Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.
På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Du kjenner deg kanskje igjen i at korianderplanten du kjøpte i butikken døde etter to dager, eller at mynten som vokste så fint i vinduskarmen på sommeren visner når det blir kaldere i været. Har du lyst til å lykkes med dyrking av urter, men mangler grønne fingre? Da kan en plantedyrker være det du trenger.
De fire plantedyrkerne vi har testet er såkalt «hydroponiske» dyrkesystemer. Dette innebærer at man dyrker planter uten jord ved å levere næringsstoffer direkte til plantenes røtter i en næringsrik vannløsning.
Denne metoden kan også innebære at man tilfører et jordlignende vekstmedium slik som kokosjord eller lecakuler. Ved å dyrke hydroponisk vokser plantene raskere, det er lettere å unngå skadedyr og man bruker mindre vann enn ved tradisjonell dyrking i jord.
Systemer for ulike behov
I denne testen har vi vi testet fire ulike dyrkesystemer. Disse plantedyrkerne dekker litt ulike behov, noe som gjør det vanskelig å sette dem opp mot hverandre. Vi gir likevel karakter etter en slags oppfattet nytte, samtidig som vi forsøker å gi deg oversikt over funksjonalitet, fordeler og ulemper, slik at du forhåpentligvis kan velge den dyrkeren som passer for deg.
Auk: For deg som elsker urter, men mangler grønne fingre
Plantedyrkeren Auk fra norske Auk Eco kontrollerer både lys, vann og næring for optimale dyrkeforhold. Og her er det ikke vanskelig å få det til!
Tre hovedkomponenter er nødvendige: Næringsmiks, LED-lys og vannsystemet. Pottene fylles med kokosjord, som er næringsfri. I tillegg er den luftig, som gir god plass til røttene og gjør at plantene vokser raskere. Led-lyset imiterer sollys og tilpasses plantenes behov, men er heldigvis dimbart.
En plantebrikke forteller Auken hva som dyrkes og hvilke forhold som trengs. Man kan velge mellom to ulike plantebrikker, en for urter og salat (grønn) eller en for tomater og chili (rød). I denne testen har vi benyttet plantebrikken for urter og salat, som blant annet gir et hvitere lys for å unngå blomstring.
Avhengig av hvilket planteprogram du bruker og når i vekstfasen plantene er, vil lyset være på mellom 12 og 16 timer om dagen. Første morgen etter du har satt opp systemet, er det lurt å holde inne lyspæresymbolet på displayet i fem sekunder med en gang du står opp. Da resettes lyssyklusen slik at lyset skrur seg på om morgenen og av på kvelden.
Når vi har satt opp Auken, er det eneste vi behøver å gjøre de neste månedene å etterfylle vanntanken omtrent hver andre uke, fylle på næringskapslene når de er tomme (etter omtrent to måneder), justere lyset oppover etterhvert som plantene vokser, og selvfølgelig høste etter hvert som urtene gror.
Det spirer og gror raskt i Auken, og jo mer man høster, jo mer ser ut til å vokse frem. Her får man på mange måter et luksusproblem: Man må nærmest planlegge middagen rundt den enorme tilgjengeligheten på urter.
Auken krever i tillegg lite vedlikehold. Så lenge det er vann i tanken, og det er tilstrekkelig med næring i kapslene, kan man dra på ferie i noen ukers tid uten at plantene tar skade av det.
Det er dessverre et stort minus. Med en veiledende pris på 3699 kroner for Auk sin startpakke er prisen over tre ganger så dyr som de tre andre plantedyrkerne vi har testet. Du blir heldigvis ikke låst til leverandørens jord og frøkapsler, men du blir låst til Auk sin næringsmiks, som over tid vil gå tom. En påfyllspakke koster 299 kroner, og skal vare i omtrent seks måneder.
I vårt regnestykke, hvor en potte med krydderurter i butikken koster 20 kroner og vi kjøper to i uka, må du dyrke i to og et halvt år for at Auken skal lønne seg. Gitt tilgangen på urter Auk gir deg, så kan man i tillegg ta i betraktning at man mest sannsynlig vil ende opp med å benytte seg av urter oftere enn det man ellers ville gjort. Hvis du kjøper urter ofte, eller du skulle ønske du kunne bruke mer urter, men unngår det på grunn av pris, er Auk på lang sikt en god løsning.
