Planetenes omløpstid vokser med avstanden til solen. Sammenhengen er beskrevet i den tyske astronomen Johannes Keplers tredje lov, som lyder slik: «En planets omløpstid i andre potens er proporsjonal med avstanden til solen i tredje potens.»
Det betyr for eksempel at hvis planet A er fire ganger så langt fra solen som planet B, vil A ha åtte ganger så lang omløpstid som B.
Det er altså helt naturlig at Neptun, som er den ytterste planeten, har det lengste året, mens omløpstiden blir kortere for hver planet vi hopper inn mot solen.
Dvergplanet har rekorden
Solsystemet strekker seg imidlertid lenger ut enn Neptun. Grensen settes ofte der gasstrykket fra det ytre rom og trykket fra solvinden utlikner hverandre. Det skjer om lag 150 milliarder kilometer fra solen.
Himmellegemet som har den største banen, og som likevel holder seg innenfor solsystemets grense, er dvergplaneten Eris, som ble oppdaget i 2005.
(Elbil24): I morgen begynner den vanskelige perioden der du støtt og stadig må rette 2023 til 2024 når du skriver datoer.
Og hva passer vel bedre på årets siste dag enn å gjøre et tilbakeblikk på året som har gått?
Vi har sjekket statistikkverktøyet vårt og funnet frem en liste over de ti sakene som våre PRO-medlemmer har lest flest ganger i 2023. Så la oss bare gå i gang:
#10: 11 gode grunner til å droppe Tesla Model Y
Vi har hatt flere artikler om Tesla Model Y i år, som endte opp med å bli Norges mest solgte bil, akkurat som i fjor.
Det er mange grunner til at den er populær, men også noen grunner til å tenke seg om to ganger der man vurderer den mot konkurrentene. Vi har samlet 11 motargumenter i denne saken:
Blant de mest populære gruppetestene i år havnet trippeltesten mellom BMW i4 M50, Ford Mustang Mach-e GT og Tesla Model 3 Performance. Til sammen byr de tre bilene på over 1500 hestekrefter – det finnes verre dager på jobb, for å si det sånn.
Mange bilmodeller tilbys i ulike utstyrskonfigurasjoner og med både to- og firehjulsdrift. Ofte er det slik at den som trekker på to hjul har lengre rekkevidde, men da gir man også avkall på andre ting. Vi har samlet argumentene for og imot i denne saken:
Igjen skal vi tilbake til Norges mest solgte bil, og også den får man i ulike varianter. Vi har gjort en grundig sammenligning av hva du får for pengene om velger Performance, Long Range eller modellen med tohjulsdrift:
Liten tvil om at Model Y har vært årets mest interessante bil for Elbil24s lesere. For dem som allerede har kjøpt bilen, har vi laget en kjekk liste med tips og triks, der de aller fleste også gjelder Teslas øvrige modeller:
Omtrent hvert halvår avholder vi leserundersøkelse på Elbil24, der vi spør leserne om hva de synes om bilene sine. Fra undersøkelsen tidlig i år, var dette den mest leste saken:
«Gi deg på 80 prosent» er noe de fleste anbefaler når du står på en hurtiglader, men hva om du bare må fylle batteriet til randen før du kjører videre? I denne saken ser vi på hvor lang tid vi bruker på de siste 20 prosentene – vi snakker helt ned mot 700 meter per minutt lading:
Over tid blir batteriet i bilen degradert og mister kapasitet i forhold til da det var nytt. Hvor fort denne prosessen går, er noe du i stor grad kan påvirke:
Artikkelen Elbil24 Pro-medlemmene var aller mest interessert i i 2023 var sammenligningen av fire av årets bestselgere, som vi tok med på en skikkelig vintertest på glattisen. Hvilken som trakk det lengste strået kan du lese her:
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.
På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Nye toppmodeller fra Samsung og flere andre.
Før pleide mobillanseringer å skje på våren og høsten. De siste årene har det blitt mer «året rundt». Men 2024 ser ut til å sparkes i gang med et realt mobilbonanza.
Her er det flere nyheter på gang fra både Samsung, OnePlus og Asus.
Hvis du er på jakt etter noe rimeligere slippes det også nyheter fra kinesiske mobilprodusenter, men der er det alltid litt usikkert når telefonene faktisk er å få tak i her på berget.
Dette er de viktigste nye telefonene som er på vei rett over nyttår:
Telefonene flest venter på er Samsungs nye toppserie. Galaxy S24 erstatter årets S23-modeller, og den forventede serien vil antakelig være lik i utvalg. Vi snakker om tre telefoner fra «folkevogna» - den vanlige S24-en - til heftigste modell S24 Ultra, med det som finnes av teknologi.
En S24 med ekstra stor skjerm og batteri, og kanskje noen andre småting attåt, bor i midten om det går slik det pleier.
Nettet flyter over av bilder av de forventede telefonene, men før lansering er det alltid litt uklart om bildene viser riktige dingser. Gjør de det er designen er forsiktig videreføring fra dagens.
Blant de større endringene ser ut til å være at S24 Ultrafår flat skjerm. De kurvede skjermkantene har tidvis gjort det vanskeligere å bruke den medfølgende pennen ytterst på skjermen.
