Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.
På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
G3 er den mest lyssterke OLED-en vi har sett.
For noen uker siden testet vi Samsungs S95C, som var deres andre generasjon med OLED-teknologi kombinert med kvanteprikker (quantum dots). Den viste seg å være den beste TV-en vi hadde testet.
Nå har vi fått inn LGs G3-OLED, som er storebroren til C3-modellen vi testet tidligere i år, og som kan anses som toppmodellen til LG i 4K. Den er uten tvil en direkte konkurrent til Samsungs alternativ når det gjelder å gi deg den beste OLED-TV-en – så i denne testen vil de to sammenlignes fortløpende.
I skrivende stund er det tilbud på G3, slik at den «bare» koster et par tusen mer enn lillebror C3 i 65-tommers størrelse, og ikke minst er den 7000 kroner billigere enn Samsung S95C i tilsvarende størrelse.
Merk at G3 kun kommer med veggfeste i esken. Så du må regne med å svi av et par tusen kroner utenom dersom du vil ha TV-en stående på fot.
LG G3 kommer i flere størrelser; 55, 65, 77 og 83 tommer. Vi har altså testet 65-tommeren, men går ut fra at kvaliteten er lik også på de andre størrelsene.
9
Imponerende
LG 4K OLED 65" G3 (65G36LA)
annonse
Utvalgte butikker
Billigste hos
9
Imponerende
Den mest lyssterke OLED-en vi har testet.
Fordeler
- +
Ekstremt lyssterk til OLED å være
- +
Meget god bildekvalitet
- +
God på gjenskinn
- +
Meget godt egnet til å spille på
- +
God brukervennlighet med pekekontrollen
- +
Slankt og robust design
- +
Rått kontrastnivå
- +
God støtte for HDR-formater
- +
Veggfeste som lar deg "klistre" TV-en på veggen følger med
Ting å tenke på
MLA gir mening
En av tingene som skiller G3 fra sin lillebror C3 er et nytt filter som seiler under forkortelsen MLA – Micro Lens Array. Dette er kort fortalt et filter bestående av ørsmå linser som ligger over pikslene, og gir OLED-panelet mulighet til å gi fra seg langt mer lys enn tidligere.
Dette har kanskje vært OLED-teknologiens akilleshæl sammenlignet med de beste LCD-TV-ene med kvanteprikker, hvor de har hengt et godt stykke bak når det skal trykkes til med lysstyrke på HDR-basert innhold.
Og vi kan avsløre først som sist at dette MLA-filteret virkelig gjør hele forskjellen, og bidrar til at vi hadde valgt G3 fremfor C3 når som helst – og spesielt nå som prisforskjellen ikke er så avskrekkende.
Når vi tar frem måleutstyret vårt, ser vi at denne skjermen nesten klarer 1500 nits i et 10-prosent vindu på full styrke, og det er en god del bedre enn hva vi har sett fra OLED-paneler tidligere. Nå skal det sies at også Samsungs S95C klarer å gi opp mot 1300 nits, men den må altså se seg slått av LG.
Og igjen er det noe ekstra magisk å se HDR på en OLED der du får så enorme kontrastforskjeller mellom mørke og lyse partier. Det er samtidig ganske åpenbart at LGs MLA-filter også hjelper en del på blødninger fra lyse partier over på mørke, for denne skjermen sliter virkelig ikke med «blooming» – på samme måte som S95C heller ikke hadde noen problemer.
Det gjør at du blir sittende igjen med frysninger på ryggen når du ser filmer som The Revenant, der du virkelig får glede av lyskapasiteten til G3 har å tilby.
Litt «slappe» farger på mørke partier
Før du får alle fordelene denne LG-skjermen kan gi deg må du finne en modus som passer. Jakter du en nøytral billedkvalitet og riktig hvitbalanse bør du som vanlig unngå Standard-modusen. Med denne blir det et blåstikk i bildet.
Det er i stedet Expert-innstillingene som treffer best, etter vår mening. Og enda er det litt å gå på, selv om farger og hvitbalanse ikke er langt unna å være god nok. Vil du ikke bruke tid på ytterligere justering, så vil altså denne være det sikreste valget.
Det er likevel noen få prosent ekstra å hente på en kalibrering. Dessverre viser ikke TV-en hvilke verdier som blir endret når vi kjører automatisk kalibrering med vårt CalMAN-system, så vi får ikke gitt dere disse verdiene.
Ferdig justert er dette en TV som henger godt med S95C på det aller meste. Vi vil likevel si at fargene, spesielt i mørke partier, er et hakk bedre og mer «levende» på Samsungs alternativ. Men å si at G3 er dårlig er å ta i. Den er en god nummer to.
Videre viser LG at de også behersker billedbehandling godt, hvor årets utgave av α9-prosessoren jobber bra med å rense og skarpe opp materiale som ikke nødvendigvis er av beste kvalitet. TV-en oppfører seg naturlig vis på sitt aller beste når du gir den ekte 4K-innhold å jobbe med, men selv dårlige videosnutter ender opp med bedre kvalitet.
Når det kommer til bevegelse så er det også lite å utsette. Dette er en skjerm som funker like godt til å se raske bilder på sportsarenaer, som å se film. Her vil det være smak og behag om du foretrekker jevn flyt i bildet eller litt mer «kinohakking». Begge deler er enkelt å stille på i menyen.
Skjermen liker seg som nevnt ekstra godt når det blir servert HDR-signaler, og her får du også støtte for Dolby Vision, om det er noe du ønsker deg.
