic.
Galaxy Book Pro – priser, tilgjengelighet og spesifikasjoner:
Galaxy Book Pro er tilgjengelig fra 14. mai fra mellom 11 490 til 15 990 kroner.
Galaxy Book Pro 360 – priser, tilgjengelighet og spesifikasjoner:
Galaxy Book Pro 360 er tilgjengelig fra 14. mai fra mellom 12 490 til 16 990 kroner.
For et års tid siden lanserte Samsung PCer i Norge. Flotte PCer, men dyre og kanskje litt halvhjertet markedsført. Pussig nok hadde ingen av dem trådløst bredbånd, noe vi burde forvente av en stor mobilprodusent som Samsung.
Nå har selskapet sett at PC-salget har eksplodert og at de er lite til stede i det voksende markedet. Det gjør de noe med. Prisene er lavere og spesifikasjonene egnet til å bekymre de tradisjonelle PC-produsentene. Her har de virkelig hentet ekspertisen fra mobilproduksjonen for å imponere.
I fjor kom det modeller fra 14 000 kromer og oppover. Nå kryper de billigste under 7 000 kroner. Sortimentet er blitt bredere og selv toppmodellen Galaxy Book Pro 360, rettet mot forretningsmarkedet, koster «bare» 17 990 selv om spesifikasjonene er virkelig imponerende.
Pro-modellene
Forretningsmodellene Galaxy Book Pro og Galaxy Book Pro 360 har det til felles at de har en AMOLED-skjerm. Ikke LCD der i gården. For å begynne med den dyreste så har den en 13,3 tommer skjerm med 1920x1080 oppløsning. Den er berøringsfølsom, og du kan tegne på skjermen med penn. Alle de nye proffmodellene har 11. generasjon Intel prosessorer. De dyreste har selvfølgelig i7 prosessor komplettert med 16 GB Ram og 512 GB arbeidsminne. Alle de nye Samsung-PCene har et MicroSD-spor som gir en rimelig utvidelse av arbeidsminnet med opptil 512 GB til.
Galaxy Book Pro360
Toppmodellen av de nye PCene er Galaxy Book Pro360 med 13,3 tommers skjerm. Den har imponerende utrustning, men det som imponerer mest er vekten, tykkelsen og batteristørrelsen. Her kommer nok mobilkunnskapen godt med. Modellen veier bare 1,04 kg. Det er ikke unikt i seg selv, men når vi ser at den innenfor denne vekten har et 63 Wh batteri. Da svinger det. Spesielt nå tykkelsen bare er på 11,9 mm.
Den har en Thunderbolt 4 port, to USB-C og en 3,5 mm analog lydport. Den har også et nano SIM-spor og et 5G-modem. Det at vi nå begynner å se 5G i PCer er i seg selv en spennende utvikling.
Galaxy Book Pro360 kommer også i en 15,6 tommers utgave uten at vekten øker mer enn til 1,39 kg. Her er også batteriet vokst til 68 Wh. Den har riktignok ikke SIM-spor, emn koster en tusenlapp mindre.
Galaxy Book Pro
Galaxy Book Pro likner mye på 360 modellene, men her kan ikke skjermen vris helt rundt, og AMOLED-skjermene er ikke berøringsfølsomme. Det har en liten positiv effekt på lysstyrken fordi det blir litt mindre lyset skal igjennom og da øker maks-lysstyrken fra 360 til 400 Nits.
13,3 tommeren har ellers den samme spesifikasjonen som 360-modellen, men fås bare med 4G-modem. Til gjengjeld er den priset til 15 990 kroner. Mest imponerende er at den er bare 11,2 mm tykk og veier 0,88 kg! Det kommer også utgaver med en 15,6 tommer skjerm. Her veier 15,6 tommeren, også med AMOLED-skjerm, bare 1,05 kg. Det må være rekord. Alle disse utgavene har også fått en full HDMI-port i tillegg.