Ellers ventes det at Ultra også, i likhet med Apples Pro-iPhoner, kan få ramme i titan. Et oppgradert zoomkamera er og blant ryktene - og Galaxy S Ultra-serien er allerede den beste på markedet til akkurat dette.
Oppgradert innmat er naturligvis tema for alle sammen, og mer fokus på AI - her som i flere andre telefoner den siste tiden. Alt fra forbedret zoom til samtidig oversettelse av tekst i meldingsapper er blant egenskapene som det spekuleres i - og som kan dukke opp i midten av januar.
Sammobile skriver for øvrig at S24-serien ventes å gå tilbake til Samsungs egen prosessorer for markeder utenfor USA og Canada. Det har tidligere vært en del forskjeller på Samsungs Exynos-brikker og Snapdragon-brikkene amerikanske kunder har fått. Det knytter seg derfor litt spenning til ytelse og stabilitet.
Størrelse og egenskaper ventes ellers å være noenlunde like for alle telefonen. Vi snakker altså om 6,1 tommer for minste S24, 6,6 tommer for S24+ og 6,8 tommer for S24 Ultra.
Prismessig melder GSMAarena et modellene kan bli litt billigere enn årets, men valutakurser er naturlig nok et spørsmål som påvirker hvordan de norske prisene vil ende opp.
Hva:Typisk gode flaggskipmobiler til mer budsjettvennlige priser
Når:Ventelig 23. januar
Tidligere i desember slapp OnePlus sitt nye flaggskip i Kina. Dermed vet vi allerede svært mye om denne telefonen som foreløpig ikke har kommet hit. Det gjør den ventelig 23. januar, ifølge Lifewire.
Selv om OnePlus 12 allerede er lansert i Kina, er foreløpig ikke den enda mer budsjettsnille broren, OnePlus 12R lansert. Den ventes å dukke opp under januarlanseringen. Da meldes det at den mot normalt også vil bli tilgjengelig i Europa og USA, ikke bare i India som tidligere.
Om OnePlus 12R faktisk blir tilgjengelig samtidig med toppmodellen, eller også må ha litt tid mellom kinesisk lansering og vestlige markeder, slik OnePlus 12 nå har fått er ukjent.
OnePlus 12 har mange av egenskapene vi savnet i OnePlus 11 fra februar i år. Her får du for eksempel bedret fuktvern sertifisert til IP65 - det er ikke tett-tett, men det er tettere enn «ingenting», og bør fint tåle litt norsk uvær.
Det som også er på plass er lynrask 50watts trådløs lading.
En av de store skrytefaktorene til OnePlus 12 er en vanvittig lyssterk OLED-skjerm.
I kort tid, kan den klare hele 4500 nits. Det er enorme mengder lys - men sier heller ikke alt siden det kun er i et meget begrenset område. Det som sier mer er «high brightness mode» (HBM) som kan brukes når det for eksempel er sterk sol ute. Den går til 1600 nits, som er et litt mindre spektakulært tall. Hvor god den er i praksis skal det altså bli spennende å se - med ett ganske ekstraordinært tall, og et «ordinært», men fortsatt meget godt tall.
Ellers har OnePlus 12 omtrent de samme dimensjonene og design som inneværende modell.
Det ventes at også OnePlus 12R vil se svært lik ut, men der antas det blant annet at det vil komme en skjerm med svakere ytelse. Det er også ventet at den vil få forrige generasjon Snapdragon-prosessor, altså 8 gen 2 - der den dyrere OnePlus 12 har Snapdragon 8 gen 3.
Med tanke på Samsungs ventede bytte bort fra Snapdragon i vår region kan det bety at vi ser litt større forskjeller mellom Android-toppmodellene som kommer.
ROG-mobilene fra Asus har så langt klart å treffe en nesten umulig balanse. De ser litt sprø og «gamerete» ut, samtidig som de ikke ser totalt uakseptable ut for et møteromsbord eller en mer konservativ livsstil. De yter fabelaktig til gaming, typisk over lang tid. Men den ytelsen kan også være nyttig til andre ting i mer nytteorienterte apper.
Nå er ROG Phone 8på vei, og den er først ut blant toppmodellene vi virkelig venter på.
Mange av funksjonene Asus satser på i ROG-serien er gode uansett hvem som bruker telefonen, og hverken gamere eller «vanlige folk» protesterer på de store batteriene de bygger inn.
Designet som er på vei ser ut til å ha fått seg en oppdatering, om de tidlige bildene stemmer. Men virker fortsatt å ikke være for ekstremt til å kunne havne på bordet på jobben.
Det meldes om et stort batteri på 5500 mAh og fortsatt mulighet til for eksempel aktiv kjøling. Det gjøres et tilbehør som festes på baksiden.
Vi regner som vanlig med å se særdeles god skjerm og kraftig lyd ut av de innebygde høyttalerne. Antakelig vil dette også bli en anledning til å se aller beste tilgjengelige mobilprosessor, med best tilgjengelige kjøling og mest tilgjengelige RAM, for deg som liker tall og reinspikka ytelse.
Blåhvalens gamle slektninger nådde gigantiske størrelser allerede for 20 millioner år siden.
«De største hvalene som lever i dag, som blåhvalen, er like lange som en basketballbane. For rundt 20 millioner år siden var denne hvalen 9 meter lang, altså allerede en tredjedel av lengden til dagens hval. Bardehvalene var altså på god vei til å utvikle seg til havets giganter», sier James Rule, paleontolog ved Monash-universitetet og studiens hovedforfatter.
