Bloombergs Apple-journalist Mark Gurman bekrefter (nesten) alt vi har hørt om iPhone 15 og iPhone 15 Pro de siste månedene.
Vi håper iPhone 15 og 15 Plus ikke blir dyrere
Vi kan jo starte med prisene: det ventes at iPhone 15 Pro og 15 Pro Max blir minst 600 kroner dyrere per modell, men det er mulig at de starter på 256GB lagringsplass (Gurman nevner ikke det med lagringsplass, bare så det er sagt). Det ventes ikke dyrere iPhone 15 og 15 Plus-modeller selv om de begge visstnok utstyres med “Dynamic Island”:
“En av årsakene skal være at “Dynamic Island” kommer til samtlige modeller, at kameraene også blir bedre og at Pro-modellene får en helt ny knapp som vil kunne gjøre mange forskjellige ting. Nå hevder analytiker Tim Long fra den britiske banken Barclays å vite hvordan Apple ønsker å prise de nye modellene. Først og fremst: iPhone 15 blir visstnok ikke dyrere, og vil derfor fremdeles koste 10 990 kroner i Norge. Det samme gjelder iPhone 15 Plus som koster 12 490 kroner.”
Gurman melder heller ikke at 15-modellene får bedre kamera som vil kunne ta inn mer lys og knipse 48MP-bilder – kun at det er snakk om store kamera-forbedringer. Vi tipper det er disse forbedringene han har i tankene. Dette er rykter fra andre kilder, slik at vi også har det på det rene. Om disse modellene ikke får dette, kan det være årsaken til at de ikke blir dyrere.
“Action-knapp”
Også var det 15 Pro-modellene som det har lekket mer informasjon om, lengre. Gurman bekrefter igjen det vi har hørt lenge: titan-kropp og tynnere rammer (per Gurman er dette mulig med “LIPO”-teknologi først brukt i Watch Series 7 – dette kutter rammene fra 2,2 mm til 1,5 mm.) Gurman nevner ingenting om bedre batterilevetid takket være bruk av batterier som plasseres oppå hverandre.
Det Gurman nevner er at 3 nm A16-brikken vil by på en langt mer “snappy” opplevelse, noe brukeren faktisk vil legge merke til. Det er jo ikke tilfellet ved hver generasjon. Som siste avsløring sier Gurman at Apple måtte droppe hel-digitale-knapper over hele fjøla. I stedet har de implementert en action-knapp som reagerer ulikt i forhold til hvor hardt/mykt man trykker. Et bestemt trykk vil knipse et bilde, et mykere trykk fokuserer, som eksempel. Her er det mange muligheter, og vi ser for oss at andre produsenter vil kopiere dette. Det er allerede ryktet at Samsung skal utstyre sine S-modeller i 2024 med titan-kropp, som Apple gjør i år.
En ny rapport antyder at enhetene vil koste opptil 200 dollar mer enn 14 Pro-modeller.
Hvis du har spart penger for å kjøpe en ny iPhone senere i år, kan det være verdt å legge litt ekstra penger til side hvis du har planer om å utforske Pro -serien av enheter. Analytikeren Tim Long (takk, Apple Hub) har nemlig rapportert at iPhone 15 Pro -systemene kan komme til å koste opptil 200 dollar mer enn 14 Pro -modellene.
Nærmere bestemt bemerkes det at iPhone 15 og iPhone 15 Plus vil selges for henholdsvis 799 og 899 dollar, noe som er det samme som iPhone 14 og iPhone 14 Plus ved lanseringen i fjor. Pros er imidlertid annerledes.
Det nevnes at iPhone 15 Pro kommer til å koste 1 099 dollar og iPhone 15 Pro Max kommer til å koste 1 299 dollar. Dette er 100 dollar mer enn iPhone 14 Pro, og 200 dollar mer enn iPhone 14 Pro Max kostet ved lanseringen i 2022.
Vi får vite mer med sikkerhet i løpet av de neste ukene, da det antas at Apple vil avduke hele iPhone 15-serien i begynnelsen av september.
Guardians of the Galaxy Vol. 3 er den siste som får denne behandlingen.
Det er på tide å sette enda en spiker i kisten for fysiske medier. Disney har kunngjort at Guardians of the Galaxy Vol. 3 blir den siste filmen som noensinne blir utgitt på Blu-ray eller DVD i Australia, og at det ikke blir noen nye opptrykk av eldre, allerede utgitte titler. Så når de siste Disney-filmene er solgt og forsvunnet fra butikkhyllene, er det bare strømming som gjelder hvis du tilfeldigvis bor i landet "down under".
Det er svært sannsynlig at andre store distributører etter hvert vil følge i samme fotspor, og mye tyder på at dette er fremtiden som venter oss alle, gitt at strømmetrenden fortsetter. Praktisk og enkelt, selvfølgelig, men vi gir også fra oss all kontroll over hvilke titler vi kan se og i hvilken versjon. For de som drømmer om å oppleve A New Hope i originalversjon, sier jeg lykke til, med mindre du velger å bruke lyssky metoder...
Kjøper du fortsatt filmer på fysiske medier, eller holder det med strømming?