Med unntak av prisen er det lite å utsette på Auk. Minimalt arbeid gir deg kontinuerlig tilgang på ferske urter. Mangler du grønne fingre og opplever at du aldri lykkes med plantedyrkingen, byr Auk på en løsning som nærmest garanterer suksess.
Auk urtedyrker
Så mye urter at vi nesten må legge om vanene våre - men veldig dyr
Fordeler
- +
Erstatter behovet for å kjøpe urter
- +
Stor grad av kontinuerlig høsting
- +
Mange potter - potensielt stor variasjon i urter
- +
Automatisk plantelys, kan dimmes
- +
Lar deg eksperimentere med ulike typer frø
Ting å tenke på
Click & Grow Smart Garden 3: For deg som ikke vil løfte en finger
Estiske Click and Grow ble lansert i 2009, og Smart Garden 3, som vi har testet her, ble sluppet i 2016.
Startpakken, som vi lånte fra iPhonehuset, koster en drøy tusenlapp og inneholder en Click and Grow, to forlengelsesarmer, tre frøkapsler med basilikum, tre plantekopper med lokk og tre spirekupler. Det finnes også varianter med plass til ni og 25 kapsler.
Vanning, lys og næring blir automatisk tatt hånd om av plantedyrkeren. Det eneste man trenger å gjøre etter å ha satt opp systemet er å fylle på vann en gang iblant.
Click and Grows frøkapsler kalles Smart Soil, og inneholder kokosjord, torv, næring og frø. Strukturen skal sørge for at plantene får riktig mengde vann, næring og oksygen. Plantelyset er automatisk og har en lyssyklus der det er på i 16 timer og av i åtte timer. De gjennomsiktige lokkene over frøkapslene skaper en drivhuseffekt som gjør at plantene vokser fortere i starten. Disse fjernes når plantene har nådd lokket.
Monteringen er veldig enkel. Frøkapslene plasseres i koppene, lokkene settes på og vanntanken fylles opp. Deretter plugger man i støpselet. Lyssyklusen vil starte med en gang man plugger støpselet i stikkontakten. Hvis du starter opp plantedyrkeren klokken 06, vil Click and Grow automatisk skru seg på til denne tiden hver dag, og skru seg av klokken 22.
Click and Grow lar deg høste flere runder med urter. Basilikum er en plante som det vokser flere skudd av så lenge man høster riktig, så da planten nådde plantelyset med den første forlengelsesarmen høstet vi fremfor å sette på forlengelsesarm nummer to. Her hadde urtene fra de forskjellige kapslene vokst litt ujevnt. Heldigvis vokste det frem mer basilikum etter hvert som vi høstet.
Click and Grow er en velfungerende automatisk plantedyrker som gjør nærmest all jobben for deg. Det er allikevel noen ting som er verdt å tenke på. Click and Grows plantelys kan verken dimmes eller skrus av ved behov, slik som med Auk. Man kan selvfølgelig dra ut støpselet, men da vil man resette lyssyklusen. Plantelyset til Click and Grow er dessuten ganske skarpt og det er derfor ikke ideelt å ha den i et rom der man slapper av på kveldstid.
Selv om vi har høstet en del basilikum fra de tre plantene i Click and Grow, har vi ikke kunnet høste på langt nær så mye som fra Auk. Mengden urter man får per plante er ikke like stor og urtene vokser ikke like fort tilbake igjen etter at man har høstet. Vi vil derfor være tilbakeholdne med å si at Click and Grow erstatter behovet for å kjøpe urter.
Du blir også bundet til leverandørens frøkapsler. Heldigvis har de et stort utvalg, så du kan dyrke det meste av urter og en stor variasjon av frukt og blomster - og har også tomme kapsler der du kan så dine egne frø. Disse kapslene er imidlertid ganske dyre. En trepakning med basilikum-kapsler koster i overkant av 100 kroner. Gitt mengden basilikum vi har høstet, er vi rett og slett litt usikre på om prisen på kapslene alene overstiger det det ville kostet å kjøpe den samme mengden basilikum i butikken.