Det betyr også at de store bardehvalene faktisk oppsto på den sørlige halvkule og ikke på den nordlige halvkule, slik forskerne tidligere har vært overbevist om.
Traileren Grand Theft Auto VI har som forventet blitt støvsugd for detaljer og analysert her og der siden den ble sluppet for en snau måned siden, og et av de heteste diskusjonspunktene har vært spørsmålet om hvem som legger stemme til hovedpersonene. Nå tror fansen at de har funnet ut noe om den kvinnelige delen av duoen, Lucia.
Ifølge populære teorier, som blant annet fremheves av den inkarnerte GTA-seeren og Twitter/X-brukeren Dyllie, er oddsen mot skuespillerinnen Manni L. Perez. Det antas at den New York-baserte Perez er svært lik Lucia, og at stemmen hennes også ligner Lucias i traileren.
Perez har tidligere medvirket i TV-serier som Law and Order og Jessica Jones, og hun har - kanskje viktigst av alt - også hatt en mindre rolle i GTA V. Selvfølgelig er alt dette foreløpig bare spekulasjoner, så ta det med en klype salt.
Britiske Blaze Entertainment har etablert seg som moderne retrokonger med sin Evercade-konsoll (tilgjengelig i både stasjonært og bærbart format), og med den nye Super Pocket har de virkelig kastet inn en av de mest geniale, rimelige og fantastiske spillmaskinene vi har hatt gleden av å ta i det siste året.
Min første bærbare spillmaskin var en Atari Lynx. Jeg kjøpte den for hardt opptjente sommerjobbpenger sensommeren 1990. Da var jeg bare 13 år gammel, og sammen med det elendige spillet Gates of Zendocon bar jeg hjem maskinen som jeg trodde skulle bli min nye bestevenn. Det ble den ikke. Ikke i det hele tatt. Lynx var tung, stor, sugde batteri som ingen andre (bortsett fra Game Gear, selvfølgelig) og spillutvalget var nærmest katastrofalt. Heldigvis hadde jeg en god venn som hadde en storebror som virkelig ønsket å bytte inn Game Boy-en sin og heller ville ha en Lynx. Jeg byttet inn min bærbare Atari-flop pluss California Games og Zendocon mot en Game Boy og spillene Tetris, Super Mario Land og Alleyway. Til tross for monokrom skjerm, mindre størrelse og enklere spill grafisk sett, var Nintendos bærbare mannekeng langt, langt bedre enn noe Lynx, og jeg husker virkelig hvor fornøyd jeg var med innbyttet mitt.
Game Boy ga meg en følelse som ingen annen spillenhet har vært i nærheten av siden. En stor del av meg har alltid antatt at det hadde med alder å gjøre. Ung, nysgjerrig og ikke spesielt kresen. En annen del av meg har alltid trodd at det hadde å gjøre med Nintendos store investering i sin første bærbare enhet, for Game Boy var på mange måter magisk sjarmerende og spillene var fantastiske. Men nå vet jeg at det ikke var sant, ikke noe av det. At verken Game Gear, Nomad, DS, 3DS, PSP eller Vita klarte å vekke den samme følelsen i meg, hadde ingenting med alder å gjøre. Det hadde utelukkende med maskinen, designen og spillene å gjøre. Alene. For nå... 34 år senere har jeg funnet den samme følelsen igjen.
Dette er en annonse:
Da vi fikk tilbud om å teste Super Pocket fra de alltid like vennlige gutta i Arcade Dreams, var jeg ikke spesielt kjent med selve konsollen, spillene som er forhåndsinstallert på den eller det faktum at Super Pocket er en del av Evercade-økosystemet. Så i tillegg til de 12 Capcom-klassikerne som ligger inne i enheten når du kjøper den, kan du laste ned hvilken Evercade-kassett du vil, noe som gjør dette til en ny Game Boy. Praktisk, sjarmerende, gammeldags og svært avhengighetsskapende, ettersom vi har en rekke Evercade-samlinger i kassettform her i redaksjonen, blant annet Codemasters Collection, Data East Collection, Duke Nukem Collection og Atari Collection.
Super Pocket måler 7,8 centimeter i bredden, 12,5 centimeter i høyden og er drøyt 2,5 centimeter tykk, noe som gjør den til en "flat Game Boy", om du vil. Den har et innebygd litiumbatteri som lades via USB-C og varer i ca. fem timer per lading. Skjermen måler 2,8" og er av typen IPS-panel, noe som betyr strålende detaljrikdom, pikseltetthet, fargemetning og skarphet. Faktisk er det skjermen som imponerer mest her, sammen med hvor feilfri denne lille lyseblå konsollen egentlig er. I en tid der alt må installeres, kobles til wifi, oppdateres og der ingenting engang kan startes før man har registrert en profil med e-post, passord og all mulig personlig informasjon - er det uutholdelig, utrolig, usannsynlig deilig å ha en spillenhet som starter umiddelbart og i løpet av tre sekunder er inne i det spillet du har valgt å starte, uten noe mas eller innloggingsbokser. Super Pocket er rask, smidig, enkel og stilig, og det Linux-baserte grensesnittet på innsiden er nesten usynlig, er aldri i veien og skaper aldri problemer.