Jeg har nemlig prøvd mange ganger siden vinteren 2021 å, om ikke elske Battlefield 2042, så i det minste skvise et par timer med moro ut av slagmarken. Men gang på gang har spillet vært en kombinasjon av skuffelser: dårlig ytelse (ja, helt frem til for noen måneder siden,) kjipe lag-kamerater som lar en dø og kun bryr seg om sin egen K/D-ratio, og kart som er for store og åpne.
Jeg entret altså 5.2-oppdateringen med nøytrale/negative forhåpninger – heldigvis klarte Dice å overbevise meg, men er det for sent? Ikke nødvendigvis, men EA må ta moderniserende grep.
Ytelse
Det er sikkert noen av dere som husker min tirade mot Windows 11 i beta-versjon som i mange måneder leverte under par ytelse uten at jeg og mange andre var klar over det. Jeg er ikke helt sikker på at dette ikke rammet stabile versjoner også. Det kan godt tenkes at Battlefield 2042 kjørte ekstra dårlig grunnet Windows 11 i test-versjon, men jeg tror også Dice har gjort mye for å forbedre ytelsen.
Nå kjører jeg siste stabile Windows 11-versjon (Ryzen 5 5600X, RTX 3080 og 32GB RAM), og spillet flyter fint. Da jeg tidligere ikke kunne kjøre ting på tilnærmet maks, har spillet sommeren 2023 ingen problemer med å ligge rett under 70 FPS med lavt etterslep, kvalitets-DLSS og 4K. Jeg merker ingen FPS-dropp, ingen tekniske problemer og har kun en gang registrert “rubber banding”, altså at man beveger seg hakkete fordi hva man gjør lokalt og det som skjer på serveren ikke samsvarer.
En stor bonus er ikke bare at spillet flyter som det skal, men grafikken kan jeg oppjustere slik at alt ser mye bedre ut enn i 2021 og 2022. Stor tommel opp til Dice for å omsider ha fått det til. Det er viktig.
Spillbarhet
Det er vanskelig å fatte, men det som gjør Battlefield Battlefield, altså lag-arbeid, har vært fraværende siden oppdateringen tidlig i juni, men nå er alt på plass: skikkelig lag-organisering, muligheter til å gi ordre – hele pakka. Endelig.
At spillerne får poeng for å gjøre det riktige for laget er ikke bare en gimmick, eller for å gi seg selv poeng, men jeg ser en stor endring i måten folk spiller på. Ikke bare angripes områdene man gir beskjed om, men jeg opplever som regel å bli gjenopplivet hver eneste gang. I de forrige versjonene skjedde det 1 av 10 ganger, og var for meg alene grunn til å gi opp det hele.
Det er jo også mye morsommere, for om man ønsker å være en som hjelper til, mer enn å drepe alt og alle, så gis man den nødvendige motivasjonen i form av poeng og følelsen av at man hjelper til mer enn å bare være en av mange spillere som løper rundt som hodeløse høns.
Ikke alt er perfekt, selvsagt. Frostbite-versjonen som brukes har ikke samme fysiske tyngde som Bad Company-spillene, altså det å holde i våpenet føles “tungt” og ved å fyre av et skudd så føles våpenet mektig. Det er også for stor suksessrate med “spray and pray”-taktikk, og de fleste ganger jeg får til hode-skudd så skjønner jeg ikke hvordan – ofte ser jeg jo ikke en gang hodet til fienden! Det er også alt for store ødeleggelses-begrensinger i det å kunne legge bygninger i ruiner, noe som er merkelig da dette var mulig i langt større grad i eldre spill i serien.
Bra nok
Det er ikke for å være ufin mot utviklerne jeg valgte tittelen, men fordi jeg ser en vei fremover for serien. F2P-spill har tatt over sjangeren Battlefield-spillene tidligere dominerte, og freemium-modellen er veien å gå for et slikt spill selv om det er flere årsaker til at det ikke er optimalt. Hadde jeg vært EA hadde jeg sporenstreks gjort Battlefield 2042 F2P. Ikke bare for å hanke inn flere spillere slik at de kan oppleve at spillet er mye bedre, og på den måten gratis-markedsføre, men fordi det er en smart måte å bane vei for den neste generasjonen Battlefield. Kanskje bør ikke Dice lage et helt nytt spill, men bygge videre på det de allerede har. Store endringer i den underliggende teknologien er noe Call of Duty-serien med stor (kommersiell) suksess har unngått
Battlefield 2042 er bra nok til å være gratis for å overbevise en ny generasjon spillere om at Dice sin spill-serie har livets rett.
De kan jo avsløre nye Battlefield i 2042, som Acitiviosn skal avsløre “Call of Duty 2023” i Warzone. Spill-bransjen er ikke den samme som i 2000, men det må være plass til Battlefield-serien.
Starfieldlanseringen er bare litt over en måned unna, og mens vi teller dagene, har en utrolig flittig fan brukt hundrevis av timer på å finne ut hvilke ferdigheter spillet sannsynligvis vil ha.
Brukeren asd8dhd har vært generøs nok til å dele innsatsen sin med hele internett, og har samlet de antatte ferdighetene og hva de gjør i et 44-siders dokument. Det antas at ferdighetene vil bli delt inn i fem kategorier (Physical, Social, Combat, Science, Tech), der hver av dem åpner for ulike fokus og spillestiler.
Forhåpentligvis får vi snart en offisiell bekreftelse på hvordan ferdighetstrærne vil se ut, men asd8dhd skal ha honnør for å ha samlet all denne informasjonen.
