Med godt over en million solgte eksemplarer er Samsung The Frame en av tidenes mest populære TV-er på verdensbasis. Med en design som imiterer en ekte bilderamme, er dette drømmeskjermen for alle som ønsker en stuevennlig TV som ikke skriker teknologi. Den kan vise alt fra familiefoto til moderne NFT-kunst når man ikke ser TV – og med utskiftbare rammer i ulike farger, har den også blitt interiørarkitektens favoritt.
For de av oss som er mest opptatt av teknologien på innsiden, er The Frame en relativt ordinær LCD-TV. Men Samsung fortsetter å flikke og finpusse på bestselgeren, som nå er ute i sin sjette generasjon.
2022-modellen beholder den samme slanke designen som forgjengeren, men har fått et nytt supermatt bildepanel, i tillegg til et oppdatert brukergrensesnitt. Blant annet er det nå også mulig å stille TV-en på høykant. Vi har testet 55” utgaven, men The Frame-familien rommer nå skjermstørrelser fra 32” og helt opp til 85”!
Obs! Når du er på jakt etter 2022-modellen av The Frame, husk å se etter bokstaven B i modellkoden (QE55LS03B). 2021-modellen selges fortsatt i noen butikker, da under betegnelsen LS03A.
The Frame 2022 – Design og estetikk
2022-modellen av The Frame beholder den samme grunnleggende konstruksjonen som forgjengeren fra 2021. Denne fikk i sin tid en kraftig slankekur, og er omtrent halvparten så tykk som de eldre modellene(24,9 mm vs. 45,8 mm). Baksiden er helt flat, slik at skjermen kan henges bare noen få millimeter fra veggen. Strømforsyning, tilkoblinger og annen elektronikk ligger gjemt i den separate One Connect boksen, som forbindes til TV-en med en enkel kabel.
Merk at de nye modellene fra 2021 og oppover bruker en ny type veggfeste. Så dersom du skal henge opp 2022-modellen der en eldre utgave hang før, må du regne med å bore nye hull i veggen. Og siden TV-en har fått ny slankere fasong, må du også kjøpe nye rammer. Veggfeste følger med i esken, mens rammer i ulike farger er tilleggsutstyr, og koster 990 kroner for et sett.
Samsung tilbyr rammer i ulike farger og utførelser. Vi sjekket blant annet ut modellen Beveled, en ramme med skråskjært kant. Den gir et stilfullt uttrykk som skaper litt ekstra dybde.
Samsung The Frame fås med en rekke utskiftbare rammer som tilbehør, som her i hvitt. (Foto: Audun Hage)
Roterbar TV
Nytt i år er at du også kan kjøpe et roterende veggfeste (Auto Rotating Wall Mount) som tilleggsutstyr til The Frame. Inspirert av snurre-skjermen The Sero, har Samsung gjort det mulig å sette TV-skjermen på høykant, for å vise portrettbilder eller annet vertikalt innhold!
Veggfestet kommer i to utgaver: et for de mindre TV-skjermene, og et for de større modellene fra 55”-65”. Festet er dessuten motorisert, slik at du kan rotere skjermen med et trykk på fjernkontrollen. Da vil skjermen merke hvilken vei den står, og orientere skjerminnholdet deretter.
For de som vil ha TV-en stående fritt i rommet, finnes det også en ny gulvstand tilgjengelig fra Samsung, kalt Auto Rotating Studio Stand. Dette er en studio-tripod som også kan rotere skjermen med et trykk på fjernkontrollen. Denne passer både til The Frame og utvalgte QLED-modeller opp til 55 tommer, med en veil. pris på 3990 kroner.
Samsung Auto Rotating Stand
Den nye roterings-muligheten er ganske interessant, da bringer en del ny funksjonalitet. For eksempel går det nå an å se YouTube-videoer filmet i høydeformat, og utnytte hele skjermarealet. Deler du skjermen via mobilen, kan du også skrolle gjennom Instagram og andre sosiale medier i stort format.
Kunstbutikken Art Store er dessuten oppdatert med vertikale motiver, slik at skjermen kan stå på høykant når den er i galleri-modus. Ganske fiffig! Husk bare den roterende TV-en lett kan komme i konflikt med lydplanker og andre enheter.