Super Pocket: Capcom Edition er selvfølgelig Capcom-versjonen av Super Pocket, og her finner du 12 tidløse arkadeklassikere fra den japanske spillgiganten. 1943, Strider, Final Fight, Mega Man, Bionic Commando, Street Fighter II, Captain Commando, Ghouls 'n Ghosts... Utvalget er strålende, og det er uforfalskede, fullstendige arkadeversjoner av disse spillene vi snakker om, noe som gleder en gammel arkaderæv som undertegnede. Fremføringen er også feilfri. Helt perfekt. Ingenting hakker, ingenting fryser eller henger, ingenting krangler. Spillene kjører som de skal, og spillopplevelsen er fenomenal.
Dette er en annonse:
Spillene som er inkludert: - 1942
- 1943
- 1944 : The Loop Master
- Bionic Commando
- Captain Commando
- Street Fighter II: Hyper Fighting
- Strider
- Wolf of the Battlefield: Mercs
- Mega Man
- Final Fight
- Ghouls 'n Ghosts
- Forgotten Worlds
Super Pocket: Capcom Edition er en fantastisk liten enhet som jeg har blitt svært avhengig av de siste to ukene. Byggekvaliteten er suveren, designet samt ergonomien og følelsen av kontrollene + knappene er strålende og skjermen er fantastisk. At det er mulig å kjøpe Super Pocket: Capcom Edition for 50 pund, ser jeg på som årets beste kupp. Hadde den kostet dobbelt så mye, ville jeg fortsatt beskrevet den som ekstremt rimelig. Gjør deg selv en juletjeneste, kjøp deg en av disse knallblå små 2023 Game Boy til jul og spill Captain Commando til du blir svett.
Sikkerhetsforskere fra Kaspersky Lab kunne onsdag presentere detaljer om en hemmelig cyberoperasjon som de har gitt navnet «Operation Triangulation». De som står bak operasjonen har kunnet ta full kontroll over både helt nye og eldre Iphone-modeller ved å benytte en svært avansert angrepskjede som utnytter i alt fire nulldagssårbarheter, hvorav den ene er maskinvarebasert.
Apple har i løpet av høsten fjernet eller redusert mulighetene for utnyttelse av alle de fire sårbarhetene, ikke bare i Iphones operativsystem, IOS, men også i Apple øvrige operativsystemer. I alle fall én av sårbarhetene (CVE-2023-41990) fantes i en TrueType-font-instruksjon, som skal ha eksistert i Apple-operativsystemer siden tidlig på 1990-tallet.
Denne sårbarheten (CVE-2023-32434) gjør det nemlig mulig å omgå en maskinvarebasert funksjon som beskytter visse områder av kernel-minnet, en beskyttelse som bare finnes i Apples egne systembrikker. Dette har gjort det mulig å endre visse sensitive kernel-tilstander i systemet.
Omgåelsen av beskyttelsesfunksjonen skal ha vært mulig fordi brikkene har udokumenterte maskinvareregistre som ikke benyttes av fastvaren til enhetene. Sikkerhetsforskerne tror at registrene enten har blitt lagt til brikkene ved en feil eller er ment for intern testing eller debugging hos Apple.
Full rot-tilgang
Dette, kombinert med de andre sårbarhetene, har gjort det mulig for angriperne å få full rot-tilgang til systemet ved bare å sende offeret en spesielt utformet PDF-fil som vedlegg i IMessage. Ifølge sikkerhetsforskerne ble denne filen prosessert av IMessage-appen uten at brukerne merker noe til det.
Men som illustrasjonen i toppen av saken viser, er det mange ledd i angrepskjeden som må utføres fra PDF-filen mottas og til at angriperne oppnår den ønskede tilgangen.
Presentasjonen til sikkerhetsforskerne ble gjort under 37th Chaos Communication Congress i Hamburg. Ars Technica, som har vært i kontakt med sikkerhetsforskerne, skriver at angrepene har pågått i fire år. Det uvisst nøyaktig hvem som har vært målet for angrepene, hvem som står bak, hvor mange som har blitt angrepet og hva som har blitt oppnådd. Men gitt egenskapene til angrepskjeden, er sannsynligheten høy for at mange av angrepene har vært vellykkede.
Viktig erfaring
– Dette er ingen ordinær sårbarhet, sa den ene av de russiske sikkerhetsforskerne, Boris Larin, under en pressekonferanse onsdag, ifølge Ars Technica.
– På grunn av IOS-økosystemets lukkede natur, var oppdagelsesprosessen både utfordrende og tidskrevende. Det krevde omfattende forståelse av både maskin- og programvarearkitekturene. Det denne oppdagelsen på nytt forteller oss, er at selv avanserte, maskinvarebaserte beskyttelser kan gjøres ineffektive i møte med en sofistikert angriper, spesielt når det finnes maskinvarefunksjonalitet som gjør det mulig å omgå disse beskyttelsene, fortsatte Larin.
Alle sårbarhetene som ble benyttet i «Operation Triangulation», har altså blitt fjernet fra nyere Apple-enheter. Eldre enheter som ikke lenger mottar sikkerhetsoppdateringer, vil kan fortsatt være sårbare for lignende angrep.