Produksjonen av andre sesong av Apple TV+ s populære dramaserie, Silo, er satt på pause på ubestemt tid. Serien er den siste i rekken som er rammet av de pågående streikene i Hollywood, og ifølge Deadline var det forventet at serien skulle ta en ukes produksjonspause mens kulissene ble skiftet ut, men nå ønsker Apple å forlenge pausen på ubestemt tid.
Serien, som for tiden spilles inn på Hoddesdon Studios i Hertfordshire i Storbritannia, har Rebecca Ferguson i hovedrollen som en ingeniør som har blitt sheriff, og som navigerer i livet i en Silo som huser og beskytter menneskeheten mot en apokalyptisk og dystopisk fremtid, samtidig som hun avdekker hemmeligheter som lover å ryste Silo i sine grunnvoller.
Apropos grunnmuren, en av Apple andre store serier, Foundation, står også i fare for å bli påvirket av streikene. Deadline melder også at sesong 3 av serien kan komme til å stanse produksjonen midtveis i innspillingen.
(PressFire.no): Square Enix har avslørt den neste tilleggspakken til «Final Fantasy XIV», kalt «Dawntrail».
Dette er den femte i sitt slag til onlinespillet, og lar spillerne besøke et litt mer tropisk område enn tidligere, i det regissør Naoki Yoshida sier er «den beste sommerferien».
Med det nye området (som heter Tural) kommer også en øking av hvor høy level du kan være fra 90 til 100, nye jobber, nye quester og grotter, nye fiender og nytt utstyr – pluss nye raids for opp til åtte spillere og PVP-innhold.
I tillegg vil det også være folk fra en ny stamme kalt Pelupelu, som virker å være inspirert fra «Final Fantasy X» og «X-2».
Samtidig som tilleggspakken kommer til sommeren neste år vil spillet også få en kraftig forbedring i det visuelle, kan Yoshida forklare. Teksturer, lyssetting og slikt skal oppgraderes – mer info kommer senere.
https://www.youtube.com/watch?v=SdtXxyqlF9E
Denne artikkelen er skrevet av vår satire-konsulent Segata Satiro, og følgelig bare bambus.
Over 55 prosentpoeng av mobil-markedet er nå eid av Apple sine iPhones. Det avslører Counterpoint Research.
Smartmobil-salget ned 24 prosent – Apple rammes minst
Tallet gjelder per andre kvartal i år, og selv om Apple alltid har gjort det sterkere i hjemlandet, er det likevel oppsiktsvekkende hvor mye Android mister brukere: salget av mobiler er nemlig ned 24 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, men det er Android-merkevarer som opplever den største smellen.
Her er noen tall:
Alcatel ned 69 prosent
Samsung ned 37 prosent
Motorola ned 17 prosent
Kun seks prosent fall i et tøft marked
Den eneste vinneren i Android-segmentet? Google sin Pixel-serie med en oppgang på 48 prosentpoeng. iPhone falt også, men kun med seks prosent, og fordi Android-merkene falt mye, klarte Apple å øke sin markedsandel fra 45 prosentpoeng i andre halvdel 2022 til 55 prosent i andre halvdel 2023.
Fordi Apples mobiler i utgangspunktet er billige, hjelper det mye når operatørene tilbyr større rabatter. Dette er også årsaken til at iPhone 14 og eldre modeller gjorde det bedre: det var store tilbud. Kombiner dette med offensiv markedsføring, og Apple fant en god balanse.
Counterpoint tror at brettemobiler vil sette salgsrekorder i tredje kvartal i år.
Endelig har Android 6.0 og nyere varslings-støtte om en ukjent sporings-brikke følger brukeren. Vi meldte om funksjonaliteten i mars 2022.
Nå er den potensielt veldig viktige nyheten her
Google forklarer de endelig har aktivert funksjonen: “med sporingsvarsler vil du bli varslet på den kompatible Android-enheten din hvis en ukjent Bluetooth-tracker er skilt fra eieren og er fast bestemt på å reise med deg.” Videre forklarer selskapet at man kan trykke på varsel-meldingen for å vite mer om sporings-enheten og deretter få opp et kart som avslører hvor sporingsbrikken har reist med deg – dette er det samme Apple lenge har gjort. I tillegg kan man spille av en lyd på den for å finne den, helt uten at eieren vet om det.
En annen viktig forbedring er at man kan deaktivere sporingsbrikken på den måten at eieren ikke lenger mottar oppdateringer, men Google påpeker: for å få til dette med Apple AirTag, så må man skru av toppen og fjerne 3V-myntbatteriet.
Du kan undersøke om du spores når som helst
Det er også mulig å undersøke om noen følger med på hvor du er, i stedet for å vente på en oppdatering fra Android. Dette kan du gjøre fra “Settings > Safety & Emergency > Unknown Tracker Alerts.” Dette tar rundt ti sekunder.
Til slutt avslører Google at “Find My Device”-funksjonen som vil la brukerne finne igjen “hodetelefoner, telefoner og andre hverdagslige gjenstander (som bagasje og nøkler) ved hjelp av en rekke nye tredjeparts Bluetooth-sporingsmerker,” skal ferdigstilles på tampen av året. Dette er et samarbeid med Apple, derfor har selskapet valgt å vente å rulle ut funksjonen til “Apple har implementert sikkerhetsmekanismer i iOS.”