Kapslene har også begrenset levetid, og basilikum skal ifølge Click and Grow ha en levetid på mellom 35 og 84 dager. Her har basilikumplantene stått i litt over tre måneder, det er fortsatt blader på den og den holder seg oppe, men den vokser ikke noe mer. Du vil altså måtte regne med å skifte frøkapsler omtrent fire ganger i året.
Alt i alt er Click and Grow Smart Garden 3 en god plantedyrker som holder det den lover, men prisen på frøkapslene er noe stiv og plantelyset kan ikke skrus av ved behov.
Click and Grow Smart Garden 3 Start Kit Miniväxthus
Mye urter og billig i innkjøp, men krever leverandørens kapsler
Ting å tenke på
- —
Skarpt lys som ikke kan skrus av ved behov
- —
Krever Click & Grows (litt dyre) frøkapsler
- —
Mindre urter per plante enn ved bruk av vekstmedium
Botanium: En liten hydroponisk dyrker i nydelig design
Svenske Botanium er en enklere plantedyrker, og plantelys følger ikke med. Selve pakken koster fra cirka 500 kroner for tiden, og da får du med en pakke vekstmiddel og en liten flaske med plantenæring.
Botanium-potten består av to beholdere. Den nederste beholderen fylles med vann og plantenæring. Den øverste beholderen fylles med et vekstmiddel laget av granulert leire, som er porøst, luftig og holder godt på fuktighet.
Frøene man ønsker å dyrke legges i vekstmiddelet. Her har vi brukt korianderfrø. Med strøm tilkoblet vil Botanium begynne å vanne vekstmiddelet hver tredje time. Vannet går opp fra den nederste beholderen og gjennom slusene i toppen av den øverste beholderen.
Lyden av vannet som treffer vekstmiddelet varer i noen sekunder og er mistenkelig lik lyden av noen som tisser på gulvet. Har du hund, eventuelt andre i husstanden med denne uvanen, kan du forberede deg på å panisk lete etter opphavet til denne lyden de første gangene du hører en vannende Botanium-potte. Heldigvis venner man seg fort til det.
Det eneste man trenger å gjøre etter å ha satt den opp er å etterfylle vannbeholderen med vann og næring når det blir tomt, noe som er lett å se gjennom den gjennomsiktige vannstandsindikatoren.
Også i Botanium spirer det raskt, og etter fire uker kunne vi høste en porsjon med koriander. Urtene vokser raskt tilbake om man høster riktig, og man kan høste koriander omtrent en gang i uka. Siden du bare får en type urt, vil vi ikke si at en Botanium erstatter behovet for å kjøpe urter generelt, men den erstatter definitivt behovet for å kjøpe urten du har plantet.
Så lenge Botanium står i en solrik vinduskarm er det svært lite man trenger å gjøre. Benytter du deg av plantelys må du huske å skru det av og på, eventuelt bruke en smart strømplugg for å styre det automatisk. Vi har testet Botanium sammen med et plantelys fra Nelson Garden.
I likhet med Auk, og til forskjell fra Harvy og Click and Grow, står du fritt til å velge selv hvilke frø du vil bruke. Vekstmiddelet er i tillegg gjenbrukbart, så du trenger ikke å kjøpe dette utover det som følger med i startpakken. Plantenæring kan du kjøpe fra Botanium (cirka 150 kroner for rundt to års forbruk), men siden næringen blandes rett i vannet vil du nok også kunne bruke andre typer hydroponisk plantenæring - muligens med annet blandingsforhold.
Botanium er den rimeligste av de fire plantedyrkerne vi har testet, men til gjengjeld får du også kun én potte til å plante i. Det positive her er at det er ganske mye plass og du kan plante mange frø. Er det en urt du bruker spesielt mye av er Botanium et sikkert valg.