Sikkerhetsforskerne er ennå ikke helt ferdige med analysen av hele angrepskjeden, men lover å komme tilbake i 2024 med detaljert beskrivelse av hver av sårbarhetene og hvordan de har blitt utnyttet.
Det er framleis håplaust å få tak i nye skjermkort til ein grei pris, men det stoppar ikkje produsentane frå å fyre ut nye produkt.
Rykta om at Nvidia skal lansere ein oppdatering av RTX 4000-serien, har versert sidan i sommar. Dei siste vekene har det kome nyheiter som i praksis stadfestar at det skjer.
Både RTX 4070, RTX 4070 Ti og RTX 4080 ligg an til å få litt kraftigare versjonar tidleg i 2024.
Lekkasjen stadfestar òg at det kan bli lansering av eit RTX 3050 med 6 GB videominne.
Nettbutikken Dustin la ut Asus Tuf RTX 4070 Super for sal for nokre dagar sidan, og det har vore lekkasjar av produktbileta til det same skjermkortet før jul.
Nvidia skal demonstrere siste nytt i løpet av andre veke av januar, ved CES.
Strømkontaktene til de forholdsvis nye RTX 40-kortene er stive, og det har vært en god del kontroverser.
Har du gjort dette?
Så om kabelen ikke er vinklet av produsenten, kan en kraftig bøyning av kabelen forårsake overoppheting og i verste fall ødelagt skjermkort. Det anbefales derfor 35 mm (se under) med plass til kabelen før den bøyes i et evt. trangt kabinett. Seasonic, produsent av strømforsyninger og derfor også medfølgende kabler for PCIe-skjermkort, anbefaler en litt spesiell, men ikke uhørt løsning på problemet: hårføner.
Dette er Seasonics anbefalinger om “det kan være behov for å bøye kablene for å få dem til å passe i kabinettet. Skulle dette være nødvendig, må følgende gjøres”:
Koble 12VHPWR/12V-2×6-kabelen fra strømforsyningen og GPU-en.
Bruk en mild varmekilde (f.eks. en hårføner) og forsiktig varm opp området på kabelen der du ønsker å gjøre bøyningen.
Sett kontaktene forsiktig inn i strømforsyningen og GPU-en.
Sørg for at kontaktene sitter riktig i, og at låsen på kontaktene er låst
på plass. Du skal høre et klikk.
Det er svært viktig at etter at kontaktene er ordentlig på plass. Ikke bøy kablene eller utøve unødvendig kraft på kontaktene, enten ved strømforsyningen eller i GPU-enden.
Selv om Yakuza-serien, som i dag heter Like a Dragon, nesten alltid har bydd på store eventyr, virker det likevel som om det kommende Like a Dragon: Infinite Wealth tar dette til et helt nytt nivå. Som vi tidligere har rapportert, er verden tre ganger så stor som i Yakuza: Like a Dragon, som var enormt til å begynne med. Og det er ikke bare for syns skyld, for det er massevis av ting å gjøre.
Studiosjef Masayoshi Yokoyama forklarer størrelsen i et intervju med Automaton-Media, og sier at spillet kanskje aldri tar slutt hvis du prøver å gjøre alt:
"For det første er hovedhistorien lang. Den har to hovedpersoner og en rekke andre karakterer, så det er mange sidehistorier knyttet til hver av dem.
Så har vi "Dondoko Island" og "Bucket List", som er spekket med sideinnhold og omfattende nok til å være selvstendige spill, avhengig av hvordan du spiller dem. Men på den annen side er både "Dondoko Island" og "Bucket List" valgfrie. Når alt kommer til alt, har sidehistorier i Like a Dragon-titler alltid vært valgfrie. Du kan bare gå gjennom hovedhistorien hvis du vil, og du kan også spille sidehistoriene for å kjenne på volumet. Dette har ikke endret seg med Infinite Wealth. Dessuten, hvis du prøver å fullføre alt, tar det kanskje aldri slutt."
Men selv om du ikke spiller noen sidehistorier og bare haster gjennom eventyret, vil det likevel ta deg 3-4 dager (ca. 100 timer) hvis du ikke sover og bare spiller - selv om Yokoyama ikke mener at du bør prøve å gjøre dette:
"Hvis du bare vil spille gjennom hovedhistorien i Infinite Wealth, vil det ta omtrent 3-4 dager uten søvn. Det betyr ingen søvn, ingen avstikkere og nesten ingen sidehistorier, så vær så snill å nyte spillet litt etter litt, uten å miste noe søvn."
Et spill som Like a Dragon: Infinite Wealth handler om å oppdage morsomme ting å gjøre, rare minispill, uventede hemmeligheter og mye mer, så det virker som om alle som vil gi seg i kast med Ichiban Kasugas nye eventyr vil få valuta for pengene.
Med en lang juleferie og få store offisielle kunngjøringer er vi vant til at wannabee-insidere og influencere hevder alt mulig for å holde seg relevante. Det betyr at du bør være mer oppmerksom enn vanlig på alle ryktene som svirrer rundt.
Et godt eksempel på dette er ryktet om at id Software (Doom, Doom Eternal) skulle jobbe med et spill basert på The Mandalorian, eksklusivt til PC og Xbox. Nå har den pålitelige journalisten Jeff Grubb kommentert denne påstanden i XboxEra Podcast, og sier at han har undersøkt saken med flere av kildene sine, men ikke funnet noen som helst bevis for et slikt spill.