Kan du overleve i en verden fylt av levende døde? Det er spørsmålet skaperne av Netflix' nyeste realityserie har stilt seg selv, for i Zombieverse må en gjeng intetanende mennesker flykte fra et Seoul der gatene er fulle av zombier.
Deltakerne selv vet selvsagt ikke at det hele er oppdiktet, og har blitt lurt til å delta i et datingprogram - der det hele tar en stygg vending. Du kan se traileren for galskapen her. Zombieverse har premiere på Netflix 8. august.
Apple er i dag kanskje mest kjent for sine datamaskiner, nettbrett og telefoner, men en gang i tiden laget de også sko. Ikke for salg, vel å merke, for de var kun tilgjengelige for ansatte, noe som gjør dem desto mer sjeldne for forbrukerne.
Hvis du har størrelse 10,5 i USA og ønsker å bli byens snakkis, bør du ta en titt på Sotheby's siste auksjon, der de ultrasjeldne skoene skal selges. De forventes å innbringe rundt 50 000 dollar.
Til tross for at skoene er laget på slutten av 80-tallet eller begynnelsen av 90-tallet, er de fortsatt å betrakte som nye, men tilstanden stemmer overens med alderen. De antas å være ett av to par som er laget av Apple, og det andre paret befinner seg i selskapets arkiver.
Det er ikke så ofte vi begunstiges med nye nettlesere som forsøker å utfordre det ganske rigide etablissementet innen nettlesere vi har i dag. «Arc» er navnet på en ny nettleser som vil prøve på akkurat det.
Som blant andre TechCrunch skriver, er Arc-nettleseren omsider ute av betafasen og tilgjengelig for alle – men foreløpig kun for Apple-folket. Windows-versjonen er imidlertid på vei og skal ifølge utvikleren lanseres i vinter, uten at en spesifikk dato foreligger.
Erfarent team
Arc er utviklet av et New York-basert oppstartsselskap med det passende navnet The Browser Company. Selskapet består blant annet av folk fra selskaper og tjenester som Facebook, Instagram, Tesla, Google, Amazon, Slack og Pinterest.
Tanken bak nettleseren er at teamet mener evolusjonen innen nettlesere mer eller mindre har stått stille i lang tid og at det er behov for en mer fremtidsrettet nettleser som gir brukere mer oversikt og kontroll når de surfer på nettet.
Utviklerne har brukt den spenstige formuleringen «operativsystem for internett» om nettleserens ambisjoner.
Nettleseren har blant annet jobbet med organisering av surfeopplevelsen. Dette har for eksempel munnet ut i en funksjon kalt Spaces, som lar deg lagre faner i ulike grupper av samme type innhold, for eksempel «arbeid», «underholdning» eller «hobby».
De ulike Spaces-gruppene er representert ved ikoner på bunnen av skjermen, noe som er ment å gi brukeren enkel og kjapp tilgang til innholdet.
Ny tilnærming til faner
All funksjonaliteten er konsentrert i en sidemeny på venstre side av skjermen. Nye faner som åpnes, dukker opp i et felt nede i sidemenyen, mens såkalt «låste faner» ligger i et eget felt rett over fanene som ikke er låst. Man kan fritt flytte faner mellom de to feltene.
Forskjellen mellom låste faner og det som kalles bokmerker i andre nettlesere, er at de låste fanene er åpne faner som ikke trenger å åpnes på nytt, slik som med bokmerker. Man kan simpelthen klikke på fanen og fortsette å navigere rundt på siden, og man kan returnere til den siden man låste, ved å klikke på den venstre siden av faneikonet.
Denne løsningen trenger formodentlig litt tilvenning, men er altså ment å gjøre surfingen smidigere.
En av de mer unike funksjonene i Arc heter Boosts, en løsning som lar deg «redigere» nettsider ved hjelp av et eget ikon i URL-feltet. Med denne funksjonen kan man blant annet endre skrifttype på tekst på selve nettsiden, man kan fjerne visuelle elementer, endre fargetema og andre ting. Når man er ferdig med en «boost», kan man lagre og dele den med andre.
Chromium-basert
Den har også innebygget, virtuell notatblokk og en funksjon som heter Easel. Denne lar brukeren samle elementer fra internett, for eksempel bilder eller deler av tekster, på et eget «lerret» som kan brukes som ressurs når man for eksempel planlegger en reise.
På den tekniske siden er Arc bygget på Chromium. Selskapet lover at personvern er satt i høysetet, og Arc skal ikke spore nettsidene man besøker eller hva man skriver i nettleseren, og ingen data selges til tredjeparter.
Mer informasjon kan man finne på nettleserens hjemmeside, og Windows-folket kan legge igjen e-postadressen på denne siden for varsler om når denne versjonen er klar.
Det nye designet består av mindre ikoner, mer plass i bakgrunnen, en bedre plassert hurtigmeny og mye mer.
Endelig ser det ut til at den nye, etterlengtede startskjermen for Xbox-konsoller har begynt å rulle ut - med mindre ikoner, mer plass til bakgrunnsbildet, en hurtigmeny sentrert øverst på siden og de installerte spillene i fokus.