Alle proffmodellene får en ny knøttliten lader som bare er litt større og litt tyngre (167g) enn en mobillader. Den kan gi fra seg 65 watt. De har også lagt fingeravtrykkleseren i powerknappen. Begge disse innovasjonene minner sterkt om det Huawei har hatt på sine PCer i flere år.
Mobilkontakt
Når vi først er inne på Huawei har Samsung også skjønt at PCer og mobiler må snakke sammen. Her kan du jobbe på mobilen direkte fra en speilet app på PCen. Du kan sende meldinger og til og med snakke via PCen. Dette er en funksjon som ligger i Windows og kan brukes på alle mobiler og PC-er, men Samsung har skudd litt på dette og sørget for at man kan ha fem apper oppe samtidig som kan betjenes fra PC-en. Det er også blitt mye lettere å sende bilder og andre filer frem og tilbake med Samsungs QuickShare som bruker en kombinasjon av Bluetooth og WiFi direct.
Forbrukermodeller
Nå kommer også forbrukermodeller. Galaxy Book er en 15,6 tommer fra ørlite under 7 000 kroner, riktignok med en i3-prosessor. Da får du heller ikke en AMOLED-skjerm, men en Full HD LCD-skjerm. Prisen har selvfølgelig noen konsekvenser. Galaxy Book er halvkiloen tyngre enn Pro-modellen til tross for at den har et større batteri. Her er det et batteri på mer moderate 54 Wh. På portsiden finner man to USB-C-porter, to USB-A, en HDMI-port og selvfølgelig en 3,5 mm analog lydport. Og faktisk et MicroSD-spor her også. Noen utgaver kan også fås med nano-SIM og 4G-modem. Vi finner også den samme startknappen med fingeravtrykkleser.
Microsofts spilldivisjon hadde sitt beste 3. kvartal, ikke bare takket være salget av Xbox Series S og X, men også en liten del på grunn av at de la et helt ekstra selskap til inntektene de siste tre ukene av kvartalet. I inntektene i dag økte inntektene til Microsoft Gaming med 50% i fjor til 3,53 milliarder dollar i år fra 2,35 milliarder dollar i samme periode i fjor. Dette er takket være lanseringen av den nye konsollen over en tremånedersperiode, da Microsoft økte spillinntektene med 5 milliarder dollar fra oktober til desember i fjor. Men dette er en rekord fra januar til mars som tradisjonelt har vært stille for spillselskaper etter den travle høytidssalget med store nye utgivelser.
Tilsynelatende var Xbox Series S og X fremdeles de nyeste lekene, og begge avanserte produktene etter den tidlige høytidsrushet var en nøkkelfaktor i inntektsøkningen. Skiftet fra et stille kvartal i januar 2020 til mars har nå økt selskapets maskinvaresalg med 232% fra denne tiden i fjor. Mens de ventet på utgivelsen av Xbox-serien, var det overraskende at ingen kjøpte Xbox One de første tre månedene i fjor, men det høres fortsatt ut som et interessant nummer.
“Web-junkie. Evangelist på sosiale medier. Profesjonell kommunikator. Amatørutforsker. Matutøver.”
Apple sin Airdrop funksjon har siden 2019 lekket personinformasjon, såkalt PII, som kan brukes til å identifisere brukere og det er lite du kan gjøre med det.
Airdrop er en funksjon som lar brukere med Apple enheter sømløst dele filer mellom andre Apple enheter sømløst og på et blunk.
Airdrop bruker Wi-Fi og BTLE (Bluetooth Low Energy) for å opprette en kobling mellom enheter som er i nærheten av hverandre så de enkelt kan sende over bilder, dokumenter og andre data fra en Apple-enhet til en annen. Funksjonen har to tilgangsnivåer hvor du enten kan sette at kun de som er dine kontakter får lov til å koble til, eller at hvem som helst kan koble til. Det siste alternativet er at den ikke tillater noen tilkoblinger i det hele tatt.