Brukervennlighet og finesser
2022-modellen av The Frame får også nyte godt av de siste nyhetene fra Samsung på finesse-fronten. Brukergrensesnittet Tizen har fått en heloverhaling, men ikke alt er til det bedre, etter vår mening.
Den største forskjellen er at hovedmenyen nå dekker hele skjermen. Det betyr blant annet at man må avbryte det man ser på, for å skrolle gjennom andre tilgjengelige apper og strømmetjenester. Man må derfor tåle litt flere trykk for å komme dit man vil i undermenyene.
Det sagt, så er ikke dette så forskjellig fra andre TV-produsenter – men vil nok kreve litt tilvenning for eksisterende Samsung-eiere.
Startskjermen domineres litt av Samsung egen strømmetjeneste (Samsung TV+) med direktesendte TV-kanaler. TV-en hopper automatisk til filmkanaler som Rakuten så fort man er tilkoblet nettet! Det kan virke litt masete, men går heldigvis an å deaktivere i menyen dersom man ønsker. App-utvalget er til gjengjeld bredt og velassortert, full av aktuelle strømmetjenester som for eksempel Netflix, HBO, Apple TV+ og Disney+.
Gode tilkoblingsmuligheter
For at skjermen skal kunne henge pent på veggen uten masse ledninger, er strømforsyning, tilkoblinger og annen elektronikk gjemt i den separate One Connect boksen, som forbindes til TV-en med en enkel kabel. Her sitter også fire HDMI-innganger.
The Frame kan skilte med støtte for HDMI 2.1 og viktige gamingfunksjoner som 4K/120 hz, Variable Refresh Rate (VRR) og Auto Low Latency Mode (ALLM). Dermed er det fritt frem for å koble til en PS5 eller Xbox om du ønsker.
Skjermen har også Samsungs egen Game Bar der man får full oversikt over de ulike innstillingene for spill. Dermed kan dette være en utmerket TV å game med. Vi målte forsinkelsen (input lag) til cirka 12,5 millisekunder i spillmodus.
Obs! Merk at det kun er skjermstørrelsene fra 55” og oppover som støtter 120 Hz videosignaler. De mindre Frame-modellene har en lavere oppdateringsfrekvens på 60 Hz.
Samsung Art Store
Et av hovedpunktene ved The Frame, ved siden av utseendet, er tilgangen til Samsungs digitale kunstgalleri Art Store. Kunst-butikken har fått en egen fane i hovedmenyen, og rommer nå 1600 kunstverk fra blant andre Tate, Louvre og Albertina, men krever til gjengjeld abonnement.
Det følger med et tyvetalls forhåndsinstallerte bilder og motiver: her finnes både klassisk bilder og samtidskunst, pluss noen moderne videoer. Mot et abonnement på 50 kr i måneden kan du velge fritt blant eksklusive fotografier og kjente malerier.
For mange vil det nok være mest aktuelt å laste opp sine egne bilder til skjermen. Du kan legge inn enkeltbilder eller sette sammen en collage. 2022-modellen har 6 GB lagringskapasitet, som skal rekke til nærmere 1200 bilder i 4K-oppløsning.
Obs! Før du laster opp hele bildearkivet ditt, kan det være lurt å tilpasse bildene til skjermoppløsningen på 3840 x 2160 (4K) i 16:9 format for best mulig resultat.
Bildekvalitet
På bildesiden bruker Samsung The Frame omtrent samme oppskrift som før: dette er en alminnelig LCD-TV med 4K-oppløsning, QLED fargefilter for bredere fargespekter, i tillegg til kantmontert Dual LED bakbelysning. Samsung-skjermen har også en lyssensor som måler og tilpasser lysstyrken til omgivelsene.
Den største forskjellen på 2022-modellen mot forgjengeren, er at Samsung har tatt i bruk en ny overflatebehandling på skjermen. I stedet for den sedvanlige speilblanke overflaten, har skjermen nå blitt supermatt, med en mørk overflate som svelger omtrent av alt av lys. Det bidrar til å redusere gjenskinn fra omgivelsene, slik som lamper og vinduer. Og effekten er ganske markant!
Et av ankepunktene mot tidligere generasjoner av The Frame, har vært nettopp at den blanke skjermen avslører at det dreier seg som en vanlig TV. Med 2022-modellens matte overflate blir illusjonen litt mer troverdig i våre øyne: Det virker nesten som motivene er printet, eller malt på et lerret.