Oppdateringen har tidligere bare vært tilgjengelig for de som er med i Microsofts Insiderprogram, men vil nå bli distribuert til alle konsoller i løpet av de neste ukene. Microsoft har også publisert en praktisk liten guide til hvordan du kan tilpasse den nye startskjermen.
Hva synes du om det nye designet? Er det bedre eller dårligere enn før?
Vi trodde aldri helt på ryktet om at iPhone 15 Pro ikke skulle utstyres med nye knapper.
Dette vil den nye knappen kunne gjøre
Årsaken er at iPhone 15-modellene ryktes å få “Dynamic Island” kjent fra 14 Pro-serien – derfor tenkte vi at Apple må gjøre Pro-modellene mer unike, og hva vil være mer unikt enn å helt kvitte seg med fysiske knapper? Så har også ryktet gått på en stund, om at alle knappene blir digitale med vibrasjoner som emulerer trykk. Dette har Apple gjort med MacBooks lenge.
Men så kom ryktet om at Apple tilsynelatende ikke ville rekke de nye knappene, og derfor også en multi-funksjonell action-knapp på årets modeller… til nå.
I den nye iOS 17-testversjonen avsløres det ni nye funksjoner den nye knappen vil kunne utføre:
For iOS 17 beta 4 som nettopp er lansert (vi anbefaler ikke installasjon av macOS Sonomac beta 4,) refereres det igjen til en ny action-knapp som ventes å komme i de nye Pro-modellene. Tanken er at denne vil ligne på Apple Watch Ultra-knappen, bare heldigital slik at man programmere den til å utføre ulike operasjoner i forhold til hvor lenge og hvor hardt man trykker.
AppleInsider tror at knappen vil kunne gjøre ting som å aktivere autofokus om man trykker lett på den i kamera-appen, og knipse et bilde om man trykker hardere – som på et digital-kamera. Å holde inne knappen hardere, og lengre, aktiverer visstnok video-opptak. Dette gir intuitivt mening
Later til å være troverdig
Dette høres ut som noe Apple nærmest garantert kommer til å gjøre, ikke bare fordi de kjenner teknologien, men fordi det gir logisk mening å tro det er mulig fordi tradisjonelle kameraer har tilbydt det samme i mange år.
Det er typisk Apple å kopiere ting som fungerer i den analoge verden, for så å hel-digitalisere det i egne produkter.
ITavisen
Som AppleInsider påpeker er det godt mulig Apple dropper å digitalisere samtlige knapper, men at de introduserer en digital action-knapp for Pro-modellene. Dette gir enda mer mening da det lenge har vært ryktet at iPhone 15 Pro Max får ekstra god optisk zoom – med en action-knapp vil det bli enklere å styre zoom og bilde-opptak.
Apple har lansert den fjerde beta-versjonen av macOS Sonoma, men det lønner seg ikke å oppdatere riktig enda.
Gjenoppretting kan bli eneste løsning
Årsaken er at testere melder om større problemer etter installasjon: svart skjerm. Brukerner ser musepekeren, men ingenting annet. Problemet rammer MacBook 14″ M2, MacBook AIr med M1 og MacBook Pro med M1 Max. Dog, det er ikke alle som opplever problemet, og skulle dette ramme deg (enten du har oppdatert, eller om du ikke klarer la være,) så kan en løsningn være “recovery mode” eller rett og slett bare ta omstart mange ganger.
2020 MacBook Pro ser ut til å være ødelagt når man prøver å oppdatere. Installasjonen starter, så ser det ut til at den forsøker å starte på nytt, men deretter laget viften en merkelig “whoosh”-lyd og nå er den helt død.
8842imj, Reddit
Det rapporteres om problemer på Reddit, og hos MacRumors klager testerne på at widgets ikke vises korrekt og at Apples musikk-app ikke åpnes. Dette skal visstnok også kunne løses med omstarter, men vi synes det høres ut som det er vel mange feil i denne versjonen. Vår anbefaling er derfor å vente. Kanskje Apple har gjort en eller flere feil med denne versjonen? Vi har ikke hatt noen problemer med tredje utviklerbeta på en MacBook Pro M1 Max, så dette er rart.
I september kommer avslutningen på Pokémon Ultimate Journeys: The Series slippes på Netflix. Den heter Pokémon: To Be a Pokémon Master og er en samling episoder som fungerer som en epilog. Det er sannsynligvis også siste gang vi får se Ash i en hovedrolle, og episodene markerer slutten på en 25 år lang reise.
Det er laget litt over 1200 epis oder med Ash og Pikachu. Selv om denne siste avskjeden allerede har blitt vist i Japan, vil Netflix-versjonen inneholde en engelsk dubbing.
For alle Star Wars-fans er det kommende Star Wars Outlaws selvsagt svært etterlengtet, og på Comic-Con-messen i San Diego nylig fikk vi ny og spennende informasjon om spillet. De to stedene som så langt er bekreftet, er den nye månen Toshara og den velkjente ørkenplaneten Tatooine. Spillets regissør Julian Gerighty fortalte at Toshara er inspirert av den afrikanske savannen, og planeten er designet for at Kay Vess skal kunne kjøre rundt med speederen sin, så store åpne områder er å forvente.