Selv om dette ikke betyr at ryktene automatisk er falske (de er vanskelige å bekrefte) - anser vi likevel Grubb som pålitelig nok til å tro på ham. Et The Mandalorian-spill kan bli annonsert etter hvert, men ikke forvent at det kommer fra id Software.
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.
På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Du kjenner deg kanskje igjen i at korianderplanten du kjøpte i butikken døde etter to dager, eller at mynten som vokste så fint i vinduskarmen på sommeren visner når det blir kaldere i været. Har du lyst til å lykkes med dyrking av urter, men mangler grønne fingre? Da kan en plantedyrker være det du trenger.
De fire plantedyrkerne vi har testet er såkalt «hydroponiske» dyrkesystemer. Dette innebærer at man dyrker planter uten jord ved å levere næringsstoffer direkte til plantenes røtter i en næringsrik vannløsning.
Denne metoden kan også innebære at man tilfører et jordlignende vekstmedium slik som kokosjord eller lecakuler. Ved å dyrke hydroponisk vokser plantene raskere, det er lettere å unngå skadedyr og man bruker mindre vann enn ved tradisjonell dyrking i jord.
I denne testen har vi vi testet fire ulike dyrkesystemer. Disse plantedyrkerne dekker litt ulike behov, noe som gjør det vanskelig å sette dem opp mot hverandre. Vi gir likevel karakter etter en slags oppfattet nytte, samtidig som vi forsøker å gi deg oversikt over funksjonalitet, fordeler og ulemper, slik at du forhåpentligvis kan velge den dyrkeren som passer for deg.
Plantedyrkeren Auk fra norske Auk Eco kontrollerer både lys, vann og næring for optimale dyrkeforhold. Og her er det ikke vanskelig å få det til!
Tre hovedkomponenter er nødvendige: Næringsmiks, LED-lys og vannsystemet. Pottene fylles med kokosjord, som er næringsfri. I tillegg er den luftig, som gir god plass til røttene og gjør at plantene vokser raskere. Led-lyset imiterer sollys og tilpasses plantenes behov, men er heldigvis dimbart.
En plantebrikke forteller Auken hva som dyrkes og hvilke forhold som trengs. Man kan velge mellom to ulike plantebrikker, en for urter og salat (grønn) eller en for tomater og chili (rød). I denne testen har vi benyttet plantebrikken for urter og salat, som blant annet gir et hvitere lys for å unngå blomstring.
Avhengig av hvilket planteprogram du bruker og når i vekstfasen plantene er, vil lyset være på mellom 12 og 16 timer om dagen. Første morgen etter du har satt opp systemet, er det lurt å holde inne lyspæresymbolet på displayet i fem sekunder med en gang du står opp. Da resettes lyssyklusen slik at lyset skrur seg på om morgenen og av på kvelden.
Når vi har satt opp Auken, er det eneste vi behøver å gjøre de neste månedene å etterfylle vanntanken omtrent hver andre uke, fylle på næringskapslene når de er tomme (etter omtrent to måneder), justere lyset oppover etterhvert som plantene vokser, og selvfølgelig høste etter hvert som urtene gror.
Det spirer og gror raskt i Auken, og jo mer man høster, jo mer ser ut til å vokse frem. Her får man på mange måter et luksusproblem: Man må nærmest planlegge middagen rundt den enorme tilgjengeligheten på urter.
Auken krever i tillegg lite vedlikehold. Så lenge det er vann i tanken, og det er tilstrekkelig med næring i kapslene, kan man dra på ferie i noen ukers tid uten at plantene tar skade av det.
Det er dessverre et stort minus. Med en veiledende pris på 3699 kroner for Auk sin startpakke er prisen over tre ganger så dyr som de tre andre plantedyrkerne vi har testet. Du blir heldigvis ikke låst til leverandørens jord og frøkapsler, men du blir låst til Auk sin næringsmiks, som over tid vil gå tom. En påfyllspakke koster 299 kroner, og skal vare i omtrent seks måneder.
I vårt regnestykke, hvor en potte med krydderurter i butikken koster 20 kroner og vi kjøper to i uka, må du dyrke i to og et halvt år for at Auken skal lønne seg. Gitt tilgangen på urter Auk gir deg, så kan man i tillegg ta i betraktning at man mest sannsynlig vil ende opp med å benytte seg av urter oftere enn det man ellers ville gjort. Hvis du kjøper urter ofte, eller du skulle ønske du kunne bruke mer urter, men unngår det på grunn av pris, er Auk på lang sikt en god løsning.
Med unntak av prisen er det lite å utsette på Auk. Minimalt arbeid gir deg kontinuerlig tilgang på ferske urter. Mangler du grønne fingre og opplever at du aldri lykkes med plantedyrkingen, byr Auk på en løsning som nærmest garanterer suksess.
Auk urtedyrker
Så mye urter at vi nesten må legge om vanene våre - men veldig dyr
Estiske Click and Grow ble lansert i 2009, og Smart Garden 3, som vi har testet her, ble sluppet i 2016.
