Rechercher dans ce blog

Wednesday, December 22, 2021

Romferd til planet - Dagbladet.no

Venus kan ifølge forskere fra Cardiff University, MIT og Cambridge University bli mer beboelig, etter at mulige spor etter bakterielle livsformer har blitt funnet i skyer som omgir planeten, skriver Sky News og MIT News.

Forskerne peker på at planeten - som er 47,34 millioner kilometer fra jorda - etter alt å dømme har den fargeløse gassen ammoniakk, som består av nitrogen og hydrogen, i skylaget som omgir planeten.

For surt

Medforfatter av studien, William Bains fra Cardiff University, har i etterkant av studien sagt at de vet at liv kan vokse i miljøer med surere pH-verdier enn på jorda, men ingenting så surt som i skyene på Venus.

Ammoniakk er sterkt basisk, dvs. har lav pH-verdi - i motsetning til sure gasser som svovelsyregass, som fins i Venus' skyer og har har høy pH-verdi. Tilstedeværelsen av ammoniakk kan nøytralisere den sure gassen og legge til rette for liv.

Forskerne tror gassens tilstedeværelse har biologiske årsaker, snarere enn naturlige, som lyn og vulkanutbrudd.

- Hvis noe lager ammoniakk i skyene, vil det nøytralisere noen av dråpene, og gjøre dem potensielt mer beboelige, sier Bains til Sky News.

Professor Sara Seager, en annen medforfatter fra MITs avdeling for geofysikk og planetariske vitenskaper, sier til Sky News at ammoniakk i utgangspunktet ikke bør eksistere på Venus.

- Ammoniakken kan ikke eksistere uten hydrogen knyttet til seg, og det er veldig lite hydrogen i skyene til Venus. Enhver gass som ikke passer inn i miljøets kontekst, vil automatisk bli mistenkt for å være laget av liv, sier hun.

Forskerne ser for seg at dersom det finnes liv i Venus' skyer, likner de på mikrober som fins på jorda, som bakterier, som har vist seg levedyktige i svært vanskelige forhold. På jorda fins livsformer som produserer ammoniakk nettopp for å gjøre habitatet sitt mer levelig.

Planlegger romferd: - Spektakulært

Som følge av forskernes funn vil det ifølge MIT News, Tech Times og Astrobiology snart bli iverksatt privat finansierte romoppdrag til Venus.

Professor Seager er den ledende forskeren i prosjektet.

- Den spektakulære informasjonen bak denne historien er faktisk at det snart vil bli iverksatt privat finansierte romoppdrag til Venus, sier Stephanie Werner, professor i geofysikk og planetariske vitenskaper ved UiO, til Dagbladet.

EKSPERT: Stephanie Werner er professor ved Universitetet i Oslo i geofysikk og planetariske vitenskaper og jobber med sammenliknende planetologi. Foto: UiO
EKSPERT: Stephanie Werner er professor ved Universitetet i Oslo i geofysikk og planetariske vitenskaper og jobber med sammenliknende planetologi. Foto: UiO Vis mer

Prosjektet UiO-eksperten snakker om, heter «Venus Life Finder Mission», som er en serie fokuserte astrobiologiske oppdragskonsepter som planlegges for å søke etter beboelighet, tegn til liv og selve tilstanden i Venus-atmosfæren.

Werner sier at prosjektet skal utføres for å studere atmosfærens sammensetning og struktur mer detaljert.

Ifølge Tech Times vil selskapet RocketLab bruke en egen elektronrakett for å sende en sonde i bane rundt planeten innen 2023.

- Usannsynlig, men ikke utelukket

- Det ble først observert at ammoniakk er til stede i atmosfæren til Venus på 1970-tallet. Flere andre gasser er også funnet.

SUKSESS: Etter flere utsettelser er en ny SpaceX-rakett på vei til Den internasjonale romstasjonen (ISS). Her skal de blant annet ta imot turister. Video: NASA. Vis mer

Werner forteller at de fleste av gassene på Venus er giftige for liv, slik vi kjenner det.

- For meg gjenstår spørsmålet: Hvorfor skulle det være liv på en planet som aldri hadde forholdene til en beboelig planet? Det er ikke utelukket å ha liv på Venus, men jeg anser det som usannsynlig. Likevel vil det bli spennende å studere Venus, som er helt annerledes enn jorda, og vi vet egentlig ikke hvorfor, sier Werner.

Videre sier professoren at på grunn av temperaturen i Venus-atmosfæren kan det være mulig at mikrobielt liv kan dannes i skyene.

Temperaturen på overflaten til Venus er knapt 500 grader celsius, og atmosfæren består stort sett av karbondioksid, ifølge Store norske leksikon.

Adblock test (Why?)


Romferd til planet - Dagbladet.no
Read More

No comments:

Post a Comment

Det finnes allerede spill-PC-er med Palworld-tema. - Gamereactor Norge

Det har nå gått en uke siden Palworld debuterte som Early Access-tittel, og i løpet av den tiden har det oppnådd bemerkelsesverdig suksess ...