Gerighty sa: "Vi starter med et biom, i dette tilfellet sørøstafrikanske biomer som inspirasjon, og så gjør vi en vri på det for å få det til å føles litt fremmed. Hvis du tenker på de første bildene, kanskje ikke de første bildene, men de første bildene av Tatooine. Vakker, gjenkjennelig arkitektur, men to soler. For oss er det å ha dette enorme fjellet, med en by hugget inn i fjellets ravfargede, krystallinske substans, og disse oransje, veldig reflekterende materialene. Det er det som gjør det hele så fremmedartet. Velkjent, men likevel friskt."
Matt Martin fra Lucasfilm forklarte at de følger 80/20-regelen når de skaper nye steder, der 80 prosent skal føles kjent og de siste 20 prosentene kan føles fremmede. I tilfellet Toshara er inspirasjonen fra de afrikanske slettene det velkjente, mens månebyen og krystallene er de siste tjue prosentene. De fortsatte med å fortelle oss mer om det kjente stedet Tatooine og nevnte en viss bar som vi selvsagt kjenner til.
"Det handler ikke bare om å gjenskape Tatooine. Det handler om å skape et sted med en egen følelse av historie. Hvis du lukker øynene og gir folk valget mellom å dra hvor som helst i Tatooine? Mos Eisley. Og spesielt ett vannhull i Mos Eisley. Muligheten er at du kan se alle kriker og kroker. Du kan se alt det som er hentet fra Lucasfilms arkiver. Dette konseptet med virtuell turisme er viktig for oss. Hvis du noen gang har lurt på hvor langt det er fra fuktighetsfarmen til kantinaen? Vi har en opplevelse for deg."
Videre vil vi også kunne besøke palasset som Jabba the Hut kaller sitt hjem, og utføre oppdrag for den velkjente karakteren. Du skal også kunne forråde ham, noe som selvsagt får konsekvenser.
Det er fortsatt ikke satt noen utgivelsesdato for Star Wars Outlaws annet enn et håp om at det vil bli utgitt neste år. Hvis du vil lese et lengre intervju fra San-Diego Comic Con med spillets regissør, finner du det her.
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.
På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Både spesifikasjoner og pris har fått et kraftig løft.
Telefonen som forsøker å revolusjonere baksiden med smarte «Glyph»-lys. Nothing er klare med sin andre telefon.
Daniel Rosenquist / Tek.no
Innhold
En sjelden gang melder en helt ny produsent seg på banen og klarer å utmerke seg (positivt) med en gang. Det var knyttet veldig stor spenning til nykommeren Nothing Phone da de etter mye omtale og hype lanserte sin Phone (1) i fjor.
Og det var ikke bare bjeffing, telefonen bet også godt fra seg og fikk med seg et «imponerende»-stempel fra oss. Den gangen i en relativt rimelig prisklasse.
Hvordan følger Nothing opp nå som vi faktisk har ekte forventninger til en god telefon, som også har blitt vesenlig dyrere?
For å konkludere litt med en gang kan vi slå fast at Phone (2) er en mer komplett pakke hvor det også er tydeligere hva Nothing prøver å være. Dette gjenspeiles også dessverre godt i prisen. Forrige modell var en relativt rimelig telefon til rundt 5000 kroner, mens Phone (2) har tatt steget opp en helt annen prisklasse. Ved lansering er prisen omtrent 8.500 kroner.
Ved første øyekast ser telefonen svært lik ut, men det er pakket noen hyggelige oppgraderinger på innsiden av den glatte glassoverflaten. Det viktigste er trolig en raskere prosessor, hvor telefonen nå har fått inn den forholdsvis nye Snapdragon 8+ Gen 1-brikken. Batteriet er også litt større denne gangen, og har økt fra 4500 til 4700 mAh. Skjermen har også vokst ørlite.
IP-klassifisering (grad av beskyttelse og vann- og støvtett)
IP53
IP68
IP68
IP68
IP68
IP67
Noe av det mest spesielle med denne telefonen er lysene som utgjør mye av telefonens bakside, av selskapet døpt «Glyph». Disse har fått en liten overhaling, og kan nå justeres i langt større grad slik du selv ønsker. Og når vi først er på baksiden, har telefonen fått en noe oppgradert kameramodul.
I tillegg har telefonen har fått en enda større «Nothing»-følelse med et brukergrensesnitt som er preget mer av at dette er en litt annerledes telefon.
Den raskere prosessoren kombinert med en superskarp skjerm som leverer 120 Hz gjør at telefonen føles svært rask og responsiv. Det er aldri noe treghet i systemet, og med veldig myke animasjoner i brukergrensesnittet er dette rett og slett en god opplevelse.
Denne telefonen føles rett og slett ganske «premium» på sitt beste, selv om den er noe billigere enn de aller beste og dyreste på markedet. Det er rett og slett nødvendig å se både opp og ned i pris for å sammenligne denne telefonen.
Nothing Phone er igjen ganske anonym sett forfra. Et ganske grått og rent brukergrensesnitt er faktisk designet litt for at du skal bruke telefonen mindre.
Daniel Rosenquist / Tek.no
Prosessoren er riktignok et år gammel, men sliter aldri med å løse oppgavene sine på en godkjent måte. Telefonen kommer med enten 8 eller 12 GB arbeidsminne, og vår testtelefon har høyest RAM. De objektive ytelsestestene reflekterer at dette er blitt en dyrere telefon, som slår greit fra seg i konkurransen med enda litt dyrere modeller.