Samtidig er det viktig å få frem at G3 er god på gjenskinn. Det er lite trøbbel i vente om du vil se på TV med lyset på, noe LG ikke alltid har vært like flinke på. Men her treffer de godt.
Vi liker billedkvaliteten denne skjermen leverer, og hadde den vært noe hvassere på farger i mørke partier, hadde den fått full score der. Men dette er fortsatt helt i toppen av hva vi har sett og testet, og det blir et valg mellom enda et lite knepp opp i lysstyrke eller bedre farger om valget står mellom LG G3 eller Samsung S95C.
En god spillskjerm
Når du spiller spesielt skytespill og bilspill er god bildeflyt viktig, og LG var tidlig ute med å tilby TV-er med høyere bilderate enn 60 bilder i sekundet. Med denne skjermen, som med tidligere LG-modeller, kan du fint tyne ut 120 bilder i sekundet med en oppløsning på 4K. Det betyr at den er godt egnet til de nyeste konsollene, og dessuten har alle HDMI-portene nyeste versjon av standarden (2.1).
I tillegg har selskapet lagt til en egen liten spill-meny på skjermen, slik at du enkelt kan sjekke om du har husket å aktivere best mulig bildeflyt og andre funksjoner som VRRVRRVariable Refresh Rate - synkroniserer kontinuerlig TV-ens bilderate opp mot det kilden er i stand til å levere, slik at du unngår riving i bildet. .
I tillegg har LG pusset opp menyene sine også ellers, slik at du får en bedre og mer oversiktlig hurtigmeny når du trykker på tannhjul-knappen på fjernkontrollen. Men vi like spesielt dét at du nå kan få opp essensiell informasjon når du spiller, noe som før var langt mer knotete.
Når vi tar frem inputlagmåleren vår, så viser den at G3 henger godt med de aller beste, med en inputlag ned mot 12 millisekunder med en oppløsning på 1080p og 60 bilder i sekundet. Så dette er med andre ord en TV som er klar for å takle det meste av konsoller og PC-er du måtte ha.
Ikke imponerende lyd
En av tingene man sjelden får på en flatskjerm er god lyd. Men det finnes noen få unntak. For eksempel har Philips inngått et samarbeid med britiske B&W, og i denne prisklassen får du der en OLED-TV med en habil lydplanke under.
LG virker på sin side ikke å ha lagt mye tid og energi i dette. For dette er en lydkvalitet som vi syns blir i slappeste laget. Lyden er ikke spesielt ekspansiv, og når du kombinerer det med et totalt fravær av bass og dypere toner, blir det hele ganske tamt når du først skal se en film.
Nå vil vi normalt råde deg til å koste på TV-en et eksternt lydanlegg om du skal se film, men er vil vi nesten si at det her er et «must». Lyden er grei nok om du bare skal se nyhetene uten å måtte slå på hele anlegget utenom, men ikke noe mer enn det. Her er det rom for forbedring.
Konklusjon
LGs G-serie har vært blant de beste TV-ene med OLED-panel i flere generasjoner. Men som oftest har du ikke fått så mye mer for pengene versus å velge en rimeligere C-serie i stedet.
Med årets G-serie er forskjellen betydelig. I vår bok vil du få mye ekstra glede i form av forbedret billedkvalitet ved å velge G-serien - spesielt nå som forskjellen ikke er mer enn et par tusen – med mindre du vil ha den på fot. Da må du svi av enda et par tusenlapper, som vi syns bør være unødvendig i denne prisklassen.
G3 vil gi deg betydelig bedre lysstyrke enn C3, men også mer futt enn om du velger en Samsung S95C. Og det er noe man ikke har vært bortskjemt med på OLED-TV-er før nå. Nå skal det sies at Samsungen også er betydelig kraftigere enn tradisjonelle OLED-er, men G3 leder altså an akkurat her.
Resten av billedkvaliteten er det heller ikke mye å pirke på, men vi hadde gjerne sett at skjermen var noe mer livlig i fargene når du ser på litt mørke partier. Utover det er de to modellene omtrent helt likeverdige. G3 kjører videre med en bildebehandling som fint henger med de aller fleste, hvor du får meget god oppskalering av selv litt halvslapt innhold.
En god gaming-TV er det og, men vi må nevne at S95C har enda litt raskere panel og lavere inputlag.
Alt i alt er LG OLED G3 en av de aller beste TV-ene vi har testet i år, og er etter vår mening en god utfordrer til Samsung sin S95C. LG-en har bedre lysstyrke, mens Samsung-en kan friste med bedre farger og One Connect-boks, for å nevne noe. Likevel er G3 uansett et produkt vi uten problemer vil anbefale deg.
9
Imponerende
LG 4K OLED 65" G3 (65G36LA)
annonse
Utvalgte butikker
Billigste hos
9
Imponerende
Den mest lyssterke OLED-en vi har testet.
Fordeler
- +
Ekstremt lyssterk til OLED å være
- +
Meget god bildekvalitet
- +
God på gjenskinn
- +
Meget godt egnet til å spille på
- +
God brukervennlighet med pekekontrollen
- +
Slankt og robust design
- +
Rått kontrastnivå
- +
God støtte for HDR-formater
- +
Veggfeste som lar deg "klistre" TV-en på veggen følger med
Ting å tenke på
LG OLED G3 - Test - Tek.no
Read More
No comments:
Post a Comment