Botanium hydroponisk potte
Lite å utsette på denne auto-potta, her må du vurdere om én potte er nok
Ting å tenke på
- —
Plantelys medfølger ikke
- —
Må være koblet til strøm, selv uten lys
- —
Kun én potte
Nelson Garden Harvy 3: For deg med grønne fingre
Harvy er et samarbeid mellom svenske Nelson Garden og organisasjonen Hemmaodlat, og skal gjøre det mulig å dyrke uten jord og uten forkunnskaper.
Du kan velge mellom Harvy 3, der du kan dyrke tre planter, eller Harvy 6, der du kan ha seks planter. Her har vi testet Harvy 3 + LED. Denne pakken koster cirka 1100 kroner og inneholder en Harvy 3, et plantelys med adapter, et sugekoppstativ for å henge opp plantelyset, tre pluggholdere, seks planteplugger (tre med basilikum og tre med salat) og en flaske med plantenæring.
Harvy 3 er et kapselbasert dyrkesystem. Harvys planteplugger består av kokosjord, torv og næring, i tillegg til frøene man ønsker å dyrke. Kapslene skal sørge for at plantene får riktig mengde næring, oksygentilførsel og vann, og monteringen er svært enkel: Plantenæringen blandes med vann og fylles til streken markert med Start inne i boksen. Plantepluggene plasseres i pluggholderne og klikkes på plass. Plantelyset festes på vinduet og flyttes oppover ved hjelp av kroker etter hvert som plantene vokser.
Sammenlignet med de andre plantedyrkerne i denne testen, krever Harvy at du holder oversikt og gjør noen ting selv. Etter tre uker må du fylle vanntanken igjen, og deretter sørge for at vannivået holder seg på nivået merket med Grow. Her må man følge litt med underveis. Her er heller ikke plantelyset automatisk, og man må skru det av og på selv. Et lite irritasjonsmoment med Nelson Garden sitt plantelys er at man ikke kan skru det av ved hjelp av en bryter, men man må dra ut støpselet hver gang.
I likhet med de andre plantedyrkerne, blir du med Harvy 3 avhengig av Nelson Garden som leverandør. I dette tilfellet gjelder det både plantenæring og plantekapslene - men de er heldigvis ganske rimelige. En sekspakning med plantekapsler koster cirka 75 kroner, og næringen 79 kroner for en kvart liter. Selskapet tilbyr også tomme planteplugger, slik at du kan eksperimentere selv.
Plantene gror dessverre litt sakte i Harvy. Det tok to måneder før vi kunne høste en porsjon med salat og noen få basilikumblader. Først etter omtrent tre måneder kan vi høste nok basilikum fra Harvy for å kunne bruke det til matlaging. Etter dette vokser ikke basilikumen noe særlig mer. Sammenlignet med Click and Grow og Auk får man betydelig mindre basilikum ut fra en potte eller kapsel med Harvy.
Det unike er at det er den eneste plantedyrkeren som ikke trenger strøm (med mindre du benytter deg av plantelys, selvfølgelig). Du blir altså ikke avhengig av å plassere plantelyset i nærheten av en stikkontakt. Dette innebærer at du kan plassere Harvy 3 på balkongen eller i en solrik vinduskarm i vår og sommermånedene uten plantelys.
Oppsummert: Harvy er plantedyrkeren for deg med grønne fingre som liker å stelle med planter, da den krever litt mer egeninnsats enn de øvrige. Plantene vokser litt saktere, men både næringen og selve plantekapslene er relativt rimelige sammenliknet med de øvrige i testen.
Nelson Garden Harvy 3
Mye å like, men krever en del mer egeninnsats
Fordeler
- +
Krever ikke strøm om du ikke bruker plantelys
- +
Rimelige frøkapsler og næring
- +
Kan plasseres på balkong
Ting å tenke på
Vil du sammenligne?
Velg produktene du er interessert i og se hvordan de skiller seg.
Auk urtedyrker
Click and Grow Smart Garden 3 Start Kit Miniväxthus
Nelson Garden Harvy 3
Automatiske plantedyrkere - Samletest - Tek.no
Read More
No comments:
Post a Comment