Telefonen ble i sin oppstart kalt iPhone-kopien. Hovedårsaken til det er nok de avrundede hjørnene og den ellers anonyme fronten som for all del er brålik en iPhone. Den avrundede skjermen er elegant løst, og resten av skjermen er for så vidt også en bra pakke.
Dette er en 6,7 tommer stor skjerm på 1084 x 2412 piksler, som gir et format på 20:9. Skjermen er OLED av typen LTPOLTPOLTPO står for lavtemperatur polykrystallinsk oksid, og dens viktigste mål er å bruke dynamisk oppdateringsfrekvens. Dette sparer batteristrøm. Løsningen er mye brukt av Apple og Samsung., som er en fryd å bruke. Alle de bokstavene betyr i hovedsak at skjermen er krystallklar, men at den samtidig ikke oppdaterer seg raskere enn den må for å gi deg en god opplevelse, men samtidig spare på batteriet.
Nothing har laget skjermen for å være ganske grå og stilren. Du kan heldigvis velge lysere og friskere farger, om du vil.
Daniel Rosenquist / Tek.no
Alltid-på-skjermen har fått et par nyvinninger, blant annet widgets du selv kan legge til, som kamera, kalender eller snarveier til enkle innstillinger. Disse har fått Nothings tydeligere nye design, kalt Monochrome. Mer om det senere.
Skjermen er lyssterk, og ifølge selskapet selv skal den levere helt opp til 1600 nits ved behov. I fjor måtte selskapet gå noe tilbake på lovnadene om hvor lyssterk skjermen var, og i reell testing ute i diverse lysforhold ser vi definitivt at skjermen sliter i direkte sollys. I mer vanlige lysforhold er den svært god.
En lyssterk og klar skjerm, som selskapet riktignok leverer med et grått og tidvis «kjedelig» brukergrensesnitt.
Daniel Rosenquist / Tek.no
Det er gorilla-glass både foran og bak, men vi har faktisk klart å lage en del småriper i skjermen på noen dager uten spesiell hardfør bruk. Baksiden er lettere avrundet for å gjøre den god å holde i hånden, men det er viktig å bemerke at dette er et såpestykke av en glatt telefon!
Kameraet i denne telefonen er, til tross for prishoppet, i stor grad det samme som fjorårets modell, med to objektiver på 50 megapiksler. Det ene er et vanlig kamera og det andre tar vidvinkelbilder. Her får du altså ikke en egen telefoto-linse, selv om softwaren lett lar deg velge «2x» i appen. Da zoomer den bare inn i de megapikslene som hovedkameraet allerede tar opp.
Daniel Rosenquist / Tek.no
Selfiekameraet er oppjustert til 32 megapiksler, og resten av forbedringene i kamerapakken er på innsiden. Selskapet lover langt bedre HDR-håndtering, gjennom at telefonen nå bruker mange flere eksponeringer til å sette sammen det beste totalbildet. En annen oppgradering er at telefonen automatisk gjenkjenner raske bevegelser i bildet, og automatisk setter ned lukkertiden for å fange skarpe bilder.
Her et utvalg bilder vi har tatt med Nothing Phone, ubehandlet og rett ut av kamerarullen:
Alt i alt er kameraet i Nothing Phone 2 veldig godkjent. Den unngår mange av HDR-fallgruvene, og tuller ikke for mye med farger eller mennesker. Den vil riktignok gjerne glatte ut hud, og har en tendens til å brenne ut hvite felter litt mye.
Phone (2) har også en egen makrofunksjon hvor den tar skarpe bilder helt inntil fire centimeter fra objektet. Kameraet har en portrettmodus som skaper uskarp bakgrunn, og som fungerer godt når den først treffer, men som ofte ikke gjør nettopp det. Den har også en modus som heter «bevegelige bilder» som i hovedsak lager en kort videosnutt i stedet for et bilde når du trykker på avløseren, ganske likt Apples «Live Photo».
Som vanlig i disse prisklassene sliter kameraet mer i dårlig lys, og enhver bevegelse roter det for eksempel helt til for kameraet når det er kveldslys ute.
Nothings karakteristiske og minimalistiske design, her i alltid-på-skjermen.
Nothings fremste gimmick er de asymmetriske lysene plassert rundt omkring på baksiden av telefonen. Innenfor glassryggen er det en rekke streker og sirkler som kan lyse i ulike varianter, og som skiller Nothing fra konkurrentene.
Daniel Rosenquist / Tek.no
Glyph, som de heter, kan i år justeres og personliggjøres i større grad. En egen app gjør at du selv kan designe Glyph-koordinasjoner, men den kommer også med mange av de smarteste allerede implementert. Glyphene fungerer aller best til varsler, og en funksjon du kan velge å slå av, er at telefonen går i lydløs modus om du legger den med skjermen ned, og bytter til å bare varsle deg med lysmønstre på baksiden. «Flip to Glyph», som det heter i menyene, er foreløpig den beste implementeringen av dette systemet.
Med lysene kan du velge å tilegne ulike mønstre til ulike varsler, slik at du etter hvert kan lære deg hva «ring-strek-ring» betyr. Du kan også få ulike mønstre basert på ulike personer, slik at «strek opp-ring-strek-ned» betyr at kona skal ha tak i deg. Som du kanskje skjønner; dette er litt rotete utover selve grunntanken; lys betyr varsel.
