NASA kan takke sitt nye romteleskop James Webb for oppdagelsen.
Torsdag erklærte de at det er påvist CO2 i atmosfæren til eksoplaneten WASP-39, en gasskjempe som går i bane rundt en stjerne 700 lysår unna jorda.
Denne observasjonen gir oss viktig innsikt i hvordan planeten ble til og hvordan den utviklet seg, skriver NASA i en pressemelding.
- Det var et spesielt øyeblikk, som markerte en milepæl i forskningen på eksoplaneter, sier Zafar Rustamkulov, en avgangsstudent ved John Hopkins University som tok del i observasjonsarbeidet, i pressemeldingen.
Eksoplaneter er betegnelsen på planeter som ligger utenfor vårt eget solsystem.
- James Webb leverer
Instrumentet på romteleskopet som er brukt for å gjøre oppdagelsen kalles en spektrograf. Den undersøker spekteret i lyset som planetene gir fra seg, og hjelper forskerne med å avgjøre sammensetningen av materialer.
- Det er interessant, og viser hva teleskopet er i stand til å gjøre. James Webb leverer, sier astrofysiker og vert for podkasten Romkabsel, Eirik Newth, om oppdagelsen.
Han understreker samtidig at funnet var ventet, og at karbondioksidet i planetens atmosfære ikke nødvendigvis er en livssignatur.
- Vi puster ut CO₂, men det kan også komme fra mange andre prosesser. Uansett viser det at systemet er i stand til å gjøre det man sendte det opp for; å få bedre oversikt over de kjemiske sammensetningene i atmosfæren til eksoplaneter, sier Newth.
Astrofysikeren mener det mest åpenbare spørsmålet forskerne nå bør stille seg, er hvilke prosesser som ligger bak forekomsten av karbondioksid på WASP-39.
Spektakulære bilder
En hel verden måpte da NASA i sommer publiserte «det dypeste og skarpeste infrarøde bildet av det tidlige universet - mer enn 13 milliarder år tilbake i tid.
Bildet er fylt med tusenvis av galakser og inneholder de mest fjerntliggende objektene som noen gang er observert. Med dette bildet ble forskernes innsikt i universets historie kraftig utvidet.
James Webb-teleskopet har også vist oss en helt ny side av vår største planet, Jupiter.
Bildene ble tatt i juli og viser blant annet Jupiters nordlige og sørlige del, samt den store røde flekken, et stormsystem i planetens atmosfære som rent størrelsesmessig ville ha kunnet svelge Jorda.
- Vi har aldri sett Jupiter slik før. Det hele er ganske utrolig, sa Imke de Pater ved University of California, som har ledet arbeidet med observasjonene.
Ny oppdagelse med James Webb: CO2 funnet for første gang på eksoplanet - Dagbladet.no
Read More
No comments:
Post a Comment