Det er altså denne funksjonen som lekker e-post og telefonnummer. For å gjøre vondt verre er det lite du kan gjøre for å forhindre dette annet enn å skru av Airdrop helt. Apple på sin side har kjent til denne feilen siden 2019, men har fortsatt til gode å erkjenne at det er en feil eller å fikse det.
Tar kun et øyeblikk
For å avgjøre om en sender skal koble til enheter i nærheten så sender Airdrop ut oppdagelsesforespørslene via Bluetooth som inneholder en delvis kryptert hash av senderes telefonnummer og e-post. Om dataene stemmer med data funnet i kontaktlisten til mottaker, eller om mottaker har tillatt tilkobling fra alle så opprettes koblingen mellom de to enhetene via Wi-Fi hvor de to enhetene vil utveksle en full SHA-25 hash av begges telefonnummer og e-post,
Hashes kan selvfølgelig ikke oversettes tilbake til klarteksten som genererte dem, men avhengig av mengden entropi eller tilfeldighet i klarteksten, er det ofte mulig å finne ut. Hackere gjør dette ved å utføre et “brute-force-angrep”, som kjører et stort antall gjetninger for å genererer den opprinnelige hashen. Jo mindre tilfeldighet det er i klarteksten, jo lettere er det å gjette seg frem til riktig svar.
Lite tilfeldighet
På grunn av hvor lite tilfeldighet det faktisk er i et telefonnummer er det lite som stopper en angriper i å sjekke de utvekslede dataene mot en ferdig database som inneholder alle mulige tallkombinasjoner for telefonnummer i verden. Når det gjelder e-poster er det selvsagt langt større grad av tilfeldighet, eller entropi, men også her er det mulig å finne frem til riktig hash ved å benytte seg av de massive databasene som finnes der ute med e-poster fra diverse datalekkasjer gjennom de siste tiårene.
To forskjellige angrepsmetoder
Forskere fra TU Darmstads SEEMOO-laboratorium utviklet to måter å utnytte sårbarhetene på. Dette ble publisert i en artikkel som ble presentert i august i fjor på USENIX Security Symposium,
Den enkleste av de to, men også den kraftigste, er at en angriper bare overvåker oppdagelsesforespørslene som andre enheter i nærheten sender. Siden avsender alltid avslører sitt eget hash-telefonnummer og e-postadresse hver gang den skanner etter tilgjengelige AirDrop-mottakere, trenger angriperen bare å vente på Mac-maskiner i nærheten for å åpne delingsmenyen eller nærliggende iOS-enheter for å åpne delingsarket. Angriperen trenger ikke ha telefonnummer, e-postadresse eller annen forkunnskap om målet.
Den andre metoden fungerer omvendt, nemlig ved at en angriper kan åpne Airdrop og se om noen enheter i nærheten svarer med sine egne hashdetaljer. Denne teknikken er ikke like kraftig som den første fordi den bare fungerer hvis angriperens telefonnummer eller e-postadresse allerede er en av mottakerens kontakter.
Tyst fra Apple i to år
Forskerene som står bak artikkelen har angivelig varslet Apple allerede tilbake i Mai 2019, og halvannet år senere skal de ha presentert Privatedrop for Apple. Privatedrop skal være en forbedret versjon av Airdrop hvor de bruker det som kalles “private set intersection”, en teknikk innen kryptografi som gjør at begge sider i en slik utveksling kan oppdage hverandre uten å avsløre sårbare hasher.
– Vår prototypeimplementering av PrivateDrop på iOS / macOS viser at vår personvernvennlige tilnærming til gjensidig autentisering er effektiv nok til å bevare AirDrops eksemplariske brukeropplevelse med en godkjenningsforsinkelse godt under ett sekund,” skrev forskerne i et innlegg som oppsummerte sitt arbeid.
Apple har ennå ikke gitt noe som helst signal om at de har planer om å sikre denne funksjonen slik som PrivateDrop gjør eller bruke en annen måte å fikse lekkasjen på. Ved publisering av denne saken så har Apple-representanter ikke svar på henvendelser fra ArsTechnica om problemet.