Apple tvinges til å åpne opp.
Helt siden Apple lanserte applikasjonsbutikken App Store for iPhone i 2008 har de styrt apptilgangen på mobilene sine med jernhånd.
Alle apper har bare gått via App Store, og alle har blitt godkjent av Apple. Alle inntekter apputviklerne har tjent, har måttet blitt delt med Apple.
Det endres nå.
App-monopolet brytes opp, og du vil kunne hente inn apper fra hvor som helst.
Torsdag kveld norsk tid kunngjorde nemlig Apple at de endrer reglene for utviklere som lager apper som er tilgjengelige i EU. Kort fortalt vil de åpne opp for andre «appmarkedsplasser» og for at alternative apper kan lastes ned fra disse nye markedsplassene som ellers ville ha vært i strid med App Stores retningslinjer. Utviklere vil også for første gang kunne slippe helt unna å betale en andel av inntektene til Apple.
Endringene kommer som en følge av EUs såkalte DMA (Digital Markets Act) som trer i kraft i mars, og ble spådd allerede i fjor høst. App Store-endringene vil ankomme med iOS 17.4 i mars.
Med all sannsynlighet vil endringene også gjelde Norge, som vanligvis følger EU.
Hva har det å si for forbrukere?
Endringene vil kunne ha enorme konsekvenser for apputviklere som vil stå langt friere enn før, og selvfølgelig for Apple som trolig vil tape store summer fra de delte inntektene.
For oss forbrukere vil det trolig merkes mest i form av at vi vil kunne få tilgang til flere apper.
Brukere i EU og på iOS 17.4 vil kunne laste ned «alternative appmarkedsplasser», som Apple omtaler dem, direkte fra nettstedene til disse tredjepartene.
De nye markedsplassene må imidlertid først gjennomgå Apples godkjenningsprosess. Når en markedsplass er lastet ned, må brukerne gi eksplisitt tillatelse til at den kan installere apper på deres enhet.
Så fort dét er gjort, er slusene åpne. Da kan du laste ned andre apper akkurat som du vil derfra, og interessant nok kan du også bestemme at en ny markedsplass skal erstatte App Store som standard for å laste ned apper.
Hva har det å si for utviklerne?
For utviklere åpner dette opp nye muligheter. De kan nå velge mellom å bruke Apples betalingstjenester og integrere tredjepartssystemer for betalinger, uten å pådra seg ekstra kostnader fra Apple. Dette er et stort skritt fra Apples side, da det gir utviklere større frihet i valg av monetiseringsstrategier.
Apple understreker imidlertid fortsatt viktigheten av sikkerhet og kvalitet i appdistribusjonen. Alle apper som distribueres gjennom tredjeparts markedsplasser, må fortsatt «notarieres» av Apple og overholde visse plattformkrav. Samtlige apper må for eksempel fortsatt skannes for skadevare.
Endringene omfatter også en revisjon av Apples gebyrstruktur, både innenfor og utenfor App Store. For eksempel vil apper som distribueres via App Store og bruker alternative betalingssystemer, kun belastes 17 prosent i provisjon for digitale varer og tjenester, sammenlignet med den tidligere standarden på 30 prosent. Dette er trolig for å unngå en masseflukt fra App Store, da utviklere vil se muligheten til å komme seg helt unna en inntektssplitt via andre markedsplasser.
Denne utviklingen markerer et betydelig skifte i Apples forretningsmodell og kan ha bredere implikasjoner for teknologigiganters posisjon og praksis globalt.
Det gjenstår å se hvordan disse endringene vil påvirke både utviklere og forbrukere i EU, og om lignende tiltak vil bli implementert i andre deler av verden. Med åpningen av NFC-funksjoner, alternative nettlesermotorer og global tilgjengelighet av spillstrømmetjenester, beveger Apple seg mot en mer åpen og tilgjengelig plattform, i tråd med EUs regulative forslag.
Ikke første regulering
Dette er ikke første gang Apple har måttet gjøre endringer som en følge av EUs reguleringskraft. Også fjorårets innføring av USB-C-kontakt i iPhone 15-serien tilskrives EU-regler.
Vårt eget Datatilsyn har tatt Meta og Facebooks datainnsamling til EU, og fått et europeisk forbud mot praksisen. Resultatet er at Meta så langt har opprettet et abonnement for brukere som ikke vil spores. Det er fortsatt uklart om det er en tilstrekkelig god måte å løse sporingsproblemet på.
Nå brytes App Store-monopolet - Tek.no
Read More
No comments:
Post a Comment