Startpakken, som vi lånte fra iPhonehuset, koster en drøy tusenlapp og inneholder en Click and Grow, to forlengelsesarmer, tre frøkapsler med basilikum, tre plantekopper med lokk og tre spirekupler. Det finnes også varianter med plass til ni og 25 kapsler.
Vanning, lys og næring blir automatisk tatt hånd om av plantedyrkeren. Det eneste man trenger å gjøre etter å ha satt opp systemet er å fylle på vann en gang iblant.
Click and Grows frøkapsler kalles Smart Soil, og inneholder kokosjord, torv, næring og frø. Strukturen skal sørge for at plantene får riktig mengde vann, næring og oksygen. Plantelyset er automatisk og har en lyssyklus der det er på i 16 timer og av i åtte timer. De gjennomsiktige lokkene over frøkapslene skaper en drivhuseffekt som gjør at plantene vokser fortere i starten. Disse fjernes når plantene har nådd lokket.
Monteringen er veldig enkel. Frøkapslene plasseres i koppene, lokkene settes på og vanntanken fylles opp. Deretter plugger man i støpselet. Lyssyklusen vil starte med en gang man plugger støpselet i stikkontakten. Hvis du starter opp plantedyrkeren klokken 06, vil Click and Grow automatisk skru seg på til denne tiden hver dag, og skru seg av klokken 22.
Click and Grow lar deg høste flere runder med urter. Basilikum er en plante som det vokser flere skudd av så lenge man høster riktig, så da planten nådde plantelyset med den første forlengelsesarmen høstet vi fremfor å sette på forlengelsesarm nummer to. Her hadde urtene fra de forskjellige kapslene vokst litt ujevnt. Heldigvis vokste det frem mer basilikum etter hvert som vi høstet.
Click and Grow er en velfungerende automatisk plantedyrker som gjør nærmest all jobben for deg. Det er allikevel noen ting som er verdt å tenke på. Click and Grows plantelys kan verken dimmes eller skrus av ved behov, slik som med Auk. Man kan selvfølgelig dra ut støpselet, men da vil man resette lyssyklusen. Plantelyset til Click and Grow er dessuten ganske skarpt og det er derfor ikke ideelt å ha den i et rom der man slapper av på kveldstid.
Selv om vi har høstet en del basilikum fra de tre plantene i Click and Grow, har vi ikke kunnet høste på langt nær så mye som fra Auk. Mengden urter man får per plante er ikke like stor og urtene vokser ikke like fort tilbake igjen etter at man har høstet. Vi vil derfor være tilbakeholdne med å si at Click and Grow erstatter behovet for å kjøpe urter.
Du blir også bundet til leverandørens frøkapsler. Heldigvis har de et stort utvalg, så du kan dyrke det meste av urter og en stor variasjon av frukt og blomster - og har også tomme kapsler der du kan så dine egne frø. Disse kapslene er imidlertid ganske dyre. En trepakning med basilikum-kapsler koster i overkant av 100 kroner. Gitt mengden basilikum vi har høstet, er vi rett og slett litt usikre på om prisen på kapslene alene overstiger det det ville kostet å kjøpe den samme mengden basilikum i butikken.
Kapslene har også begrenset levetid, og basilikum skal ifølge Click and Grow ha en levetid på mellom 35 og 84 dager. Her har basilikumplantene stått i litt over tre måneder, det er fortsatt blader på den og den holder seg oppe, men den vokser ikke noe mer. Du vil altså måtte regne med å skifte frøkapsler omtrent fire ganger i året.
Alt i alt er Click and Grow Smart Garden 3 en god plantedyrker som holder det den lover, men prisen på frøkapslene er noe stiv og plantelyset kan ikke skrus av ved behov.
Click and Grow Smart Garden 3 Start Kit Miniväxthus
Mye urter og billig i innkjøp, men krever leverandørens kapsler
Ting å tenke på
—
Skarpt lys som ikke kan skrus av ved behov
—
Krever Click & Grows (litt dyre) frøkapsler
—
Mindre urter per plante enn ved bruk av vekstmedium
Svenske Botanium er en enklere plantedyrker, og plantelys følger ikke med. Selve pakken koster fra cirka 500 kroner for tiden, og da får du med en pakke vekstmiddel og en liten flaske med plantenæring.
Botanium-potten består av to beholdere. Den nederste beholderen fylles med vann og plantenæring. Den øverste beholderen fylles med et vekstmiddel laget av granulert leire, som er porøst, luftig og holder godt på fuktighet.
Frøene man ønsker å dyrke legges i vekstmiddelet. Her har vi brukt korianderfrø. Med strøm tilkoblet vil Botanium begynne å vanne vekstmiddelet hver tredje time. Vannet går opp fra den nederste beholderen og gjennom slusene i toppen av den øverste beholderen.
Lyden av vannet som treffer vekstmiddelet varer i noen sekunder og er mistenkelig lik lyden av noen som tisser på gulvet. Har du hund, eventuelt andre i husstanden med denne uvanen, kan du forberede deg på å panisk lete etter opphavet til denne lyden de første gangene du hører en vannende Botanium-potte. Heldigvis venner man seg fort til det.
Det eneste man trenger å gjøre etter å ha satt den opp er å etterfylle vannbeholderen med vann og næring når det blir tomt, noe som er lett å se gjennom den gjennomsiktige vannstandsindikatoren.