En nyvinning er at du kan tilegne enkelte apper eller varsler som «essensielle», som gjør at du selv i lyd- og varselløse moduser kan få et blink på varsler du har ansett som viktige. Dette er litt enten på eller av, og krever for mye manuell justering. Det spiller heller ikke perfekt sammen med Androids fokus-funksjon som lar deg velge ulike varsler til ulike situasjoner.
Den såkalte «glyph»-en som i dette tilfellet teller ned i klokken.
Daniel Rosenquist / Tek.no
Andre småanvendelige og kanskje mest morsomme funksjoner er at ulike deler av baksiden kan lyse opp gradvis basert på progresjon. Det vertikale lyset på midten nederst lyser mer opp jo fullere batteriet er under lading, og sirkelen kan lyse opp mer og mer jo nærmere mål en nedtelling på klokken er. Brukergrensesnittet lar enkelte tredjepartsapper bruke dette, og foreløpig kan lyset øke jo nærmere Uberen er deg.
Nothings brukergrensesnitt preger telefonen i større grad, men du har en del makt over hvor mye.
Daniel Rosenquist / Tek.no
For å være helt ærlig bruker jeg mye heller den fine alltid-på-skjermen til disse tingene. Et lys på baksiden sier ingenting om hva som faktisk skjer, og det å se mail- eller Instagram-ikonet i displayet forteller meg i større grad om varslet er noe jeg trenger å bry meg om der og da.
Nothing har satt litt større preg på telefonen i år, og fra å være en ganske ren Android-klone med «ingenting» attåt, er det i år en større tilstedeværelse av telefonskaperen. Monochrome-grensesnittet består av mye svart-hvitt, mange enkle ikoner og en ganske digital og maskulin følelse. Du kan selv få på litt mer farger og en lysere følelse i hele grensesnittet, men Nothing ligger tydeligere utenpå Android 13 i denne telefonen.
Baksiden på denne telefonen skiller seg virkelig ut i mengden.
Daniel Rosenquist / Tek.no
Det virker også som om selskapet har et slags mål om at du skal bruke telefonen din mindre. Den lar deg nemlig bytte ikon-pakke til Nothings egne helt uten farger eller spesielt gjenkjennelige egenskaper. Dette er smak og behag, men forbered deg på å scrolle frenetisk gjennom app-skuffen lenge uten å finne frem hvis du bytter til det enkle designet. Kombinert med at den gjerne vil varsle deg med lys på baksiden, er alt dette med på å forsøke å få deg til å bruke skjermen så lite som mulig. Idéen er i alle fall veldig god.
«Nothing»-pakken er morsom, annerledes og avhengig av hva slags mobilbruker du er kan den ha mange smarte funksjoner du får bruk for.
Nothing har hurtiglading inntil 45 watt, som kan være kjærkomment, og har en fingeravtrykksleser innebygget i skjermen. I starten av testingen var denne helt bingo, men etter hvert har den vist seg å være til å stole på. Phone (2) har også trådløs lading, som tar inntil 15 watt. Telefonen støtter ikke e-sim og er heller ikke vanntett utover IP54, som betyr at den kun tåler lett sprut og noe støv.
Dette er en telefon som er godt satt sammen, og byr på en del viktige oppgraderinger fra fjorårets modell. Det reflekteres riktignok ettertrykkelig i prisen, og Nothing har beveget fra det litt rimelige sjiktet til telefonen som ligger rett oppunder toppmodellene. Der får den hard konkurranse fra blant annet Google og kanskje også Apple.
Nothing Phone har så mange små artigheter at det er en morsom telefon å bruke. En stor og rask skjerm sammen med en rask prosessor gjør dette til en god brukeropplevelse, og med trådløs lading og et mer enn godkjent kamera er dette godkjent mye telefon for pengene.
Tidvis klarer den å imitere følelsen av en skikkelig toppmodell. Selskapet lover også minst tre år med oppdateringer til telefonen, så du kan trygt ha den en stund.
Google Pixel 7 Pro. «Hvorfor velge en annen telefon enn denne?», skrev vår anmelder da han lot seg imponere kraftig over modellen i fjor høst. Den er riktignok en tusenlapp dyrere enn Nothings siste flaggskip, men når vi først har beveget oss i denne prisklassen gir Google deg en svært god brukeropplevelse, et knallbra kamera, og en flott skjerm.
Google Pixel 7a er det litt billigere alternativet, og er telefonen å slå til drygt 5000 kroner. Her får du en vanntett telefon med trådløs lading, toppmodellprosessor og fantastisk kamera. Byggekvaliteten er flott og programvaren er Googles egen, med lang utløpsdato og mange større oppdateringer på vei. Det er vanskelig å ikke hete Google rundt denne prisen akkurat nå. Midt mellom disse to modellene finner du også folkemobilen Google Pixel 7.
iPhone 14 er kanskje den telefonen Nothingen prøver mest å ligne på. Den har også noen måneder på baken, men er fortsatt en god telefon hvis du heller vil inn i Apple-verdenen. iPhonen koster et par tusenlapper mer, men byr til gjengjeld på god vanntetting, et veldig godt kamera og lang levetid med oppdateringer.