Den matte overflaten har også en innvirkning på hvordan The Frame ser ut ved vanlig TV-titting. Fordi skjermbildet er mindre preget av lysrefleksjoner, får det også en imponerende klarhet og skarphet, hvor det blir lettere å fange de små detaljene.
The Frame LS03B har også god lysstyrke (målt til cirka 300 nits fullskjerm i SDR-modus) som gjør at den egner seg bra til å se TV i lyse omgivelser. Innsynsvinkelen er relativt god, og gjør at fargegjengivelsen er noenlunde konsistent også når man betrakter TV-en fra siden. Dette er også en fordel i standby-modus når skjermen viser kunst.
Begrenset kontrast til HDR-moro
Derimot har ikke The Frame spesielt imponerende kontrast. Dette er i likhet med forgjengerne en kantbelyst LCD-skjerm, uten lokal dimming eller andre avanserte løsninger. Derfor kan den heller ikke justere og variere lysstyrken like presist mellom lyse og mørke områder, slik som en bak-LED eller OLED-skjerm kan gjøre.
Vi målte kontrasten til cirka 3000:1 med et testbilde i sjakkbrett-mønster (ANSI Checkerboard), som er ganske midt på treet. Lysstyrken i HDR-modus er begrenset til cirka 600 nits i et 10% vindu. De beste skjermene ligger rundt 1000 nits eller mer, og kan skilte med vesentlig høyere kontrastforhold.
Den litt begrensede kontrasten medfører at filmer og serier i HDR-kvalitet kan virke litt tamme. Fjerde sesongen av Stranger Things, som serveres på Netflix i Dolby Vision format, får ikke helt den samme gnisten og dybden som man kan oppleve fra de beste skjermene. Lyse effekter som flammer og eksplosjoner ”popper” ikke like mye som man kunne ønske.
Her er det fristende å nevne Samsungs egen toppmodell QN95B, som til sammenligning har et mye mer dynamisk og kontrastrikt bilde. For ikke å glemme LGs OLED C2, som også har et vesentlig dypere svartnivå.
Når det er sagt, er begge disse TV-ene vesentlig dyrere, og myntet på et litt annet publikum. Sett i forhold til prisen og den flotte designen, gjør The Frame en utmerket jobb, men for deg som er ute etter den høyeste ytelsen, kan det være greit å være klar over begrensningene.
The Frame er en såpass gjennomarbeidet modell, at vi kunne ønske oss at Samsung også oppgraderte den med MiniLED-baklys og lokal dimming. I det minste på de større 75” og 85” modellene. Men det ville sikkert også gjort dramatiske utslag på prisen!
Lydkvalitet
The Frame er utstyrt med noen relativt kompakte undermonterte høyttalere, men på årets modell har det også kommet noen høyttalere øverst på baksiden, som skal bidra med et luftigere lydbilde.
Disse kan også utnyttes dersom du kobler til en Samsung lydplanke, der høyttalerne brukes i samspill med lydplanken. Og det kan saktens være en god ide:: Lydbildet fra TV-en er ganske tynt og diffust – spesielt stemmegjengivelsen virker innestengt. Og bassen er nærmest fraværende.
The Frame fortjener absolutt å pares med en passende lydplanke og trådløs subwoofer. Her kan vi for eksempel trekke frem Samsungs nye designer-lydplanke S810B, som har et slankt utseende som matcher skjermen bra. Test kommer!
Konklusjon
Samsung The Frame er fortsatt en av våre favoritt TV-er på design og brukervennlighet. Den nye 2022-modellen har fått en matt skjerm og nye finesser som hjelper den å se enda mer ut som en bilderamme. Inkludert muligheten for å sette TV-en på høykant.
The Frame er fortsatt en relativt ordinær LCD-skjerm på innsiden, og de som jakter den store hjemmekino-opplevelsen med blendende sterk kontrast til film og serier, bør nok løfte blikket mot en av Samsungs Neo QLED-modeller, alternativt en OLED-skjerm.
Om du derimot søker en stuevennlig allround-TV med flott bilde, er The Frame fortsatt et av de beste kjøpene der ute. Ikke minst fordi den også leveres i et bredt utvalg av skjermstørrelser!
TEST: Samsung The Frame 2022 (QE55LS03B) – Stilsikker TV til møblerte hjem - Lyd & Bilde
Read More
No comments:
Post a Comment