Også i Botanium spirer det raskt, og etter fire uker kunne vi høste en porsjon med koriander. Urtene vokser raskt tilbake om man høster riktig, og man kan høste koriander omtrent en gang i uka. Siden du bare får en type urt, vil vi ikke si at en Botanium erstatter behovet for å kjøpe urter generelt, men den erstatter definitivt behovet for å kjøpe urten du har plantet.
Så lenge Botanium står i en solrik vinduskarm er det svært lite man trenger å gjøre. Benytter du deg av plantelys må du huske å skru det av og på, eventuelt bruke en smart strømplugg for å styre det automatisk. Vi har testet Botanium sammen med et plantelys fra Nelson Garden.
I likhet med Auk, og til forskjell fra Harvy og Click and Grow, står du fritt til å velge selv hvilke frø du vil bruke. Vekstmiddelet er i tillegg gjenbrukbart, så du trenger ikke å kjøpe dette utover det som følger med i startpakken. Plantenæring kan du kjøpe fra Botanium (cirka 150 kroner for rundt to års forbruk), men siden næringen blandes rett i vannet vil du nok også kunne bruke andre typer hydroponisk plantenæring - muligens med annet blandingsforhold.
Botanium er den rimeligste av de fire plantedyrkerne vi har testet, men til gjengjeld får du også kun én potte til å plante i. Det positive her er at det er ganske mye plass og du kan plante mange frø. Er det en urt du bruker spesielt mye av er Botanium et sikkert valg.
Botanium hydroponisk potte
Lite å utsette på denne auto-potta, her må du vurdere om én potte er nok
Harvy er et samarbeid mellom svenske Nelson Garden og organisasjonen Hemmaodlat, og skal gjøre det mulig å dyrke uten jord og uten forkunnskaper.
Du kan velge mellom Harvy 3, der du kan dyrke tre planter, eller Harvy 6, der du kan ha seks planter. Her har vi testet Harvy 3 + LED. Denne pakken koster cirka 1100 kroner og inneholder en Harvy 3, et plantelys med adapter, et sugekoppstativ for å henge opp plantelyset, tre pluggholdere, seks planteplugger (tre med basilikum og tre med salat) og en flaske med plantenæring.
Harvy 3 er et kapselbasert dyrkesystem. Harvys planteplugger består av kokosjord, torv og næring, i tillegg til frøene man ønsker å dyrke. Kapslene skal sørge for at plantene får riktig mengde næring, oksygentilførsel og vann, og monteringen er svært enkel: Plantenæringen blandes med vann og fylles til streken markert med Start inne i boksen. Plantepluggene plasseres i pluggholderne og klikkes på plass. Plantelyset festes på vinduet og flyttes oppover ved hjelp av kroker etter hvert som plantene vokser.
Sammenlignet med de andre plantedyrkerne i denne testen, krever Harvy at du holder oversikt og gjør noen ting selv. Etter tre uker må du fylle vanntanken igjen, og deretter sørge for at vannivået holder seg på nivået merket med Grow. Her må man følge litt med underveis. Her er heller ikke plantelyset automatisk, og man må skru det av og på selv. Et lite irritasjonsmoment med Nelson Garden sitt plantelys er at man ikke kan skru det av ved hjelp av en bryter, men man må dra ut støpselet hver gang.
I likhet med de andre plantedyrkerne, blir du med Harvy 3 avhengig av Nelson Garden som leverandør. I dette tilfellet gjelder det både plantenæring og plantekapslene - men de er heldigvis ganske rimelige. En sekspakning med plantekapsler koster cirka 75 kroner, og næringen 79 kroner for en kvart liter. Selskapet tilbyr også tomme planteplugger, slik at du kan eksperimentere selv.
Plantene gror dessverre litt sakte i Harvy. Det tok to måneder før vi kunne høste en porsjon med salat og noen få basilikumblader. Først etter omtrent tre måneder kan vi høste nok basilikum fra Harvy for å kunne bruke det til matlaging. Etter dette vokser ikke basilikumen noe særlig mer. Sammenlignet med Click and Grow og Auk får man betydelig mindre basilikum ut fra en potte eller kapsel med Harvy.
Det unike er at det er den eneste plantedyrkeren som ikke trenger strøm (med mindre du benytter deg av plantelys, selvfølgelig). Du blir altså ikke avhengig av å plassere plantelyset i nærheten av en stikkontakt. Dette innebærer at du kan plassere Harvy 3 på balkongen eller i en solrik vinduskarm i vår og sommermånedene uten plantelys.
Oppsummert: Harvy er plantedyrkeren for deg med grønne fingre som liker å stelle med planter, da den krever litt mer egeninnsats enn de øvrige. Plantene vokser litt saktere, men både næringen og selve plantekapslene er relativt rimelige sammenliknet med de øvrige i testen.
Nelson Garden Harvy 3
Mye å like, men krever en del mer egeninnsats
Fordeler
+
Krever ikke strøm om du ikke bruker plantelys
+
Rimelige frøkapsler og næring
+
Kan plasseres på balkong
Ting å tenke på
Vil du sammenligne?
Velg produktene du er interessert i og se hvordan de skiller seg.
9 / 10
Auk urtedyrker
8 / 10
Click and Grow Smart Garden 3 Start Kit Miniväxthus